Στο ράφι τα σοβαρά θέματα της Ομογένειας IV

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

IV.

Από την άλλη πλευρά, όλο και μεγαλύτερος αριθμός ατόμων που διαμένουν στην Ελλάδα ζητά να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια με πολιτογράφηση, κυρίως λόγω του ότι πολλοί έχουν εγκατασταθεί μόνιμα στην γενέτειρα. Η γραφειοκρατία, βέβαια, προσπαθεί εσχάτως να δικαιολογήσει τις καθυστερήσεις, τις στρεβλώσεις και τις παραδοξολογίες στην διαδικασία απόκτηση της Ιθαγένειας, στο γεγονός ότι -όπως είναι φυσικό, άλλωστε- αρκετά αιτήματα απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας σχετίζονται με τα πλεονεκτήματα κατοχής μιας ιθαγένειας κράτους-μέλους της Ε.Ε.

Ωστόσο, αυτό δεν δικαιολογεί τίποτε περισσότερο από την έτσι κι αλλιώς υποχρεωτική τήρηση των κανόνων στη διαδικασία πολιτογράφησης. Εάν είχαμε ένα σαφές σταθερό και ελληνοκεντρικό νομικό πλαίσιο απόδοσης Ιθαγένειας, όλα θα ήταν καλύτερα. Ακόμη και οι ομογενείς της Αλβανίας και της  πρώην ΕΣΣΔ συναντούν πολλές φορές ανυπέρβλητα εμπόδια στη διαδικασίες κτήσης ιθαγένειας, που προέρχονται από την έλλειψη σαφήνειας.

Η απόκτηση της Ιθαγένειας για τους ομογενείς μας δεν είναι, πάντως,  το τελευταίο εμπόδιο  που έχει ορθώσει διαχρονικά η γενέτειρα στο δρόμο τους για να επισκέπτονται συχνά την πατρίδα.  Το Στρατολογικό είναι ένα άλλο αγκάθι που καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχουν επιλύσει οριστικά και με γνώμονα την ανάγκη να μην καταστρέφεται το επαγγελματικό μέλλον των νέων ομογενών.

Εξάλλου, το νομικό πλαίσιο και οι διαδικασίες χορήγησης του Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς που χορηγείται σε ομογενείς από την Αλβανία και την πρώην ΕΣΣΔ, αλλά και τα ειδικά προβλήματα στην άδεια παραμονής τους που αντιμετωπίζουν Ομογενείς από άλλες χώρες λόγω της ιδιαίτερης αδιαφάνειας του νομικού πλαισίου που διέπει την άδειά τους, παραμένουν (και περιμένουν) υπομονετικά «στο ράφι» αναμένοντας κι αυτά την επίλυσή τους.

Η φορολογία ομογενών, το συνταξιοδοτικό, το εκπαιδευτικό, η αποζημίωση των μικροομολογιούχων, όλα αυτά είναι ζητήματα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αν και υποσχέθηκε την επίλυσή τους, τα έχει εγκαταλείψει στην (α)τύχη τους.

Θα πρέπει άμεσα το υπουργείο Οικονομικών να επεξεργασθεί ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα για τους ομογενείς τους οποίους άδικα εντελώς φορολογεί από το πρώτο ευρώ εισόδημα (κυρίως από ενοίκια) χωρίς και να τους αναγνωρίζει δαπάνες και άλλες εκπτώσεις στη φορολογία. Ακόμη τους υποχρεώνει να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ (!) για ένα ακατοίκητο ακίνητο στο χωριό, πατρική κληρονομιά που δεν την έχουν επισκεφθεί ποτέ ή που αναζητούν να μάθουν την τύχη της μέσα από δικηγόρους, υποθηκοφυλακεία και άλλα νομικά μέσα…

Θα συνεχίσουμε ΑΥΡΙΟ