Δημοσχάκης: Το Ν/Σ για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό δεν έχει τίποτα το ουσιαστικό να προσφέρει

Αθήνα.- Καυστικός και εύστοχος ήταν ο λόγος του βουλευτή Έβρου και Τομεάρχη Απόδημου Ελληνισμού της Νέας Δημοκρατίας Τάσου Δημοσχάκη  στη Βουλή, αναφορικά με  το νομοσχέδιο για την Παιδεία των Ελλήνων του Εξωτερικού. Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι περιέχει πολλές αοριστίες και καμία χρηστικότητα, για τα σχολεία του εξωτερικού, ενώ χρέωσε αδιαφορία και ολιγωρία στην κυβέρνηση στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

Μεταξύ άλλων ο κ. Δημοσχάκης τόνισε στην ομιλία του:

 

* Προσπαθείτε να επικοινωνήσετε το προφίλ μιας κυβέρνησης που ενδιαφέρεται για την εκπαίδευση των Ελλήνων του εξωτερικού. Δυστυχώς όμως για σας θα σας ακολουθεί πάντα το αποτύπωμα του φιάσκου με το οικόπεδο που θα φιλοξενούσε το Ελληνικό Σχολικό Συγκρότημα του Μονάχου.

Ο Τομεάρχης Νέας Δημοκρατίας για τον Απόδημο Ελληνισμό Τάσος Δημοσχάκης, μπροστά στο υπό κατασκευή κτήριο του Ελληνικού Σχολείου.

Ο Τομεάρχης Νέας Δημοκρατίας για τον Απόδημο Ελληνισμό Τάσος Δημοσχάκης, μπροστά στο υπό κατασκευή κτήριο του Ελληνικού Σχολείου στο Μόναχο, πριν το πάρουν πίσω οι Βαυαροί καθώς το πρόλαβαν οι προθεσμίες … μισοτελειωμένο!

* Υπάρχει φόβος οι ομογενείς να προτιμήσουν τα αμιγώς ξένα, οπότε το αποτέλεσμα θα είναι αντί να διατηρήσουμε δεσμούς με την ομογένεια να κόψουμε τους ήδη υφιστάμενους.

* Το ζητούμενο όμως δεν είναι μόνο το θέμα της εκπαίδευσης των ομογενών, έστω και με τον πρόχειρο τρόπο που εσείς τη προσεγγίζετε, αλλά προτεραιότητά μας οφείλει να είναι και το δικαίωμα της ψήφου τους. Εσείς το στερήσατε. Το Σχέδιο Νόμου που η ΝΔ κατέθεσε, δεν το συζητήσατε.

* Το συμπέρασμα που προκύπτει λοιπόν από αυτό το νομοσχέδιο, στο σύνολό του, είναι πως η κυβέρνηση της Αριστεράς για μια ακόμα φορά προσπαθεί να παίξει μικροκομματικά παιχνίδια με την Παιδεία και γι΄αυτό το καταψηφίζουμε επί της αρχής. Οφείλετε, όμως, να γνωρίζετε ότι πλέον δεν μπορείτε να ξεγελάσετε άλλο το λαό και σύντομα θα έρθετε αντιμέτωποι με την ετυμηγορία του».

Αναλυτικά η ομιλία του Βουλευτή Έβρου:

 

Ας περάσουμε και τώρα στο θέμα μας…

Η κυβέρνηση για ακόμα μια φορά αποδεικνύει την προχειρότητα, αλλά και την ελαφρότητα με την οποία προσεγγίζει και αντιμετωπίζει σοβαρά θέματα που αφορούν την εκπαίδευση.

Αυτή τη φορά φέρνει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό, το οποίο δεν έχει τίποτα το ουσιαστικό να προσφέρει, καθώς περιέχει ατεκμηρίωτες αοριστολογίες, ενώ στην ουσία στοχεύει στην περαιτέρω υποβάθμιση – έως κατάργηση – των σχολείων του εξωτερικού από το 2018 και μετά.

Η κυβέρνηση πιστή στο δόγμα της επικοινωνίας χωρίς ουσία επιδιώκει να εμφανιστεί ότι ενδιαφέρεται για την εκπαίδευση των Ελλήνων του εξωτερικού. Στην πραγματικότητα όμως για μια ακόμα φορά δείχνει τη διάθεση να βολέψει ημετέρους, με μια σειρά φωτογραφικών διατάξεων που περιλαμβάνει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που συζητάμε.

Προσπαθείτε να επικοινωνήσετε το προφίλ μιας κυβέρνησης που ενδιαφέρεται για την εκπαίδευση των Ελλήνων του εξωτερικού. Δυστυχώς όμως για σας θα σας ακολουθεί πάντα το αποτύπωμα του φιάσκου με το οικόπεδο που θα φιλοξενούσε το Ελληνικό Σχολικό Συγκρότημα του Μονάχου.

Προσωπικά για το συγκεκριμένο ζήτημα, ως Τομεάρχης Απόδημου Ελληνισμού, είχα προβεί σε πολλαπλές κοινοβουλευτικές ενέργειες, κάνοντας τρεις αναφορές και μια επίκαιρη ερώτηση. Παρά το γεγονός ότι η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, αλλά και Παιδείας φρόντιζαν να μου δίνουν καθησυχαστικές απαντήσεις, το κακό έγινε και χάσαμε την ευκαιρία για μοναδική πολιτιστική και πολιτισμική επένδυση 15.000 τ.μ. μέσα στην καρδιά της Γερμανίας.

Αν μη τι άλλο αυτή η αποτροπιαστική εξέλιξη είχε τεράστιες αρνητικές συνέπειες στον Οικουμενικό Ελληνισμό και στο Ελληνικό Κράτος, συμβολικά και ουσιαστικά. Μιλάμε ουσιαστικά για το ιδιόκτητο σχολείο που θα κάλυπτε τις διδακτικές ανάγκες των παιδιών της ομογένειας του Μονάχου που σήμερα αριθμεί περί τους 30.000 Έλληνες.

Αυτή όμως δεν ήταν η μοναδική ολιγωρία της κυβέρνησης. Αδιαφορήσατε παρά τις δικές μας επισημάνσεις να ορίσετε με νόμο την 20η Μαΐου, ημέρα γέννησης του Σωκράτη, ως ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού. Αφού δεν μπορείτε λοιπόν να κάνετε αυτές τις απλές ενέργειες, πως θέλετε να γίνετε πιστευτοί πως επιδιώκετε να επιφέρετε τομές στην εκπαίδευση των Ελλήνων του εξωτερικού;

Το ζητούμενο όμως δεν είναι μόνο το θέμα της εκπαίδευσης των ομογενών, έστω και με τον πρόχειρο τρόπο που εσείς τη προσεγγίζετε, αλλά προτεραιότητά μας οφείλει να είναι και το δικαίωμα της ψήφου τους. Εσείς το στερήσατε. Το Σχέδιο Νόμου δεν το συζητήσατε. Τη δε τροπολογία που καταθέσαμε στο πλαίσιο της συζήτησης για το λεγόμενο εκλογικό σύστημα, την Αναλογική, την απορρίψατε. Δεν θέλετε να ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού.

Για να επανέλθουμε στο νομοσχέδιο, διαβάζοντάς το διαπιστώνουμε ένα… πασάλειμμα διαφόρων διατάξεων, γεμάτο κενά. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος. Όσον αφορά τα δίγλωσσα σχολεία αυτά γενικά δεν έχουν την αποδοχή της ομογένειας, όπως τα αμιγή.

Υπάρχει φόβος οι ομογενείς να προτιμήσουν τα αμιγώς ξένα, οπότε το αποτέλεσμα θα είναι αντί να διατηρήσουμε δεσμούς με την ομογένεια να κόψουμε τους ήδη υφιστάμενους.

Πρέπει να τονισθεί ότι μέσα στο νομοσχέδιο δεν περιγράφεται το πλαίσιο λειτουργίας των δίγλωσσων σχολείων. Το αφήνουν να το χειρισθεί η κυβέρνηση μετά από δύο χρόνια.

Στόχος θα πρέπει να είναι το δίγλωσσο σχολείο που θα δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση τόσο στην χώρα υποδοχής όσο και στην ημεδαπή.

Οφείλουμε πάντως να παραδεχτούμε ότι η κυβέρνηση είναι συνεπής σε ένα σημείο. Γι μια ακόμα φορά εντάσσει σε ένα νομοσχέδιο άσχετα θέματα. Μιλάμε σήμερα για την

ελληνόγλωσση εκπαίδευση και υπάρχουν στο νομοσχέδιο διατάξεις για την ιδιωτική εκπαίδευση.

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι το Υπουργείο Παιδείας, κυριευμένο από τις ιδεοληψίες του ενάντια στον ιδιωτικό τομέα προσπαθεί να αναιρέσει δύο βασικά πλεονεκτήματα της ιδιωτικής εκπαίδευσης: τη δυνατότητα επιλογής και αξιοκρατικής αντιμετώπισης του εκπαιδευτικού προσωπικού και τις δυνατότητες διαφοροποίησης στο εφαρμοζόμενο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Η νέα ρύθμιση μονιμοποιεί ουσιαστικά τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς στα σχολεία. Η διοίκηση του κάθε σχολείου στο εξής δεν θα μπορεί να διαφυλάξει την ποιότητα της εκπαιδευτικής υπηρεσίας που παρέχει στους μαθητές, καθώς δεν θα μπορεί να αντικαταστήσει έναν εκπαιδευτικό, ανεξάρτητα αν αυτός αποδίδει ή όχι.

Δεν προστατεύει τον καλό εκπαιδευτικό αλλά αυτόν που θα μπει στην τάξη και δεν θα ανταποκριθεί στα καθήκοντα του με ευσυνειδησία.

Πάνω απ’ όλα δεν στηρίζει την επιχειρηματικότητα αλλά αντιθέτως την πολιορκεί. Δεν λύνετε προβλήματα, αλλά περιπλέκετε τα πράγματα. Μήπως θέλετε να τα κρατικοποιήσετε; Τα κράτη της Ε.Ε. πρέπει να είναι δομημένα, να υπηρετούν και να εξυπηρετούν την ιδιωτική πρωτοβουλία. Αυτή δίνει θέσεις εργασίας και απασχόληση. Όχι το Κράτος που παρέχει κακές υπηρεσίες.

Αναφορικά τώρα με την τροπολογία για την ειδική αγωγή οδηγεί στην ισοπέδωσή της, καθώς είναι πρόχειρη, αποσπασματική κι έρχεται χωρίς καμία διαβούλευση. Πρόσωπα που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την ειδική αγωγή, θα μπορούν να διδάσκουν εφεξής σε αυτή.

Το συμπέρασμα που προκύπτει λοιπόν από αυτό το νομοσχέδιο, στο σύνολό του, είναι πως η κυβέρνηση της Αριστεράς για μια ακόμα φορά προσπαθεί να παίξει μικροκομματικά παιχνίδια με την Παιδεία και γι΄αυτό το καταψηφίζουμε επί της αρχής. Οφείλετε, όμως, να γνωρίζετε ότι πλέον δεν μπορείτε να ξεγελάσετε άλλο το λαό και σύντομα θα έρθετε αντιμέτωποι με την ετυμηγορία του».