Πιο μπροστά η Κλίντον ενώ βγάζει το «μπαζούκα Ομπάμα», ωρύεται ο Τραμπ

Νέα Υόρκη
Η Χίλαρι Κλίντον διευρύνει το προβάδισμά της επί Ντόναλντ Τραμπ και εμφανίζεται 13 μονάδες μπροστά σε νέα δημοσκόπηση, την ώρα που βάζει στον αγώνα και τον Μπαράκ Ομπάμα. Στην εκστρατεία κυριαρχεί αυτή την στιγμή το ζήτημα των e-mail της τέως ΥΠΕΞ, με τον Τραμπ να αντιδρά έντονα στην «επιείκια» που έδειξε το FBI λέγοντας πως το «σύστημα είναι στημένο».

Η τελευταία δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos, μεταξύ 1ης και την 5ης Ιουλίου, δείχνει το 46% των ερωτηθέντων να υποστηρίζουν την Κλίντον και 33% τον Τραμπ.  Το 22% του δείγματος ανέφερε πως δεν θα ψηφίσει κανέναν από τους δύο.

Η έρευνα διενεργήθηκε, όπως σημειώνει το Reuters, κατά κύριο λόγο πριν την απόφαση του FBI να μην ασκήσει δίωξη εναντίον της Κλίντον για το θέμα των e-mail και την «ιδιαίτερη αμέλεια» για την οποία την επέκρινε.

Σε προηγούμενη δημοσκόπηση που διεξήγαγε η Reuters/Ipsos στο διάστημα 27 Ιουνίου-1 Ιουλίου, η Κλίντον προηγείτο του Τραμπ κατά 9 μονάδες.

Η Κλίντον έχει αρνηθεί ότι έστειλε ή έλαβε απόρρητα έγγραφα σε ιδιωτικούς server αλλά το κοινό δεν την εμπιστεύεται, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Reuters/Ipsos. Στις αρχές Μαίου, 63% των Αμερικανών – μεταξύ των και 36% των Δημοκρατικών – είπαν ότι δεν πιστεύουν πως η Κλίντον είναι «έντιμη και ειλικρινής».

Η υποψήφια των Δημοκρατικών προηγείται του Τραμπ κατά το μεγαλύτερο μέρος της φετεινής χρονιάς. Από τα μέσα Μαίου έχει διατηρήσει ένα σχετικά σταθερό επίπεδο υποστήριξης μεταξύ πιθανών ψηφοφόρων, ενώ η δημοτικότητα του Τραμπ διαβρώνεται καθώς η οργάνωσή του αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων.

Το επίπεδο δημοτικότητας του Τραμπ μεταξύ πιθανών ψηφοφόρων υπολείπεται κατά περίπου 10 μονάδες από εκείνο που είχε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Μιτ Ρόμνι στις αρχές Ιουλίου, την εκλογική χρονιά του 2012.

Μεταξύ των υποστηρικτών της Κλίντον, οι μισοί σχεδόν έχουν πει ότι την υποστηρίζουν επειδή δεν θέλουν να επικρατήσει ο Τραμπ. Στη δημοσκόπηση, που έγινε μέσω Διαδικτύου, συμμετείχαν 1.441 Αμερικανοί πολίτες και το περιθώριο σφάλματος της δημοσκόπησης ήταν 3 ποσοστιαίες μονάδες.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters