Ο ομογενής Νίκος Μαρινάκης σχεδιάζει τα οικολογικά προάστια του μέλλοντος στην Μελβούρνη

Μελβούρνη.- Πρωτοποριακές οικολογικές κατοικίες στο προάστιο Alphington της Μελβούρνης ίσως αποτελέσουν πρότυπο κατασκευής των μελλοντικών μας κατοικιών.

paMarinakis2

O διευθυντής πωλήσεων της εταιρίας Glenvill Development, Νικ Μαρινάκης.

Εξήντα κατοικίες, δύο και τριών υπνοδωματίων, δόθηκαν στην αγορά από τις συνολικά 2.500 που χτίζονται στο σημείο YarraBend, στο παλιό εργοστάσιο χαρτιού στο Alphington. Οι τοίχοι των νέων κατοικιών θα λειτουργούν ως συσσωρευτές ενέργειας και θα είναι κατασκευασμένοι από την εταιρία Tesla, που ειδικεύεται στην κατασκευή μεγάλης κλίμακας συσσωρευτών ηλεκτρικής ενέργειας και μπαταριών.

Αρμόδιος για την «πώληση» των πρωτοποριακών αυτών κατοικιών, είναι ο ελληνικής καταγωγής διευθυντής πωλήσεων της εταιρίας Glenvill Development, Νικ Μαρινάκης.

paMarinakis1

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε τα σπίτια του μέλλοντος, σήμερα» δήλωσε στην εφημερίδα «Herald Sun» – που αποκάλυψε ότι οι κατοικίες ξεκινούν από $1,48 εκατ. και φτάνουν τα $2,1 εκατ. Οι κατοικίες αυτές θα έχουν αξιολόγηση έξι αστέρων, που είναι η υψηλότερη με βάση την αξιολόγηση του Ινστιτούτου Αστικής Ανάπτυξης της Αυστραλίας (Urban Development Institute of Australia).

Βασικό χαρακτηριστικό των κατοικιών θα είναι η χρήση του τοίχου-μπαταρίας της Tesla που θα αξιοποιεί την ηλιακή ενέργεια για τη μείωση της χρήσης ηλεκτρικού ρεύματος και άρα και των λογαριασμών ρεύματος.

Σε ορισμένες κατοικίες, οι ηλεκτρονικοί τοίχοι σε συνδυασμό με τους ηλιακούς συλλέκτες, θα συμβάλλουν στη μείωση της κατανάλωσης νερού κατά 43% και στη χρήση ενέργειας κατά 34%. Επίσης, στις κατοικίες θα υπάρχουν ειδικά σημεία όπου θα γίνεται η επαναφόρτιση της μπαταρίας του ηλεκτρονικού αυτοκινήτου.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, η υπογραφή της σύμβασης για την έναρξη των έργων θα γίνει τον Αύγουστο και οι πρώτοι κάτοικοι αναμένεται να εγκατασταθούν στα τέλη του επόμενου έτους. Οι κατοικίες θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν σχεδόν 5.000 άτομα και αυτό σημαίνει ότι ο πληθυσμός του προαστίου Alphington θα διπλασιαστεί. Στην απογραφή του 2011, στην περιοχή κατοικούσαν 4.600 άτομα.