Στο ράφι τα σοβαρά θέματα της Ομογένειας ΙI.

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

II.

Ειδικά στο θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού, η βραδυπορία της Δημόσιας Διοίκησης ασχέτως των πραγματικών λόγων στους οποίους οφείλεται, μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες καθώς ήδη η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων και Αδελφοτήτων Ιταλίας, απηυδισμένη από το δίχρονο άκαρπο αγώνα που δίνει στην Ελλάδα για την ψήφιση του σχετικού Νόμου, έχει απευθυνθεί στην Ιταλική διοίκηση ζητώντας να συμπεριληφθεί και η ελληνική Γλώσσα στις «κλασικές» Γλώσσες, δηλαδή μαζί με τα Λατινικά, και από κοινού να «προστατευθούν» από την OUNESCO, με πρωτοβουλία της ιταλικής κυβέρνησης!

Ένα άλλο θέμα που παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστο, είναι το εάν τελικά ο υπό ψήφιση (;) νόμος θα αφορά στην Ελληνική Γλώσσα και τον Ελληνικό Πολιτισμό ή στην Ελληνοφωνία. Σε προηγούμενα άρθρα μας έχουμε καταδείξει ότι άλλο πράγμα είναι η Ελληνική Γλώσσα και άλλο η ελληνοφωνία. (Εάν χρειασθεί, θα επανέλθουμε).

Πέραν τούτων, η καθυστέρηση στην ψήφιση του νόμου γεννά και μείζον εθνικό ζήτημα καθώς έχει γραφεί ότι το σχετικό νομοσχέδιο είναι «όμηρο» της εισηγητικής Έκθεσης που το συνοδεύει και στην οποία η Παγκόσμια Ημέρα ελληνικής γλώσσας και ελληνικού πολιτισμού (20 Μαΐου) συνδυάζεται αφενός μεν με την 19η Μαϊου που είναι «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο», όπως επισήμως έχει αναγνωριστεί από την ελληνική Βουλή (1994) και, αφετέρου, με την επέτειο της Μάχης της Κρήτης στις 21 Μαΐου. «Ένα τρίπτυχο, που συνδέει τη γλώσσα και τον πολιτισμό με το ιστορικό γίγνεσθαι, καθώς και τη διαχρονική και διατοπική παρουσία του Ελληνισμού», όπως αναφέρεται στην εισηγητική Έκθεση.

Ακριβώς η αναφορά της «Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο», λέγεται ότι έχει προκαλέσει την αντίδραση και την άρνηση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη να θέσει την υπογραφή του στο Σχέδιο Νόμου…

Το αναφέρουμε με κάθε επιφύλαξη, καθώς έχει γραφτεί δίχως, όμως, να  έχει διασταυρωθεί, αλλά και χωρίς να έχει διαψευστεί, επισήμως τουλάχιστον. Παράλληλα, κυκλοφορεί η πληροφορία ότι η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, τμήμα της οποίας έχει συντάξει την εισηγητική Έκθεση, αρνείται να τροποποιήσει το επίμαχο –για τον υπουργό Παιδείας- σημείο,  ώστε να διευκολυνθεί η «επιστημονική άποψη» του κ. Φίλη που δεν δέχεται την Γενοκτονία των Ποντίων και να θέσει την υπογραφή του στο σχετικό νομοσχέδιο…

Σε κάθε περίπτωση, η Ομογένεια δίνει ομηρικές μάχες στα διεθνή φόρα και στις διάφορες κυβερνήσεις για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων και δεν μπορεί να δέχεται “χτυπήματα” και αμφισβητήσεις εκ των έσω είτε αυτά είναι “επιστημονικά”, είτε είναι “ιδεολογικά” είτε είναι απλώς “στενόμυαλα”.

Άλλα θέματα της Ομογένειας που έχουν τοποθετηθεί από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ  στο ράφι, είναι το φορολογικό, το συνταξιοδοτικό, το ιατροφαρμακευτικό, η ταυτότητα ομογενούς, το ζήτημα της Ιθαγένειας, το ζήτημα των περιουσιών των Ελλήνων ομογενών της Αλβανίας κ.α.

Περί αυτών θα συνεχίσουμε ΑΥΡΙΟ.