Αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από νέο φόρο, προαναγγέλλει ο Τρ. Αλεξιάδης

Αθήνα.- Από εκεί όπου ο κ.  Τσίπρας υπόσχονταν προεκλογικά κατάργηση του ΕΝΦΙΑ προτρέποντας, μάλιστα τους πολίτες “να μην πληρώνουν” επί ημερών ΝΔ γιατί ¨εμείς ως κυβέρνηση θα τον καταργήσουμε τον άδικο αυτό φόρο”, τώρα που τον πληρώνουμε κανονικά και με το …νόμο, επί ημερών του στην διακυβέρνηση του τόπου,  τώρα μέσω του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, προαναγγέλει την …αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από έναν νέο φόρο! Βάζει δε το ¨κερασάκι” ότι θα  έχει αφορολόγητο όριο και -φυσικά- το δέλεαρ ότι θα μεταφέρει τα βάρη στη … μεγάλη και πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία, χωρίς να λέει, όμως, αν θα πληρώνουν και οι “μικροί”…

Πάντως δεν παραλείπουν το ανέκδοτο ότι τάχα και ο ΕΝΦΙΑ “δεν είναι στο ιδεολογικό μας πλαίσιο”! Πόσο βολικό να τον διατηρείς την ώρα που τον αποκηρύσσεις!!!

Με συνέντευξή του στο ¨Έθνος” της Κυριακής, ο κ. Αλεξιάδης αποκαλέι τον ΕΝΦΙΑ “μία αναγκαιότητα είναι και πρέπει να αντικατασταθεί από έναν φόρο που θα φορολογεί το σύνολο της περιουσίας, με αφορολόγητο και σίγουρα χωρίς υπερβολές και γραφικότητες»!!!  Τον τοποθετεί, μάλιστα, «στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, πρέπει να έχουμε έναν φόρο περιουσίας που θα μεταφέρει το βάρος στη μεγάλη και πολύ μεγάλη περιουσία, θα απαλλάξει την πολύ μικρή και θα ελαφρύνει σημαντικά τη μεσαία».

Ο κ. Αλεξιάδης προαναγγέλλει ακόμα υποχρεωτική ηλεκτρονική δήλωση της περιουσιακής κατάστασης, ενώ παράλληλα κάνει λόγο για σύγχρονες μεθόδους διασταυρώσεων στοιχείων για τον εντοπισμό περιπτώσεων απόκρυψης εισοδημάτων. Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο καθιέρωσης κινήτρων για τους φορολογουμένους που καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου, ενώ για το νέο Περιουσιολόγιο, αναφέρει ότι θα υπάρχει ειδική εφαρμογή στο Taxis, όπου η δήλωση θα γίνεται μία φορά και θα αλλάζει με την αγορά ή πώληση κάποιου στοιχείου.