Στουρνάρας: Θετικότερες οι εξελίξεις πλέον για την Ελλάδα

Αθήνα

«Οι εξελίξεις για την Ελλάδα είναι θετικότερες απ’ ό,τι ήταν πριν από λίγο καιρό, έχουμε στοιχεία γι’ αυτό» δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, την Τρίτη.

Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Φωτογραφία: ΑΠΕ

Στην αναφορά του κ. Παυλόπουλου ότι είναι αναγκαία η στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ο κ. Στουρνάρας παρατήρησε ότι «η νομισματική πολιτική φέρει πολύ μεγάλο βάρος σήμερα για τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη».

Νωρίτερα, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ένα από τα μεγάλα ελλείμματα που έχουμε στην Ευρωζώνη είναι ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει τα απαραίτητα εργαλεία για να μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κρίση χρέους και την τραπεζική κρίση.

«Ο πρόεδρος κ. Ντράγκι είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει αποδείξει ότι υπερασπίζεται την Ευρωζώνη και το ευρώ. Αλλά για να τα καταφέρει σ’ αυτόν τον τομέα πρέπει να δοθούν και τα θεσμικά μέσα που έχουν άλλες Κεντρικές Τράπεζες με κορυφή, αν θέλετε, την FED» ανέφερε.

Τόνισε, επίσης, ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι με εκείνα τα κράτη, τα οποία θα συμβάλλουν ώστε η ΕΚΤ «να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, αλλά με τα κατάλληλα μέσα, ακόμα και αν χρειασθεί αλλαγή του καταστατικού της».

«Θα επιθυμούσαμε, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, και κυβερνήσεις μέσω δημοσιονομικής πολιτικής, όσες μπορούν βέβαια, όσες έχουν αυτό που λέμε ‘δημοσιονομικό χώρο’, αλλά και μέσω μεταρρυθμίσεων, να συμβάλουν και αυτές» απάντησε ο διοικητής της ΤτΕ.

Τέλος, δήλωσε ότι το καταστατικό της ΕΚΤ καθορίζεται από τη Συνθήκη και χρειάζεται ομοφωνία για να αλλάξει. «Πάντως, ακόμα και μέσα στο περιθώριο που έχουμε, η ΕΚΤ νομίζω ότι διαδραματίζει τον ρόλο της κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο» κατέληξε.

Newsroom ΔΟΛ