Επανεξελέγη η Δήμαρχος του Σίδνεϊ – 4η η Ομογενής υποψήφια

Σίδνεϊ.- Σε θρίαμβο εξελίχθηκε η χθεσινή εκλογική αναμέτρηση για την δήμαρχο του Σίδνεϊ, Clover Moore, η οποία επικράτησε άνετα των αντιπάλων της, κερδίζοντας το 60,4% των ψήφων και ανανεώνοντας έτσι την θητεία της για τέταρτη φορά, κάτι που αποτελεί ρεκόρ στα χρονικά της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στη δεύτερη θέση, με σημαντική διαφορά, βρίσκεται η υποψήφια του Φιλελεύθερου Κόμματος, Christine Forster, αδελφή του πρώην πρωθυπουργού, Tony Abbott, η οποία απέσπασε μόλις το 15,9% των ψήφων, ενώ ακολουθεί η υποψήφια του Εργατικού Κόμματος, Linda Scott, με 10,7% και η ομογενής Άντζελα Βυθούλκα, επικεφαλής του ανεξάρτητου συνδυασμού Sydney Matters Team, η οποία κατέκτησε το 7,5% των ψήφων.

«Αυτή είναι μία πραγματική νίκη για τη δημοκρατία και για την καλή διακυβέρνηση» δήλωσε η δήμαρχος, στην επινίκια ομιλία που έδωσε, ενώπιον εκατοντάδων υποστηρικτών της. «Πρόκειται για τη συνέχιση της ανεξάρτησης, προοδευτικής και ωθούμενης από την κοινωνία διακυβέρνησης της πόλης» τόνισε, ενώ αναφέρθηκε και στις αλλαγές στο σύστημα ψηφοφορίας, το οποίο ορίζει ως υποχρεωτική τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία των 23.000 επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο Σίδνεϊ, με δύο ψήφους έκαστη (οι 117 χιλιάδες κάτοικοι της πόλης του Σίδνεϊ είχαν μόνο μία ψήφο έκαστος).

Οι αναλυτές θεωρούσαν ότι αυτή η αλλαγή θα υπονόμευε τις πιθανότητες εκλογικής νίκης για την Moore, αλλά το αποτέλεσμα τους διέψευσε. Η ίδια, θεώρησε ότι αυτή η αλλαγή θα έπρεπε να εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές της Νέας Νότιας Ουαλίας, όπως το Newcastle, το Wollongong, το Parramatta, όπου εδρεύουν πολλές επιχειρήσεις, τονίζοντας ότι η επιμονή στον μητροπολιτικό δήμο εξόργισε τους κατοίκους που θεώρησαν άδικη την εξέλιξη και συντάχθηκαν έτσι με την ανεξάρτητη δήμαρχο.

Η πόλη του Σίδνεϊ ήταν ένας από τους 78 Δήμους που διεξήγαγαν εκλογές χθες. Οι υπόλοιποι Δήμοι της Νέας Νότιας Ουαλίας θα πάνε στις κάλπες την επόμενη χρονιά. Στη Βικτώρια, οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 22 Οκτωβρίου.

neoskosmos.com