Οι βροχές …έσωσαν τους ομογενείς αγρότες στο Riverland

Riverland, Δ. Αυστραλία.-  Η άνοδος της στάθμης των υδάτων των ποταμών Murray και Darling της Ν. Αυστραλίας, προκάλεσε ανακούφιση στους αγρότες της περιοχής Riverland όπου δραστηριοποιούνται και πολλοί ομογενείς.

Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, δεν συντρέχει πλέον λόγος ανησυχίας στην περιοχή μιας οι αγρότες δεν θα έχουν να αντιμετωπίσουν τους περσινούς περιορισμούς άρδευσης για να εξασφαλίσουν την αποταμίευση του νερού για τις αγροτικές τους εργασίες.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά και ο πολιτειακός υπουργός Περιβάλλοντος, Ian Hunter, «η ποσότητα εισροής νερού στους ποταμούς είναι πλέον σε ποσοστιαία βάση, η μεγαλύτερη των τελευταίων 20 χρόνων».

maios1

Ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Riverland, Βλάσσης Παπαγεωργίου, στους αμπελώνες του στην περιοχή Cooltong, δέκα χλμ. έξω από το Riverland.

«Η ανακούφιση είναι μεγάλη για μας, αφού τα τελευταία χρόνια η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη» εξηγεί ο ομογενής Δημήτρης Μπελεχρής, ο οποίος τα τελευταία είκοσι χρόνια διατηρεί αμυγδαλοκαλλιέργειες σε μια έκταση 120 εκταρίων στην περιοχή Cooltong, που βρίσκεται μόλις δέκα χιλιόμετρα έξω από το Riverland.

«Είχαμε φτάσει στο σημείο να δανειζόμαστε από τράπεζες για να αγοράσουμε νερό και όταν μιλάμε για ποσά, εννοούμε χιλιάδες δολάρια ανά συναλλαγή.

«Αυτό είχε τραγικές επιπτώσεις στην παραγωγή, η οποία μειώθηκε κατακόρυφα, ενώ τα χρέη όλων των αγροτών έφτασαν στα ύψη» εξηγεί ο κ. Μπελεχρής, ο οποίος αποκαλύπτει ότι, πριν λίγα χρόνια, λίγο έλλειψε να χάσει το σπίτι του από χρέη, στην προσπάθειά του να φροντίσει τις καλλιέργειές του.

Ευτυχώς για την αγροτική περιφέρεια του Riverland, ο καιρός και η συχνότητα των βροχοπτώσεων τους τελευταίους μήνες, είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της ποσότητας νερού σε ποσοστό που ξεκίνησε από τα 53% και σήμερα βρίσκεται στο 100%.

Ιδιαίτερα χαρούμενος δηλώνει στο «Νέο Κόσμο» και ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Riverland, Βλάσσης Παπαγεωργίου, ο οποίος καλλιεργεί αμπελώνες σε μια έκταση 50 εκταρίων, στην ίδια περιοχή.

«Τα τελευταία χρόνια είδαμε τις καλλιέργειες και την παραγωγή να μειώνονται σχεδόν στο μισό και αιμορραγούσαμε οικονομικά, χάνοντας σημαντικά ποσά μόνο και μόνο λόγω των περιορισμών που είχαμε για την άρδευση» εξηγεί ο 60χρονος καλλιεργητής.

«Είναι μεγάλη ανακούφιση για μας τους αγρότες να ξέρουμε ότι δεν χρειάζεται πλέον και για τα επόμενα τρία χρόνια να δανειστούμε χρήματα για να αγοράσουμε νερό».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου, στο εξής οι αγρότες της περιοχής θα μπορούν να ποτίζουν χωρίς άγχος αλλά και να προγραμματίζουν ευκολότερα την ποσότητα της επόμενης παραγωγής τους.

«Σήμερα η αξία του νερού αγγίζει τα $3.300 ανά ένα εκατομμύριο λίτρα. Για τα 50 εκτάριά μου χρειάζομαι 100 εκατ. λίτρα, δηλαδή η αξία του νερού για την καλλιέργεια μου φτάνει τα $300.000 ετησίως» κατέληξε ο κ. Παπαγεωργίου.

Πηγή:neoskosmos.com