Ομάδα του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ «στην Τουρκία για τον Γκιουλέν»

Ουάσινγκτον.- Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται αμερικανικά ΜΜΕ, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ πρόκειται να στείλει τις επόμενες ημέρες νομική ομάδα στην Τουρκία για να εξετάσει τις κατηγορίες σε βάρος του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος έχει αυτοεξοριστεί στις ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία ζητά «συνδρομή» και από τις μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας στο κυνήγι υποστηρικτών του Γκιουλέν.

Η τουρκική κυβέρνηση ζητά επιτακτικά την έκδοση του ιεροκήρυκα από τις ΗΠΑ, θεωρώντας τον ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος -κάτι που ο ίδιος απορρίπτει κατηγορηματικά.

Την πληροφορία για αποστολή νομικής ομάδας από την Ουάσινγκτον μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο πηγές στην αμερικανική κυβέρνηση.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση -οι ΗΠΑ έχουν φανεί διστακτικές να ικανοποιήσουν το αίτημα του Ερντογάν για έκδοση, ζητώντας απτά στοιχεία για εμπλοκή του Γκιουλέν στην 15η Ιουλίου.

Την ερχόμενη εβδομάδα, στις 24 Ιουλίου, την Τουρκία επισκέπτονται ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι. Θα πρόκειται για την πλέον υψηλόβαθμη επίσκεψη ξένων αξιωματούχων στη χώρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Η ΜΙΤ ζητά «συνδρομή» και των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών

Παράλληλα, δημοσίευμα του γερμανικού Spiegel το Σάββατο υποστηρίζει ότι η τουρκική MIT ζήτησε από όλους τους αρμόδιους γερμανικούς φορείς και από την Γερμανική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΒΝD) να συμβάλoυν στην έρευνα κατά των υποστηρικτών του Γκιουλέν στη Γερμανία και να τους απελάσουν στην Τουρκία.

Το περιοδιό επικαλείται γνώση σχετικού απόρρητου εγγράφου. Η ΜΙΤ θεωρεί πως πολλοί υποστηρικτές του Γκιουλέν διέφυγαν στο εξωτερικό.

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν την Άγκυρα να έχει ζητήσει έρευνα για 40 υπόπτου και να έχει ζητήσει την έκδοση τριών μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Υπενθυμίζεται πως προηγουμένως πρωθυπουργοί γερμανικών κρατιδίων -όπως του Βερολίνου και της Βάδης-Βυρτμεβέργης- είχαν αναφέρει πως τους είχε γίνει «κρούση» από τούρκους αξιωματούχους να υποστηρίξουν μέτρα εναντίον υποστηρικτών του Γκιουλέν στη Γερμανία.

Και οι δύο πρωθυπουργοί των γερμανικών κρατιδίων είχαν πει πως είχαν απορρίψει τα σχετικά αιτήματα, με το σκεπτικό πως πρέπει να αποφευχθεί «μεταφορά» των ενδοτουρκικών διενέξων στη Γερμανία και στην εκεί τουρκική κοινότητα.

Newsroom ΔΟΛ