Μοσκοβισί: Ελπίζω σε θετική συμφωνία με ΔΝΤ για χρέος έως τέλος του έτους

Αθήνα.- Με ιδιαίτερα καλά λόγια για την πρόοδο της Ελλάδας, τον Ευ.Τσακαλώτο και τις προοπτικές της χώρας μίλησε ο Π.Μοσκοβισί, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν αρχίσει να αποδίδουν και στο β’ εξάμηνο θα υπάρξει ανάπτυξη.

Η Ελλάδα ένα χρόνο μετά τη συμφωνία, έχει έρθει η ώρα να γυρίσει σελίδα, να επιστρέψει στην κανονικότητα, στις επενδύσεις είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να μην υπάρξουν πισωγυρίσματα στην τήρηση των συμφωνηθέντων και να ολοκληρωθεί σύντομα η δεύτερη αξιολόγηση, κάτι που αποτελεί και επιθυμία της ελληνικής πλευράς -σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αλλά και το οικονομικό επιτελείο.

Από την άλλη, όμως, μείωσε κατακόρυφα τις προσδοκίες για μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θέλει να ανοίξει τώρα αυτή η συζήτηση. «Όλα μπορούν να τεθούν. Συζητήσαμε, όμως, πολύ τον τελευταίο χρόνο τι πρέπει να γίνει για να πετύχει το πρόγραμμα.
Ο Ευκλείδης γνωρίζει πολύ καλά το πλαίσιο του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιονομικών στόχων» είπε με νόημα ο Επίτροπος.

Επίσης, σημείωσε ότι απαιτούνται μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Τόνισε βέβαια, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι σκοπός δεν είναι να αποδυναμώσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά να κάνουμε πιο ανταγωνιστική την οικονομία. «Oι χώρες που απελευθέρωσαν την αγορά εργασίας, μπόρεσαν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας» σημείωσε.

Τόνισε δε τη σημασία της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι μέχρι τέλος του έτους θα έχει υπάρξει συμφωνία με το Ταμείο για το χρέος και κατ’ επέκταση τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα.

Τη σημασία να ξεκαθαρίσει η κατάσταση με το ΔΝΤ για το χρέος έως τα Χριστούγεννα τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κυρίως για να μην υπάρχει αβεβαιότητα και να έχουν σαφή εικόνα οι επενδυτές.

Σε σχέση με τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, με την απάντηση του κ. Μοσκοβισί να μην ευχαριστεί την κυβέρνηση, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα εξαρτώνται και από τη λύση για το χρέος (όλα αυτά είναι αλληλένδετα είπε), τονίζοντας ότι από την πλευρά της Ελλάδα θα τεθούν όλα στο τραπέζι. Άφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2016-2020 να μην κατατεθεί πριν ολοκληρωθούν οι σχετικές συζητήσεις. «Θα τα συζητήσουμε, θα τα αναλύσουμε, θα δούμε πώς οι επηρεάζονται οι μεσομακροπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της οικονομίας και νομίζω ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα βρεθεί λύση», είπε ο υπουργός.

Ο κ. Τσακαλώτος ζήτησε μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων για την ελληνική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του προγράμματος, τονίζοντας την αντίφαση που υπάρχει στην απαίτηση των θεσμών να έχουν τη μικροδιαχείριση του προγράμματος, και από την άλλη πλευρά να ζητούν μετ’ επιτάσεως η Ελλάδα να αναλάβει την ιδιοκτησία του προγράμματος. Μάλιστα την αντίφαση αυτή -σύμφωνα με τον υπουργό- αναγνώρισε και ο ίδιος ο Μοσκοβισί.

Τονίζοντας ότι πλέον υπάρχουν οι προϋποθέσεις για αυτήν την καλύτερη σχέση μεταξύ Ελλάδας-θεσμών, καθώς μετά από ένα χρόνο υπάρχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και αξιοπιστία μεταξύ των δύο πλευρών, προανήγγειλε την κατάθεση έξι – εφτά σημαντικών νομοσχεδίων μετά το καλοκαίρι.

Από τις δηλώσεις Μοσκοβισί φάνηκε ότι κάποιοι τέτοιοι βαθμοί ελευθερίας θα ήταν δυνατό να υπάρξουν, όμως, όπως επισήμανε, πάντα εντός των στόχων του προγράμματος.

Αναφερόμενος ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες, τα οποία επιδεινώνονται από τις συνέπειες των σκληρών μέτρων που έχουν ληφθεί, ο κ. Τσακαλώτος ζήτησε τη βοήθεια των θεσμών στην προσπάθεια της κυβέρνησης να προσφέρει μέσω συγκεκριμένων δράσεων και μέτρων, μερική ανακούφιση σε όσους πραγματικά το χρειάζονται.

Εξέφρασε μάλιστα την ικανοποίηση του για την κατανόηση που δείχνει η Κομισιόν στο πεδίο αυτό, της ανθρωπιστικής κρίσης, τονίζοντας ότι η δημιουργία προοπτικής για τους Έλληνες πολίτες είναι εκ των ων ούκ άνευ για την επιτυχία των όποιων μεταρρυθμίσεων και προγραμμάτων.

Επιμένοντας στην αναγκαιότητα να αλλάξει η σχέση, αλλά και η ατζέντα των συνομιλιών και της συνεργασίας με τους θεσμούς και να ανέβει πιο ψηλά το θέμα της ανάπτυξης, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι συζητήθηκε με τον Π.Μοσκοβισί να υπάρξει ευελιξία στην αποδέσμευση χρημάτων του ΕΣΠΑ, ώστε να υπάρξουν ενέσεις ρευστότητας που θα ενισχύσουν τις επενδύσεις, καθώς και άλλα αναπτυξιακά εργαλεία όπως η Αναπτυξιακή Τράπεζα, που -όπως παραδέχθηκε- ο υπουργός έχει καθυστερήσει.

Συμφωνούν για έγκαιρη ολοκλήρωση δεύτερης αξιολόγησης

Σε αυτό που φάνηκε να συμφωνούν απολύτως κυβέρνηση και Μοσκοβισί -εκτός από την ανάγκη να ξεκαθαρίσει μέχρι το τέλος του έτους η εικόνα σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ- είναι και η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Συμφωνήσαμε να τελειώσουμε με τα προαπαιτούμενα (milestones) του Σεπτεμβρίου όσο πιο γρήγορα γίνεται, ώστε να περάσουμε στη β’ αξιολόγηση, δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημειώνοντας ότι είναι ένα «κουβάρι» τα θέματα καθώς αλληλοσυνδέονται η σχέση με το ΔΝΤ, το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα. «Θεωρούμε όμως», πρόσθεσε, «ότι πρέπει να υπάρξει λύση πριν τα Χριστούγεννα».

Πρέπει να υπάρξει συμφωνία πριν το τέλος του 2016, είπε από την πλευρά του ο Μοσκοβισί. «Η ταχεία υιοθέτηση των επόμενων στόχων είναι πολύ σημαντική, πρέπει να επιταχύνουμε την επάνοδο της εμπιστοσύνης και την ανάπτυξη και να δημιουργήσουμε το περιβάλλον, ώστε το φθινόπωρο να συζητήσουμε το θέμα του χρέους και την επάνοδο του ΔΝΤ» πρόσθεσε ο Επίτροπος.

Σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης ο κ. Μοσκοβισί εστίασε στην ανεξάρτητη φορολογική αρχή, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, τα κόκκινα δάνεια, αλλά και τα εργασιακά. Σημασία έχει και το σχέδιο ανάπτυξης, καθώς είναι κρίσιμο για τις επενδύσεις, αλλά και η μάχη κατά της φοροδιαφυγής και η βελτίση της εισπραξιμότητας των φόρων.

Σημείωσε μάλιστα ότι στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, αλλά και στο γεύμα εργασίας με το οικονομικό επιτελείο και τον υπουργό Εργασίας συζητήθηκαν όλα αυτά τα βήματα που πρέπει να γίνουν.

Ερωτηθείς δε για το χρονοδιάγραμμα είπε ότι «τα λογικά βήματα στα οποία έχουμε ήδη συνομολογήσει» είναι ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων, κατόπιν δεύτερη αξιολόγηση και μετά διαπραγμάτευση και συμφωνία για το χρέος. «Πάμε βήμα- βήμα, αλλά σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση» σημείωσε.

Στη κοινή συνέντευξη Τύπου ξεχώρισε και το καυστικό σχόλιο του κ. Τσακαλώτου, ο οποίος παίρνοντας το λόγο, αφού ο κ. Μοσκοβισί του είχε μπλέξει το εγκώμιο, τον ευχαρίστησε συμπληρώνοντας όμως «δεν είμαι σίγουρος ότι τα καλά λόγια του Πιέρ θα βοηθήσουν τη φήμη μου εντός της Αριστεράς».

«Μα και εγώ από την Αριστερά προέρχομαι», ήταν το σχόλιο -που πάντως αυτός είπε για καλό και προς υπεράσπιση της εικόνας του Τσακαλώτου- του Μοσκοβισί όταν του δόθηκε ο λόγος.

in.gr