Να σταματήσει η έρευνα εις βάρος του γιου του ζητά ο Ερντογάν από την Ιταλία

Αγκυρα.- Να ασχοληθεί με την καταπολέμηση της Μαφίας και όχι με έρευνες σε βάρος του γιου του για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ζήτησε σε συνέντευξή του στην ιταλική RAI o πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το όνομα του Μπιλάλ Ερντογάν είχε αναφερθεί μεταξύ των βασικών υπόπτων του σκανδάλου διαφθοράς που συγκλόνισε συθέμελα την κυβέρνηση και την οικογένεια Ερντογάν στα τέλη του 2013.

Αμεση και δηκτική ήταν η απαντηση του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι. Με ένα λακωνικό μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter ανέφερε: «Σε αυτήν την χώρα, οι δικαστές ενεργούν βάσει των νόμων και του Συντάγματος, όχι βάσει (των όσων λέει) ο πρόεδρος της Τουρκίας. Αυτό ονομάζεται “Κράτος Δικαίου”».

Στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου η Εισαγγελία της Μπολόνια, έπειτα από καταγγελία, διέταξε τη διεξαγωγή δικαστικής έρευνας σε βάρος του γιου του Ταγίπ Ερντογάν, Μπιλάλ, για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ο Μπιλάλ Ερντογάν έχει μετακομίσει οικογενειακώς από τον Οκτώβριο του 2015 στην Ιταλία, με το τουρκικό καθεστώς να διαψεύδει τότε τη φημολογία ότι επρόκειτο περί «φυγής», λόγω σκανδάλων, αλλά απέδιδε την αναχώρησή του από την Τουρκία στην ολοκλήρωση της διδακτορικής του διατριβής σε πανεπιστήμιο της Μπολόνια, και συγκεκριμένα στο Johns Hopkins’ School of Advanced International Studies (SAIS), όπου είχε ξεκινήσει διδακτορικό το 2007.

Στην καταγγελία που κατατέθηκε τότε από τον δικηγόρο Μασιμιλάνο Ανέτα ζητείται να ερευνηθούν τυχόν χρηματικά ποσά που μεταφέρθηκαν στην Ιταλία από τον Μπιλάλ Ερντογάν, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν προκύπτει θέμα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η καταγγελία στο γραφείο του εισαγγελέα προήλθε από επιχειρηματία, που έχει διαφύγει στο εξωτερικό και ο οποίος δηλώνει θύμα πολιτικών συμφερόντων του Ερντογάν, με το τουρκικό κράτος να έχει κατασχέσει την οικογενειακή του εταιρεία.

«Είμαι στην Ιταλία προσωρινά για να τελειώσω τη διδακτορική μου διατριβή. Έρχομαι στη χώρα μου όποτε βρίσκω την ευκαιρία και θα συνεχίσω να το κάνω. Θα επιστρέψω όταν τελειώσω τη διατριβή μου και Θεού θέλοντος θα μείνω στη χώρα μου έως την τελευταία αναπνοή μου» δήλωσε ο ίδιος αρνούμενος ότι «τράπηκε σε φυγή» παραμονές των εκλογών της 1η Νοεμβρίου του 2015.

Η συνέντευξη Ερντογάν

Σε άλλα σημεία της συνέντευξής του στο δίκτυο Rai Νews 24, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απείλησε ότι αν δεν ελευθερωθεί το καθεστώς χορήγησης βίζας για τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να μεταβούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Άγκυρα δεν θα σεβαστεί τη συμφωνία για το προσφυγικό που υπέγραψε με την Ευρώπη.

Παράλληλα, ο αναφέρει ότι αν του το ζητήσει ο λαός του, είναι διατεθειμένος να θέσει και πάλι σε ισχύ τη θανατική ποινή, «η οποία υπάρχει και σε τόσες άλλες χώρες».

Τέλος, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταφέρεται ενάντια στην ιταλική καταγωγής υπάτη εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, και διερωτάται αν θα έκανε τις ίδιες δηλώσεις σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία, αν είχε δει να καταστρέφεται το Κοινοβούλιο της χώρας της.