Στο περίμενε Γεωργανάς και Banks *Εντός Βαμβακινού, Συνοδινός και Ξενοφών, εκτός Βαρβαρής, Μιραμπέλλα

Με το εκλογικό αποτέλεσμα να κινείται στη σφαίρα της αβεβαιότητας και του «όλα είναι πιθανά», τρεις ομογενείς υποψήφιοι έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να επανεκλεγούν στην Άνω ή Κάτω Βουλή, δύο οδηγούνται εκτός του πολιτικού στίβου της χώρας και άλλοι δύο περιμένουν έως την καταμέτρηση όλων των ψήφων ώστε να διαπιστώσουν αν τελικά θα βρεθούν εντός της Βουλής.

Στη φάση του… περίμενε βρίσκονται οι Στιβ Γεωργανάς και η Julia Banks (το γένος Λολατζή). Ο Γεωργανάς διεκδικεί για το Εργατικό Κόμμα την έδρα Hindmarsh Νότιας Αυστραλίας και η Julia Banks για λογαριασμό του Φιλελεύθερου Κόμματος, την έδρα Chisholm στη Βικτώρια.

Μέχρι χθες, ο Γεωργανάς προηγείτο οριακά, ενώ η Julia Banks ακολουθούσε την υποψήφια του Εργατικού Κόμματος Stefanie Perri με οριακή διαφορά. Η παρούσα κατάσταση μπορεί να ανατραπεί εύκολα μετά την καταμέτρηση της επιστολικής ψήφου, η οποία, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εκλογικής Επιτροπής της χώρας, θα αρχίσει αύριο.

Όσον αφορά την έδρα Hindmarsh, ο Στιβ Γεωργανάς προπορεύεται του αντιπάλου του, υποψηφίου του Φιλελεύθερου Κόμματος, Matt Williams, με ποσοστό 0,48%, συγκεντρώνοντας αυτή τη στιγμή και μετά τη δεύτερη κατανομή των ψήφων, ποσοστό 50,24%. Την ίδια ώρα, η Julia Banks, με ποσοστό 49,8%, ακολουθούσε κατά πόδας την Stefanie Perri που συγκέντρωνε ποσοστό 50,02%.

Εν τω μεταξύ, στον κατάλογο των ηττημένων μπήκαν το Σάββατο ο βουλευτής του Φιλελεύθερου Κόμματος Νίκος Βαρβαρής, και η υποψήφια της ίδιας πολιτικής παράταξης που διεκδικούσε την έδρα Indi της Βικτώριας, Σόφι Μιραμπέλλα. Η έδρα Barton, στην οποία εκλέχθηκε για πρώτη φορά, το 2013, ο Νίκος Βαρβαρής, πέρασε στα χέρια του Εργατικού Κόμματος και της υποψήφιάς του Linda Burney, η οποία επικράτησε με ποσοστό 58,58% έναντι του 41,42% που συγκέντρωσε ο απερχόμενος ομογενής βουλευτής. Το εκλογικό αποτέλεσμα στην έδρα Barton δεν αποτελεί έκπληξη καθώς από την αρχή της προεκλογικής εκστρατείας, λόγω της αλλαγής των συνόρων των εκλογικών εδρών, αυτή θεωρείτο σχεδόν βέβαιο ότι θα περάσει στα χέρια της αντιπολίτευσης.

Έκπληξη δεν αποτελεί και το εκλογικό αποτέλεσμα που δεν έδωσε, για μία ακόμα φορά, στην Σόφι Μιραμπέλλα το δικαίωμα να βγει από την κοινοβουλευτική «εξορία» που βρέθηκε μετά τις εκλογές του 2013. Η ανεξάρτητη υποψήφια στην έδρα Indi, Cathy McGowan, που από το 2013 μέχρι σήμερα κατάφερε, καθώς φαίνεται από το εκλογικό αποτέλεσμα, να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων της έδρας, συγκέντρωσε το 54,72% της συνολικής ψήφου ενώ η Σόφι Μιραμπέλα με ποσοστό 45,28% βρέθηκε στη δεύτερη θέση και εκτός Κοινοβουλίου.

Τα θετικά νέα για την ομογενειακή ομοσπονδιακή σκηνή έρχονται από μια βετεράνο πολιτικό στην Βουλή των Αντιπροσώπων, τον ομογενή γερουσιαστή του Φιλελεύθερου κόμματος Θανάση Συνοδινό στην Άνω Βουλή και τον «ζεν πρεμιέ» των φετινών εκλογών, Νίκο Ξενοφώντα, που εξασφάλισε, για μία ακόμα φορά, όχι μόνο την επιστροφή του στη Γερουσία, αλλά και της παρέας του, δηλαδή δύο ακόμα υποψηφίων του κόμματός του.

Η Μαρία Βαμβακινού, που διεκδίκησε για μία ακόμα φορά την έδρα Calwell, για λογαριασμό του Εργατικού Κόμματος, κατάφερε να επανεκλεγεί με μεγάλη άνεση καθώς το 69,55% του εκλογικού σώματος της έδωσε την ψήφο του.

Το πλήρες εκλογικό αποτέλεσμα όσον αφορά τη Γερουσία της χώρας δεν είναι ακόμα γνωστό αλλά κανένας δεν αμφισβητεί το γεγονός ότι ο Θανάσης Συνοδινός και ο Νίκος Ξενοφών θα επιστρέψουν.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΑΜΒΑΚΙΝΟΥ

Λίγες ώρες μετά την πανηγυρική της νίκη στην έδρα Calwell, νίκη που η ομογενής βουλευτής του Εργατικού, Μαρία Βαμβακινού, εξασφάλισε με ισχυρή διαφορά και ταυτόχρονη άνοδο του ποσοστού ψήφου της, έναντι του ανεξάρτητου υποψηφίου, John Hsu, έκανε δηλώσεις στο «Νέο Κόσμο».

«Για το Εργατικό Κόμμα το αποτέλεσμα έδειξε ότι ο κόσμος όντως ανησυχεί για όσα ανησυχούσαμε και εμείς τα τελευταία τρία χρόνια, ανησυχία που άρχισε όταν δεν δεχθήκαμε να περάσουμε τα μέτρα του πρώτου πρoϋπολογισμού της κυβέρνησης Abbott επειδή τα θεωρούσαμε άδικα για τους πιο αδύνατους. Οι πολίτες της χώρας έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση Turnbull. Δεν νοιάζονται για τη μείωση του εταιρικού φόρου, ανησυχούν για τις αλλαγές στη ζωή τους, για το πώς οι περικοπές του Συνασπισμού στην Υγεία ή την Παιδεία θα επηρεάσουν τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Οι πολίτες αντέδρασαν και ομολογώ πως το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν αναγνώρισε στην ομιλία του χθες το βράδυ ότι ο λαός του έδωσε ένα σημαντικό μήνυμα είναι επίσης ανησυχητικό».

Τα σενάρια της επόμενης μέρας δίνουν και παίρνουν και σίγουρα, καθώς οι μέρες αβεβαιότητας για το αν ο Συνασπισμός καταφέρει να δημιουργήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση συνεχίζουν, αυξάνονται.

Η ομογενής βουλευτής θεωρεί το ενδεχόμενο νέας εκλογικής αναμέτρησης ισχνό αλλά δεν το αποκλείει. «Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν αλλάξει πολλά στον χώρο της πολιτικής. Δεν έχει αλλάξει μόνο το πολιτικό σκηνικό αλλά η συμπεριφορά των ψηφοφόρων και γενικότερα η πολιτική κουλτούρα. Παρά το ότι θεωρώ την πιθανότητα η χώρα να πάει πάλι στις κάλπες δεν μπορώ να την αποκλείσω» επισήμανε.

Αναφερόμενη στην ομιλία του πρωθυπουργού τα ξημερώματα της Κυριακής και λίγο πριν σταματήσει η καταμέτρηση των ψήφων από την Εκλογική Επιτροπή, η κ. Βαμβακινού εστιάζοντας, στο γεγονός ότι ο Malcolm Turnbull εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο Συνασπισμός θα καταφέρει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση είπε ότι με βάση το πώς έχει διαμορφωθεί το εκλογικό αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό να γίνει εφικτό εντός των επομένων ημερών όταν θα καταμετρηθούν οι επιστολικοί ψήφοι.

πηγή:neoskosmos.com