Ακαδημαϊκοί ζητούν καταδίκη της “ρητορικής μίσους” μεταξύ αυτών και ο ομογενής Δρ. Μιχάλης Μιχαήλ

Σίδνεϊ.– Εξήντα οκτώ ακαδημαϊκοί από κάθε γωνιά της Αυστραλίας, μεταξύ αυτών και ο ομογενής καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου LaTrobe, Δρ Μιχάλης Μιχαήλ, ένωσαν τις φωνές τους, συντάσσοντας και υπογράφοντας ανοικτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό της χώρας, Malcolm Turnbull, και την πολιτική ηγεσία της χώρας, ζητώντας τους να υιοθετήσουν σκληρότερη γλώσσα όσον αφορά την καταδίκη της ρητορικής μίσους που τον τελευταίο καιρό είτε άμεσα είτε έμμεσα έχει εισβάλει στο δημόσιο διάλογο.

20120402_epmichael

Ο Δρ. Μιχάλης Μιχαήλ διαβάζει απόσπασμα του βιβλίου του κατά την επίσημη παρουσίαση. Φώτο: Παναγιώτης Κακάλιας

Η ακαδημαϊκή ελίτ της χώρας προχώρησε στη συγκεκριμένη κίνηση, μετά την αύξηση των ρατσιστικών σχολίων, όχι μόνο από πολιτικά πρόσωπα -όπως η νεοεκλεγείσα γερουσιαστής Pauline Hanson-, αλλά και προσωπικότητες των ΜΜΕ, όπως η τηλεπαρουσιάστρια Sonia Kruger, που πριν από λίγες μέρες καταφέρθηκε κατά των μεταναστών μουσουλμανικής καταγωγής, ζητώντας από τις Αρχές της χώρας να σταματήσει να τους δέχεται.

«Φοβόμαστε ότι τέτοιου είδους ρητορική μίσους, αν αφεθεί χωρίς ενστάσεις και επιτραπεί να υποβόσκει, θα καλλιεργήσει τη διχόνοια σε αυτή τη χώρα, θα αυξήσει τη φυλετική μισαλλοδοξία και, στη χειρότερη περίπτωση, θα έχει ως αποτέλεσμα σοβαρή κοινωνική αναταραχή και σύγκρουση. Η ιστορία είναι γεμάτη από παρόμοιες περιπτώσεις έκφρασης εξτρεμιστικών θέσεων εναντίον ευπαθών μειονοτήτων, που τελικά κλιμακώθηκαν και οδήγησαν στη διάπραξη εγκλημάτων μίσους τα οποία είχαν ως άμεση συνέπεια την καταστροφή του κοινωνικού ιστού» αναφέρεται στην επιστολή.

Η ομάδα των ακαδημαϊκών στην επιστολή της κάνει ιδιαίτερη μνεία στον σεβασμό της ελευθερίας του λόγου αλλά παράλληλα επισημαίνει ότι «η έκφραση που παροτρύνει το μίσος, το φόβο, ενάντια σε μία μερίδα πολιτών μας ή που συνηγορεί και προωθεί διακριτικές ρατσιστικές ενέργειες, ή σιωπηρή βία ενάντια σε μια τέτοια ομάδα ανθρώπων, θα πρέπει συνοπτικά να τεθεί σε αμφισβήτηση και απόρριψη».

Οι υπογράφοντες ζητούν από την πολιτική ηγεσία της χώρας να καταδικάσει άμεσα και ξεκάθαρα τη ρητορική μίσους που τον τελευταίο καιρό υποβόσκει τονίζοντας ότι οι προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα δεν ήταν αρκετές και θα πρέπει να εντατικοποιηθούν.

«Ενώ αναγνωρίζουμε ότι έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση, χρειάζεται ακόμα πιο έντονη στάση για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο. Η ιστορία μας διδάσκει ότι ο κατευνασμός του φανατισμού είναι επικίνδυνη και αυτοκαταστροφική στρατηγική» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Τελειώνοντας, τονίζουν την αναγκαιότητα της προστασίας του αξιοπρεπή και αυθεντικού διαλόγου, της διαπολιτισμικής κατανόησης και της εμπάθειας. «Πιστεύουμε ότι η απόρριψη της ρητορικής μίσους και φανατισμού είναι το πρώτο βήμα. Σας παροτρύνουμε ως αρχηγοί του έθνους μας να καταδικάσετε κατηγορηματικά τη ρητορική μίσους και να εναντιωθείτε σε εκστρατείες που στοχεύουν στη σπίλωση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων ενώνοντας και τις δικές σας φωνές με αυτές της συντριπτικής πλειοψηφίας των Αυστραλών που απορρίπτουν μια τέτοια κουλτούρα ενοχοποίησης, φανατισμού και μίσους» καταλήγουν.