Μια βουλευτή και τρεις -κατά πάσα πιθανότητα- γερουσιαστές εκλέγει το «Nick Xenophon Team»

Η επιτυχία του κόμματος του ανεξάρτητου γερουσιαστή Νίκου Ξενοφώντα, αποτελεί ίσως το κομβικό σημείο των εκλογών του Σαββάτου. Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων από τις μικρές και απομονωμένες γεωγραφικά εκλογικές περιφέρειες της Νότιας Αυστραλίας το κόμμα «Nick Xenophon Team» έκανε τη διαφορά.

Η δημοτικότητα του νέου κομματικού σχήματος του ομογενή γερουσιαστή, είναι τόσο μεγάλη που μαζί με την ψήφο στα άλλα μικρά κόμματα ξεπερνούν τα ποσοστά του Εργατικού Κόμματος στη Νότια Αυστραλία.

Η νεοεκλεγείσα βουλευτής της έδρας Mayo, Rebekha Sharkie, με τον γερουσιαστή Νίκο Ξενοφώντα. Φώτο: Nick Xenophon/Facebook

Η νεοεκλεγείσα βουλευτής της έδρας Mayo, Rebekha Sharkie, με τον γερουσιαστή Νίκο Ξενοφώντα. Φώτο: Nick Xenophon/Facebook

Η Rebekha Sharkie, που κέρδισε την έδρα Mayo, από τον σημερινό βουλευτή των Φιλελευθέρων, Jamie Briggs, γίνεται η μοναδική ομοσπονδιακή βουλευτής από οποιοδήποτε κόμμα, εκτός των δύο μεγάλων, που έχει κερδίσει έδρα στην Νότια Αυστραλία από το 1949 μέχρι σήμερα.

Την Κυριακή, μιλώντας στο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο του ABC, o κ. Ξενοφών είπε, ότι αν και ιστορικά η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων ευνοεί τον Συνασπισμό, εντούτοις πιστεύει ότι το κόμμα του θα έχει ισχυρή παρουσία στις έδρες Whyalla, Grey, Port Lincoln, Port Augusta και Port Pirie. Πιστεύει ότι είναι πολύ νωρίς για να συμπεράνει

αν κάποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο επόμενο κοινοβούλιο, ωστόσο, είναι έτοιμος για συζητήσεις και με τα δύο. «Προφανώς και θα συζητήσω μαζί τους με καλή πίστη και από την σκοπιά του πολιτικού κέντρου» τόνισε.

Ο γερουσιαστής Ξενοφών ανέφερε, επίσης, ότι το κόμμα εκείνο που θα συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών θα αποτελέσει τον κύριο παράγοντα που θα λάβει υπόψη του αν και εφόσον ξεκινήσουν οι μετεκλογικές συζητήσεις. «Δεν εξαρτάται μόνο από μένα, αλλά και από τους συναδέλφους μου, Andrew Wilkie, Bob Katter και Cathy McGowan, που έχουν και εκείνοι τους δικούς τους όρους. Από την άλλη, οι Πράσινοι έχουν καταστήσει σαφές ότι θα συνεργαστούν αποκλειστικά με τους Εργατικούς».

Ο γερουσιαστής είπε ότι πρέπει να γίνει πολλή δουλειά για θέματα και προβλήματα που αφορούν, όχι μόνο τους κατοίκους της Νότιας Αυστραλίας, αλλά και όλο το έθνος. «Η βιομηχανία μας, ο γεωργικός τομέας και θέματα που αφορούν τα τυχερά παιχνίδια θα τεθούν στο τραπέζι» είπε.

Ο κ. Ξενοφών ανέφερε ότι τα χρήματα που δαπάνησε το κόμμα του για την προεκλογική εκστρατεία ήταν πολύ λιγότερα από εκείνα των μεγάλων κομμάτων .»Αν και η εκστρατεία ξεκίνησε επισήμως πριν από δέκα εβδομάδες, η δική μας διήρκησε ουσιαστικά μόλις 4 με 5. Και μέσα σε αυτό το διάστημα καταφέραμε να αποσπάσουμε το 29% των ψήφων στην έδρα Grey και παρόμοιο ποσοστό στην επαρχιακή έδρα Barker. Αυτό σίγουρα είναι κάτι που θα ενοχλήσει τα μεγάλα κόμματα» συμπλήρωσε, μιλώντας στην τηλεόραση του ABC.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους ψηφοφόρους μας πολύ σκληρά, καθώς δεν θα είμαι ο μοναδικός τους εκπρόσωπος στην Γερουσία. Θα συνεργαστώ στενά με τους συναδέλφους μου, τους οποίους και σέβομαι απόλυτα, για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

πηγή:Neoskosmos.com