Ο ομογενής Ξενοφών βάζει όρους στην κυβέρνηση της Αυστραλίας

Μελβούρνη.- Καμία στήριξη δεν πρόκειται να προσφέρει ο γερουσιαστής Νικ Ξενοφών, στα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού που προτείνει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αν προηγουμένως δεν εξασφαλισθεί το μέλλον της χαλυβουργίας Arrium και των εργαζομένων της.

Έξι χιλιάδες θέσεις εργασίας ενδέχεται να χαθούν, ενώ τη διοίκηση της Arrium ανέλαβε πριν από λίγους μήνες η διαχειρίστρια εταιρία KordaMentha, αφού η εν λόγω χαλυβουργία έχει χρέος ύψους $4,3 δισ. Η διαχειρίστρια εταιρία είχε ζητήσει οικονομική βοήθεια ύψους $300 εκατομμυρίων είτε με τη μορφή δανείων είτε επιχορηγήσεων.

Από αριστερά, η βουλευτής του κόμματος ΝΧΤ, Rebekha Sharkie, και οι γερουσιαστές Νικ Ξενοφών, Stirling Griff και Skye Kakoschke-Moore. Φώτο: ABC News

Από αριστερά, η βουλευτής του κόμματος ΝΧΤ, Rebekha Sharkie, και οι γερουσιαστές Νικ Ξενοφών, Stirling Griff και Skye Kakoschke-Moore. Φώτο: ABC News

Ο επικεφαλής του Xenophon Team (NXT) δήλωσε ότι η κυβέρνηση χρειάζεται να δώσει ανάσα στην πόλη Whyalla, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της εν λόγω χαλυβουργίας. Ο γερουσιαστής Ξενοφών είπε, ότι αν η Arrium κλείσει, θα σημάνει και το τέλος της εποχής παραγωγής χάλυβα στην Αυστραλία. Ο κ. Ξενοφών είπε, ακόμα, ότι το κόμμα του -το οποίο εξέλεξε έναν βουλευτή και τρεις γερουσιαστές-, θα πιέσει για μεταρρυθμίσεις στους νόμους που αφορούν τις προμήθειες της Κοινοπολιτείας και που θα πρέπει να λάβουν υπόψη τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις από την παραγωγή και αγορά τοπικών προϊόντων.

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης προεκλογικής εκστρατείας, ο Συνασπισμός υποσχέθηκε να δανείσει $42,9 εκατομμύρια στη χαλυβουργία για την αναβάθμιση των μηχανημάτων της ώστε να την κάνει πιο ελκυστική στους υποψήφιους αγοραστές.

Η Νότια Αυστραλία εξακολουθεί να έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στη χώρα και περισσότερες θέσεις εργασίας θα χαθούν με το οριστικό κλείσιμο του εργοστασίου της αυτοκινητοβιομηχανίας Holden στην Αδελαΐδα το 2017.