Κυβερνητική πρόταση για τον Εκλογικό νόμο -Καταργείται το μπόνους των 50 εδρών, ψήφος στα 17

Κατατέθηκε το απόγευμα της Τρίτης στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον νέο εκλογικό νόμο. Οπως αναφέρει, αν οι διατάξεις για την κατάργηση του μπόνους και την κατανομή των εδρών ψηφιστούν από 200 βουλευτές, θα ισχύσουν από τις επόμενες εκλογές.

Στην ρύθμιση της κυβέρνησης, με την υπογραφή του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, προβλέπεται, όπως έχει προαναγγελθεί, η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και το δικαίωμα ψήφου στα 17. Ρυθμίσεις οι οποίες, ως γνωστόν, έχουν συναντήσει την αντίδραση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και του ΚΚΕ, από διαφορετική οπτική το καθένα. Υπέρ του νομοσχεδίου έχει ταχθεί η Ενωση Κεντρώων και η Χρυσή Αυγή.

Με το σχέδιο νόμου παρέχεται το δικαίωμα ψήφου στους 17αρηδες, ενώ επανακαθορίζεται ο τρόπος κατανομής των εδρών κάθε εκλογικού σχηματισμού στην επικράτεια και στις εκλογικές περιφέρειες.

Για τον καθορισμό των εδρών που δικαιούται κάθε κόμμα το σύνολο των ψήφων που συγκεντρώνει στην επικράτεια πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό 300 αντί του 250 που ισχύει σήμερα.

Επίσης, καταργείται η επιπλέον παραχώρηση των 50 εδρών το περίφημο «μπόνους» το οποίο δίδεται σήμερα είτε σε αυτοτελές, είτε σε συνασπισμό κομμάτων.

Αναφέρεται επίσης πως αν οι διατάξεις 2 και 3 που αφορούν στην κατάργηση του μπόνους και στην κατανομή των εδρών, ψηφιστούν από 200 βουλευτές, αυτές θα ισχύσουν από τις επόμενες εκλογές οπότε και αν αυτές γίνουν.

Τέλος, δεν αλλάζει η διάταξη για το 3%, όριο εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο θα μπει για συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή την Πέμπτη που μας έρχεται στις 10.30 το πρωί Ενώ στην ολομέλεια θα συζητηθεί σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ 19- 22 Ιουλίου.

Δείτε το νομοσχέδιο ΕΔΩ

Η αιτιολογική έκθεση

 

Οι διατάξεις που καταργούνται

 

Πηγή: iefinerida.gr