Από έμμεση φορολογία προέρχονται 6 από τα 10 ευρώ των εσόδων

Αθήνα.- Επικίνδυνη μετατόπιση των φορολογικών εσόδων στο πεδίο της έμμεσης φορολογίας μαρτυρούν τα στοιχεία της ΓΓΔΕ αναφορικά με τη διάρθρωση των εισπράξεων του υπουργείου Οικονομικών τον Ιούνιο.

Πλέον, όπως σημειώνουν «Τα Νέα», έξι στα δέκα ευρώ φόρων προέρχονται από ΦΠΑ, ειδικούς φόρους κατανάλωσης και τους λοιπούς έμμεσους φόρους, οι οποίοι βαρύνουν την κατανάλωση πλήττοντας περισσότερο τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα. Αυτά δηλαδή που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι «προστατεύει» καταρτίζοντας την πολιτική της με τον συγκεκριμένο …γνώμονα!

Τον Ιούνιο, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΓΓΔΕ, το 61% των φορολογικών εσόδων προήλθε από έμμεσους φόρους έναντι 39% από άμεσους. Τα αντίστοιχα ποσοστά τον Ιούνιο του 2015 ανέρχονται σε 56,1% και 43,9% αντίοστοιχα.

Συνολικά στο πρώτο εξάμηνο του έτους, μετά το τσουνάμι των επιβαρύνσεων κατά τους προηγούμενους μήνες, οι εισπράξεις έμμεσων φόρων αυξήθηκαν κατά 1,6 δισ ευρώ σε σχέση με πέρυσι, ενώ επιμέρους τον Ιούνιο τα συνολικά έσοδα με φόντο μια σειρά επιβαρύνσεων από τις αυξήσεις των προκαταβολών, τις αλλαγές στη μηνιαία παρακράτηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης έως και τις αυξήσεις σε ΦΠΑ και ΕΦΚ ήταν αυξημένα κατά 1 δισ ευρώ σε σχέση με τον Ιούνιο του 2015.

Η διάρθρωση των εσόδων του Ιουνίου, όμως, δείχνει πόσο πολύ βασίζεται πλέον το υπουργείο Οικονομικών για την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού στην έμμεση φορολογία. Η αύξηση των εσόδων κατά 1 δισ ευρώ σε σχέση με τον Ιούνιο του 2015 επιμερίζεται σε 740 εκατ. ευρώ από την αύξηση των εισπράξεων έμμεσων φόρων και στα υπόλοιπα περίπου 270 εκατ. ευρώ από τους άμεσους.

ΦΠΑ και Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης σήκωσαν το μεγαλύτερο μερίδιο της αύξησης των εσόδων.

πηγή:enikos.gr