Επιστολή ελληνικών και φιλελληνικών φορέων της Ν. Γαλλίας στον Πρόεδρο Δημοκρατίας

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Kοινή επιστολή απέστειλαν οι Ελληνικές Κοινότητες και οι Φιλελληνικοί σύλλογοι της Νότιας Γαλλίας,  προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, σε μια προσπάθεια να ανατρέψουν την κυβερνητική απόφαση για το κλείσιμο του Ελληνικού Προξενείου στη Μασσαλία.

 Παρόμοια επιστολή συνέταξαν και έχουν αποστείλει και προς τον Γάλλο Πρόεδρο François Hollande.

71 ομογενειακές οργανώσεις και Φιλελληνικοί Σύλλογοι έχουν υπογράψει την ανοιχτή επιστολή απευθυνόμενη προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και 69 την ανοιχτή επιστολή απευθυνόμενη προς τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Όπως αναφέρουν οι εμπνευστές της κίνησης, “δυστυχώς ήταν η περίοδος των διακοπών και δεν καταφέραμε να επικοινωνήσουμε με όλους τους συλλόγους”.

Την προς τον κ. Παυλόπουλο επιστολή την κοινοποιούν στον Πρωθυπουργό, τους αρμόδιους Υπουργούς, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και τον Τύπο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος παρακάθεται σε γεύμα που παραθέτει η Προεδρική Φρουρά στις εγκαταστάσεις της, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 147 ετών από την ίδρυσή της, Αθήνα, Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.  ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΚΟΠΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ

5 Σεπτεμβρίου 2016

Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε,

Λαμβάνουμε την τιμή να σας γράψουμε για να σας εκθέσουμε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί την ομογένεια της Μασσαλίας και γενικότερα τον Ελληνισμό του νότου της Γαλλίας: αυτό της προσεχούς κατάργησης του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Μασσαλία, την οποία αποφάσισε αιφνιδιαστικά η Ελληνική κυβέρνηση. Η ημερομηνία οριστικού κλεισίματος του Γενικού Προξενείου είναι η 7η Νοεμβρίου 2016.
Στην νότιο Γαλλία ζούμε περισσότεροι από τριάντα χιλιάδες Έλληνες και ο αριθμός αυτός μεγαλώνει συνεχώς λόγω των νέων μεταναστών που έρχονται εδώ προς αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος, εξαιτίας των δυσκολιών που αντιμετωπίζει σήμερα η αγαπημένη μας πατρίδα, η Ελλάδα. Στη Γαλλία, και ιδιαίτερα στο νότιο κομμάτι της, ο δεσμός μας με την Ελλάδα είναι οι Εκκλησίες μας, οι κοινότητές μας, οι σύλλογοί μας αλλά κυρίως το Γενικό μας Προξενείο στη Μασσαλία. Το τελευταίο αποτελεί και τον διοικητικό δεσμό των ομογενών του νότου της Γαλλίας με την πατρίδα.
Αυτός ο δεσμός μετρά ήδη δύο αιώνες αφού το Γενικό Προξενείο Μασσαλίας εγκαταστάθηκε εδώ στις αρχές του 19ου αιώνα, λίγο μετά την Επανάσταση του ’21. Έκτοτε, εξυπηρετεί τον ενταύθα ελληνισμό αδιάκοπα. Μόνη εξαίρεση, όπως μας θυμίζουν οι γηραιότεροι εξ’ ημών που έζησαν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν το κλείσιμο του Προξενείου τα χρόνια της γερμανικής κατοχής στη Μασσαλία(1942-1945).
Ωστόσο, κύριε Πρόεδρε, ο δεσμός των Ελλήνων με την Μασσαλία και την περιοχή μετρά περισσότερο από 27 αιώνες, αφοί οι πρόγονοί μας οι Ίωνες και ιδιαίτερα οι Φωκαείς υπήρξαν οι ιδρυτές της Μασσαλίας όπως και πλήθους άλλων πόλεων στη μεσογειακή ακτή της Γαλλίας. Νίκαια (σημερινή Nice), Αντίπολις (Antibes), Ηρακλειά (Cannes), , Αρελάτη – Θηλίνη (Arles) , Αίγινα (Villeneuve-Loubet), Μάνδηλος-Νεάπολη (Mandalieux la Napoule), Λευκάτη (Leucate), Νεμευσός (Nimes), Αθηνόπολις (Saint-Tropez), Αγαθή-τύχη (Agdes), Ολβία Ιερή (Hyères : παράφραση και του heureux δηλαδή ευδαίμων συνώνυμο του όλβιος), Monaco (Μονοίκος Ηρακλέους Λιμήν) και δεκάδες άλλες παραλιακές ελληνικές αποικίες θυμίζουν την εδώ έλευση των προγόνων μας, οι οποίοι και έφεραν τον πολιτισμό στην περιοχή . Το Γενικό Προξενείο Μασσαλίας, μαζί με εμάς τους εδώ εγκατεστημένους Έλληνες και τους φιλέλληνες, είναι αυτό που συντηρεί αυτήν την τεράστια παρακαταθήκη του ελληνισμού στη Γαλλία και τις μνήμες του εδώ ενδόξου παρελθόντος μας, το οποίου οι ίδιοι Γάλλοι τιμούν στο έπακρο. Οι επιπτώσεις αυτών είναι πασιφανείς για εμάς και την Ελλάδα, αφού οι Γάλλοι συμπολίτες μας και κατ’ επέκταση η πολιτική τους τάξη πορεύθηκαν και πορεύονται ακόμα και σήμερα στο δρόμο του φιλελληνισμού, οποία εδώ είναι πραγματικά λεωφόρος φιλελληνισμού.
Κύριε Πρόεδρε, δεν είναι μόνο οι μνήμες αυτές του ενδόξου παρελθόντος μας που κινδυνεύουν να σβήσουν με το κλείσιμο του Γενικού μας Προξενείου στην Μασσαλία. Η κατάργησή του απειλεί το παρόν αλλά και το μέλλον του εδώ εγκατεστημένου ελληνισμού. Το Προξενείο της Ελλάδας, παρά τα πολύ λίγα μέσα που διαθέτει και το λιγοστό προσωπικό, χάρις στην συνεχή και άοκνη δραστηριοποίησή του και τον πατριωτισμό των στελεχών του, βρίσκεται πάντα στο πλευρό μας σε κάθε κίνηση ή αίτημά μας προς τις γαλλικές Αρχές. Το Προξενείο είναι ο σημαντικότερος αρωγός μας. Με την πείρα του και τις συμβουλές του μας δίνει λύσεις και κατευθύνσεις επί πολλών ζητημάτων που προκύπτουν στην εδώ πορεία μας (μορφωτικά, εκπαιδευτικά, κοινωνικά, πολιτικά, οικονομικά, κλπ) και πάντα επ’ αγαθώ της ενότητας και της προκοπής του Ελληνισμού.
Χάρις εις την παρουσία του Προξενείου πλήθος ελληνο-γάλλων δεύτερης, τρίτης αλλά και τέταρτης γενιάς, οι οποίοι απομακρύνθηκαν για διάφορους λόγους από την Ελλάδα, τη γλώσσα και τον πολιτισμό μας, επανήλθαν και επανέρχονται αυτοβούλως προς τη σωστή κατεύθυνση. Το Προξενείο είναι αυτό που τους βοηθά ουσιαστικά, τους ενημερώνει, τους κατατοπίζει διοικητικά, τους βοηθά να πολιτογραφηθούν – όταν δεν είναι δυνατόν αλλιώς- και γενικά τους επαναφέρει στην εθνική κοιτίδα.
Το κλείσιμο του τελευταίου Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Γαλλία, αποτελεί κύριε Πρόεδρε, μία πράξη αυτοχειρίας για την Ελλάδα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ζημιά από την ενέργεια αυτή θα είναι τεράστια όχι μόνο για εμάς τους Έλληνες, τους Ελληνογάλλους και την Ελλάδα αλλά και για την δεύτερη πατρίδα μας, τη Γαλλία.
Πως είναι δυνατόν, Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε, τη στιγμή που πολλές χώρες ανοίγουν Προξενεία στην γαλλική αυτή μητρόπολη, η οποία αναπτύσσεται ραγδαίως, οικονομικά, εμπορικά, τεχνολογικά και πολιτικά, εμείς να κλείνουμε το Προξενείο, όταν της δώσαμε μέχρι και το όνομά της.
Πως είναι δυνατόν η Ελλάς να εγκαταλείπει τα πολλά και παγιωμένα συμφέροντά της, ιδιαίτερα όταν, εξ’ όσων πληροφορούμεθα η λειτουργία του Προξενείου κοστίζει ελάχιστα (το κτίριο του Προξενείου ανήκει στην Ελλάδα και τα έξοδά του βλέπουμε ότι είναι πολύ περιορισμένα).
Πως είναι δυνατόν να εγκαταλείπουμε στην Τουρκία και το εδώ τεράστιο Γενικό Προξενείο της όλη αυτή την ιστορική μας παρακαταθήκη. Οι Τούρκοι προσπαθούν, εδώ και καιρό, με ισχυρό μηχανισμό προπαγάνδας (καράβια, εκθέσεις, έντυπα) να εμφανιστούν ως ιδρυτές της Citée Phocéenne, όπως αποκαλούν οι Γάλλοι τη Μασσαλία, με τον ισχυρισμό ότι η Foçe, η αρχαία Φώκαια από όπου ήρθαν εδώ οι Έλληνες, το 600 π.Χ. περίπου, βρίσκεται στην Τουρκία. Το Ελληνικό Προξενείο είναι αυτό που αντιμετωπίζει τις τουρκικές προκλήσεις, κινητοποιώντας διακριτικά με τους τρόπους που γνωρίζει, Έλληνες και Αρμενίους, εναντίον των τουρκικών κινήσεων παραχάραξης της ιστορίας μας.
Πως είναι δυνατόν η Ελλάς να εγκαταλείπει περισσότερους από 30.000 αποδήμους, οι οποίοι για να εξυπηρετηθούν θα πρέπει να μεταβαίνουν στη Πρεσβεία στο Παρίσι, δηλαδή σαν να πηγαίνει κανείς από την Αθήνα στη Σόφια, καθώς ως γνωστόν τα άμισθα Προξενεία δεν λαμβάνουν αιτήσεις διαβατηρίων και γενικά, πλην εξαιρέσεων, ελάχιστη έως καμία συνεισφορά έχουν για τον Ελληνισμό.
Πως μπορούμε τόσο αιφνιδιαστικά να σβήνουμε με μία μονοκονδυλιά την ιστορική, την μακραίωνη και πλούσια πολιτισμού παρουσία της Ελλάδας στη νότιο Γαλλία.
Κύριε Πρόεδρε, για εμάς τους Έλληνες της Γαλλίας, είναι αδιανόητο η επίσημη Ελλάς να απουσιάζει από το συγκεκριμένο μεσογειακό κομμάτι της Γαλλίας. Η απόφαση αυτή είναι για κάποιους προδοτική. Για εμάς είναι θλιβερή, απογοητευτική , εσφαλμένη, παράλογη αλλά και εθνικά επιζήμια. Είναι επίσης μία απόφαση που θα εκληφθεί από τους Γάλλους φίλους μας ως μία ενέργεια ταπεινωτική, απαξιωτική και αχάριστη, εάν σκεφθεί κανείς ότι, μόνον η Γαλλία ήταν αυτή που ανέκαθεν μας βοηθούσε όταν προέκυπτε η σχετική ανάγκη στην Ευρώπη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι περυσινές εξελίξεις.
Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,
Αντιλαμβανόμαστε ότι σας προβληματίσαμε με την επιστολή μας. Έχουμε καθήκον όμως και ιερή αποστολή τόσο έναντι των προγόνων μας που διέδωσαν εδώ τον πολιτισμό, των σημερινών όσο και των επερχόμενων γενιών Ελλήνων της Γαλλίας και Ελληνο-γάλλων, να εκφράσουμε την αγωνία μας στον πρώτο πολίτη της πατρίδας μας. Και αυτό διότι παρατηρούμε ότι εσείς, Εξοχότατε, στη παρούσα δυσμενή συγκυρία που διέρχεται η χώρα μας, εξακολουθείτε να εκφράζετε τη φωνή της λογικής.
Γνωρίζοντας την αγάπη σας για την Γαλλία, τους παλαιούς και σύγχρονους δεσμούς που έχετε με τη χώρα φιλοξενίας μας, για αρκετούς από εμάς τη δεύτερη πατρίδα μας, αλλά και την γνωστή ευαισθησία σας για τον απόδημο ελληνισμό, σας παρακαλούμε κύριε Πρόεδρε, όπως, με το κύρος της θέσης σας και την μεγάλη σας επιρροή, παρέμβετε προκειμένου να επικρατήσει η λογική και η ψυχραιμία στα κέντρα αποφάσεων της Ελλάδος και αποφευχθεί το οριστικό κλείσιμο του Γενικού μας Προξενείου στη Μασσαλία, ενός εδώ εξόχως σημαντικού για εμάς φορέα του Ελληνικού Κράτους, του οποίου προΐσταστε.

Μετά τιμής,
Οι υπογράφοντες:

ΜΑΣΣΑΛΙΑ (MARSEILLE)
– ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΓΑΛΛΙΑΣ (‘Εδρα στην Μασσαλία) – FEDERATION DES COMMUNAUTES HELLENIQUES DE FRANCE (siège à Marseille)
– ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΙΣ ΜΑΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ – UNION HELLENIQUE DE MARSEILLE et de sa Région
-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣΣΑΛΙΑΣ – COMMUNAUTE GRECQUE de MARSEILLE-
– ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΓΑΛΛΙΑΣ – COMMUNAUTE CHYPRIOTE DE FRANCE
– ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣΣΑΛΙΑΣ- ASSOCIATION CULTUELLE ORTHODOXE GRECQUE de MARSEILLE
– EΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΜΑΣΣΑΛΙΑΣ- EGLISE DORMITION DE LA MERE DE DIEU MARSEILLE
– EΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΜΑΣΣΑΛΙΑΣ – EGLISE ANNONCIATION DE LA MERE DE DIEU MARSEILLE
– ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣΣΑΛΙΑΣ -ECOLE GRECQUE DE MARSEILLE
– ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΓΑΛΛΙΑ ΜΑΣΣΑΛΙΑΣ- ΑSSOCIATION FRANCE GRECE MARSEILLE
– ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ -ΕΥΡΩΠΑÏΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – HIPHAISTIA Association Européenne pour l’Expression de la Culture Grecque
– ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ « INSTANT – GREC»
– ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΟΙ ΝΗΣΙΩΤΕΣ»- ΑSSOCIATION «LES NISSIOTES»
– ΝΑΥΣΙΚΑ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ NAUSICAA : ASSOCIATION D’ETUDES DU GREC ANCIEN
– ΤΜΗΜΑ ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ THIERS ΜΑΣΣΑΛΙΑΣ – SECTION DE GREC MODERNE AU COLLEGE ET AU LYCEE THIERS DE MARSEILLE
– ΤΜΗΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ AIX-EN-PROVENCE- SECTION DE GREC MODERNE A L’UNIVERSITE D’AIX-EN-PROVENCE
– ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΓΛΩΣΣΟΦΩΝΕΣ» – ASSOCIATION GLOSSOPHONES
– ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΥΘΕΑΣ ΚΑΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – ASSOCIATION PYTHEAS ET ALEXANDRE
– ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ- ASSOCIATIONS D’ETUDES DU GREC ANCIEN
– ΣΥΛΛΟΓΟΣ « ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΤΗΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ» – ASSOCIATION POUR LES JOURNEES DE L’ANTIQUITE
-ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ» – ACROPOLIS LA REVUE HELLENIQUE –
– ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ΜΑΣΣΑΛΙΑΣ – EMISSION RADIOPHONIQUE GRECQUE DE MARSEILLE

KOΡΣΙΚΗ (CORSE)
– ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΓΚΕΣΕ ΟΙΤΥΛΟ – ΚΟΡΣΙΚΗΣ – ASSOCIATION CARGESE ITYLON

ΝΙΚΑΙΑ (NICE)
– ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΝΙΚΑΙΑΣ-ΚΥΑΝΗΣ ΑΚΤΗΣ-ΜΟΝΑΚΟ COMMUNAUTE GRECQUE ORTHODOXE DE NICE COTE D’AZUR ET MONACO
– ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΩΝ ΑΛΠΕΩΝ – COMMUNAUTE GRECQUE des ALPES-MARITIMES
– ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ-ΚΥΑΝΗΣ ΑΚΤΗΣ-ΜΟΝΑΚΟ – ECOLE GRECQUE DE NICE COTE D’AZUR ET MONACO
– ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ – ASSOCIATION DES PARENTS D’ELEVES DE L’ECOLE GRECQUE DE NICE
– EΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ – EGLISE SAINT SPYRIDON NICE
– MΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΛΛΑ ΚEΡYΛΟΣ – MUSEE VILLA GRECQUE KERYLOS
– ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΙΛΛΑ ΚEΡYΛΟΣ – ASSOCIATION DES AMIS DE LA VILLA KERYLOS
– ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ – CENTRE INTERNATIONAL DE RECHERCHES HELLENIQUES

ΠΡΙΓΚΙΠΑΤΟ ΤΟΥ ΜΟΝΑΚΟ – (PRINCIPAUTE DE MONACO)
– ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΟΝΑΚΟ – COMMUNAUTE GRECQUE DE MONACO

ΠΟΡΤ ΝΤΕ ΜΠΟΥΚ – (PORT-DE-BOUC)
– ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΟΡΤ-ΝΤΕ-ΜΠΟΥΚ ΜΑΡΤΙΓΚΕ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ – COMMUNAUTE ORTHODOXE FRANCO-HELLENIQUE SAINTE-CATHERINE Port-de-Bouc Martigues et environs
– ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΙΑΣ ΓΑΛΛΙΑ-ΚΥΠΡΟΣ – ASSOCIATION D’AMITIE FRANCE-CHYPRE
– EΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΠΟΡΤ – ΝΤΕ – ΜΠΟΥΚ – EGLISE ORTHODOXE GRECQUE DE SAINTE CATHERINE PORT DE BOUC

ΠΟΡ ΣΑΙΝ ΛΟΥÏ ΝΤΥ ΡΟΝ (PORT-ST-LOUIS-DU-RHONE)
– ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΟΡ ΣΑΙΝ ΛΟΥÏ ΝΤΥ ΡΟΝ – ASSOCIATION CULTUELLE ORTHODOXE GRECQUE DE PORT-SAINT-LOUIS DU RHONE
– EΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΟΡ ΣΑΙΝ ΛΟΥÏ ΝΤΥ ΡΟΝ – EGLISE SAINT DIMITRI PORT-SAINT-LOUIS-DU-RHÔNE

ΣΑΛΕΝ ΝΤΕ ΖΙΡΩ (ΑΡΕΛΑΤΗ ΘΗΛΙΝΗ) – SALIN-DE-GIRAUD (ARLES)
– ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΑΛΕΝ ΝΤΕ ΖΙΡΩ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ – COMMUNAUTÉ ORTHODOXE FRANCO HELLÉNIQUE de SALIN DE GIRAUD et de ses environs
– ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ DIASPORA KALYMNOS DODEKANISSOS
– ASSOCIATION de JUMELAGE ARLES-KALYMNOS – ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΛΕ ΚΑΛΥΜΝΟΣ
– EΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΑΛΕΝ ΝΤΕ ΖΙΡΩ – EGLISE DORMITION DE LA MERE DE DIEU SALIN DE GIRAUD

ΠΕΛΙΣΑΝΝΗ (PELISSANNE)
– ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΕΛΙΣΑΝΝΗ ΜΗΛΙΕΣ . ASSOCIATION de JUMELAGE DE PELISSANNE AVEC MILIES DE GRECE

ΜΠΡΙΒ (BRIVE)
– ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΡΡΕΖΕ – ASSOCIATION FRANCO-HELLENIQUE DE LA CORREZE

ΝΕΜΕΥΣΟΣ (NIMES)
– ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΝΙΜ “ΟΙ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ ASSOCIATION FRANCO-HELLENIQUE “LES ARGONAUTES”
– ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ – ASSOCIATION CULTUELLE ORTHODOXE ST ANTOINE

ΒΙΛΕΝΕΒΕ-ΑΥΕΝΙΩΝ (VILLENEUVE-LES-AVIGNON)
– ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ “ΕΛΙΑ”ΤΗΣ ΒΙΛΕΝΕΒΕ-ΑΒΙΝΙΟΝ – ASSOCIATION FRANCO-HELLENIQUE “ELIA” VILLENEUVE-LES-AVIGNON

AUZEVILLE TOLOSANE
– ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΥΡΗΝΑΙΩΝ – ASSOCIATION FRANCO-HELLENIQUE DE MIDI-PYRENEES

ΤΟΥΛΟΥΖΗ (TOULOUSE)
– ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΟΥΛΟΥΖΗΣ “ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ”. ASSOCIATION FRANCO-HELLENIQUE DE TOULOUSE “HORIZONS GRECS”
– ΓΑΛΛΟ-ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΛΟΥZΗΣ «ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΑΓΑΘΟΠΟΥΛΟΣ» -CERCLE FRANCO-HELLENIQUE DE TOULOUSE « ADAMANTIOS AGATHOPOULOS »

ΜΠΟΡΝΤΩ (BORDEAUX)
– ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΠΟΡΝΤΩ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ – COMMUNAUTE HELLENIQUE DE BORDEAUX ET DE LA REGION
– ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΦΕΝΕΙΟ «Η ΕΛΛΑΣ » – ASSOCIATION CULTURELLE FRANCO-GRECQUE KAFENEION “I Hellas” –
– ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΦΙΛΙΑ» – ASSOCIATION AMICALE «PHILIA».
– ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΜΠΟΡΝΤΩ. EGLISE PRESENTATION DE LA VIERGE AU TEMPLE, BORDEAUX

ΜΟΝΤΠΕΛΛΙΕ (MONTPELLIER)
– ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΥΡΩΠΗ-ΕΛΛΑΔΑ-ΓΑΛΛΙΑ ΜΟΝΤΠΕΛΛΙΕ ASSOCIATION EURO-GRECE-FRANCE MONTPELLIER
– ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΑΓΙΑΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ ΜΟΝΤΠΕΛΛΙΕ – ASSOCIATION: EGLISE ORTHODOXE SAINTE PHILOTHEE DE MONTPELLIER

ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ (SAINT-ETIENNE)
– ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ – COMMUNAUTE GRECQUE DE SAINT-ETIENNE
– ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ . EGLISE SAINTE TRINITE SAINT ETIENNE

ΓΚΡΕΝΟΜΠΛ (GRENOBLE)
– ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΡΕΝΟΜΠΛ . EGLISE SAINT GEORGES GRENOBLE
– ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΟΡΩΝ ΓΚΡΕΝΟΜΠΛ . ASSOCIATION DANSE GRECQUE GRENOBLE
– ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΓΚΡΕΝΟΜΠΛ – COMMUNAUTÉ HELLENIQUE ORTHODOXE DE GRENOBLE

ΛΥΩΝ (LYON)
– ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΛΥΩΝ – COMMUNAUTE HELLENIQUE DE LYON
– ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΛΥΩΝ- EGLISE ANNONCIATION DE LA MERE DE DIEU LYON
– ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΕΛΙΕΣ» – ASSOCIATION ELIES
– ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΟΜΑΔΑ ΧΟΡΟΣ» – ASSOCIATION GROUPE «CHOROS».
– ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΚΙΡΚΗ. ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΧΟΡΟΙ» – ASSOCIATION «CIRCE DANSES GRECQUES»

ΤΕΛΩΝΕΣ (TOULON)
– ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥΛΩΝ ΚΑΙ ΒΑΡ – COMMUNAUTE HELLENIQUE DE TOULON ET DU VAR
– ASSOCIATION ADEP (Association Danse Expression Populaire)
– ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥΡ-ΤΟΥΡ – ΠΟΡΤΑΡΙΑ – COMITE DE JUMELAGE TOURTOUR – PORTARIA
-ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΤΟΥΛΩΝ- EGLISE SAINTE TRINITE TOULON

ΑΥΕΝΙΩΝ (ΑVIGNON)
– ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΤHΣ ΑΒΙΝΙΟΝ- ASSOCIATION KALITHEA DE AVIGNON
– ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗΣ GRILLON – ΑΝΩ ΣΥΡΟΥ – COMITE DE JUMELAGE DE GRILLON(84) ANO SYROS

ΠΕΡΠΙΝΙΑΝ (PERPIGNAN)
– ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΟΡΑ – ASSOCIATION FRANCO HELLENIQUE AGORA

Κοινοποίηση:
-Πρωθυπουργό και Πρόεδρο ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξη Τσίπρα
-Πρόεδρο Αξιωματικής Αντιπολίτευσης (Νέα Δημοκρατία), κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
-Υπουργό Εθνικής Άμυνας και Πρόεδρο ΑΝΕΛ, κ. Πάνο Καμμένο
-Πρόεδρο Δημοκρατικής συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ, κα Φώφη Γεννηματά
-Πρόεδρο ΚΚΕ, κ. Δημήτρη Κουτσούμπα
-Πρόεδρο «ΠΟΤΑΜΙΟΥ», κ. Σταύρο Θεοδωράκη
-Πρόεδρο της Ένωση Κεντρώων, κ. Βασίλη Λεβέντη.
-Υπουργό Επικρατείας αρμόδιο για το συντονισμό του κυβερνητικού
Έργου κ. Αλέκο Φλαμπουράρη
-Υπουργό Εξωτερικών, κ. Νίκο Κοτζιά
-Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό, κ. Γιάννη Αμανατίδη
– Ελληνική Πρεσβεία στο Παρίσι
ΜΜΕ: Καθημερινή, Το Βήμα, Σκαι, Αντ1, Πρώτο Θέμα, Τα Νέα, Έθνος, Real News