Τραμποκρατία έναντι της τρομοκρατίας

Η αντιπαράθεση με τους αλλόθρησκους Μουσουλμάνους χρειάζεται πνευματικό εξοπλισμό και όχι Τραμπουκισμο!!!Ευτυχία Λοϊζίδη*
Η εμφάνιση ενός φιλοπόλεμου εχθρού δε μπορεί παρά να δημιουργεί αισθήματα ανασφάλειας και φόβου (τρομοκρατία). «Πρέπει να έχουμε πολύ ισχυρά σύνορα και πρέπει να κλείσουν τα σύνορα στους μουσουλμάνους» Τραμπ, 2016“I have a dream” vs “make America great again” Ηλιοβασίλεμα πίσω από κτίρια

Το Αμερικανικό όνειρο τίθεται υπό αμφισβήτηση σήμερα και γίνεται αντικείμενο πολιτικής διαμάχης αφου η Αμερική έχασε την πολιτισμική υπέροχη της όταν ήρθε αντιμέτωπη με νέους ανταγωνιστές όπως το Ισλάμ. Για να καταλάβει κανεις πως έχασε την πολιτισμική υπέροχη της θα πρέπει πρώτα να ανιχνεύσει με ποιο τρόπο την κατέκτησε.

Η Αμερική ήταν το χωνευτήρι και ως εκ τούτου η ανάπτυξη της υπήρξε ουσιαστική. Παρόλο που φτάσαμε στην ιδέα «να κλείσουν τα σύνορα» εντούτοις πρωταρχική ελπίδα ήταν ότι η Αμερική μπορούσε να αποτελέσει ένα νέο κέντρο ενότητας του κόσμου.

Για πολλα χρόνια επικράτησε η ιδέα να μην αναμειχθεί η θρησκεία στον κοσμικό βίο (Δημοκρατικοί ), ενώ τώρα βλέπουμε να προβάλλονται όλο και πιο έντονα οι ιδέες εκείνων που τείνουν να ταυτίζουν τους δυο κόσμους θρησκεία- κράτος (Ρεπουμπλικάνοι). Άλλωστε δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως οι τελευταίοι έχουν και την στηριξη των Ρωσσων κι ας θέλουν οι αντίπαλοι να τους κατηγορούν ότι αποτελούν πιόνια «είναι ο τραμπ πράκτορας της Ρωσίας και δεν το ξέρει» ; άρθρο του Μαικλ Μορελ στους New York Times, 2016.

Σε ένα παρόν το οποίο τα ισλαμικά κράτη αυτοπροσδιορίζονται ως θρησκευτικές και συγχρονως πολιτικές κοινωνίες και σε μια εποχή που πολλοί Μουσουλμάνοι σε Ανατολή και Δύση μιλούν, δρουν και μηχανεύονται ένα ονόματι του Ισλάμ, η ανταπαντήσεις δεν θα έρθουν με την διαμεσολάβηση «ιερών πολέμων» αλλα μπορούν να καρποφορήσουν με αλλα αντιστάθμισματα.

Διακρίνοντας λοιπόν τον τωρινό αγώνα οικουμενικής επιβολής (θρησκευτικών αυτοκρατοριών), προτιμότερο θα ήταν να προσπαθήσει κανεις να φωτίσει το ιδεολογικό υπόβαθρο, αποστασιοποιημένος απο εθνικιστικές προκαταλήψεις συνθέτοντας παράλληλες πορείες και ανταγωνισμούς που απασχόλησαν- και είμαι σίγουρη ότι θα συνεχίσουν να απασχολούν- όσο θα μένουμε προσκολλημένοι στην απειλή της μακρόσυρτης πόλωσης!

Είναι καιρός να αντιμετωπίσουμε το Ισλάμ με μεγαλύτερη ψυχραιμία. Για να πραγματοποιηθεί κατι τέτοιο χρειάζεται πνευματικός εξοπλισμός δηλαδή μια πιο αντικειμενική και μάλιστα με σεβασμό θεώρηση του Μωάμεθ και του Κορανίου. Ένας εξοπλισμός, απαλλαγμένος απο εξαναγκασμούς, βία, φανατισμούς, αλλά εξαρτημένος στη δικαιοσύνη, την ισότητα και την ελευθερία. Οι παραπάνω έννοιες δεν απασχολούν μόνο Αμερικανούς πολίτες αλλα εμπνέουν δισεκατομμύρια ανθρώπους αν τον κόσμο. Κι όμως το παγκόσμιας σημασίας θέμα είναι ποιος θα αναλάβει τα ηνία του ισχυρότερου κράτους στον κόσμο.

*Η Ευτυχία Λοιζίδη είναι Σκηνοθέτης-Ηθοποιός.