Ο Μητσοτάκης ζήτησε και ο Τσίπρας αποδέχθηκε να γίνει συζήτηση για τη διαπλοκή και τη διαφθορά

Αθήνα.- Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε και ο κ. Αλέξης  Τσίπρας αποδέχθηκε συζήτηση για τη διαπλοκή και τη διαφθορά. Μάλιστα ο πρωθυπουργός κατέθεσε και σχετικό αίτημα προς τον Πρόεδρο της Βουλής, για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση ακριβώς με θέμα τη διαπλοκή και τη διαφθορά, κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι στην πρωτολογία του επέλεξε να αποδράσει και να μην μιλήσει με ονόματα για θέματα διφθοράς. Ίσως του είπαν οι επικοινωνιολόγοι του να μην μιλά ή δεν θέλει να βάλει το χέρι του στη φωτιά, είπε ο κ. Τσίπρας.

«Μου είπε αν θέλουμε να ζητήσουμε προ ημερησίας συζήτηση για τη διαπλοκή. Να προσέχετε τι ζητάτε κ. Μητσοτάκη, γιατί ενίοτε τα αιτήματα γίνονται αποδεκτά. Καταθέτω το αίτημα για να μιλήσουμε με ονόματα και διευθύνσεις» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Επανερχόμενος στο θέμα της Παιδείας είπε: «Το πρόβλημά σας κ. Μητσοτάκη δεν είναι ότι υπερασπίζεστε την άποψη να υπάρχουν ιδιωτικά σχολεία και πανεπιστήμια, το πρόβλημά σας είναι ότι μεροληπτείτε υπέρ των ιδιωτικών σχολείων και πανεπιστημίων εναντίον της δημόσιας Παιδείας».Αναφερόμενος στην επισήμανση του κ. Μητσοτάκη ότι υπήρξε “αρχηγός των καταλήψεων στα γυμνάσια και αργότερα” ο κ. Τσίπρας είπε: «Ήταν τιμή μου να συμμετέχω σε κάποιες από τις εξάρσεις του μαθητικού και φοιτητικού κινηματος. Είχα τη δυνατότητα να συμμετάσχω στους μαθητικούς αγώνες του ’90 – ’91 ενάντια σε έναν αυταρχικό νόμο του πατέρα σας, όπως ήταν και τιμή μου να συμμετέχω στο φοιτητικό κίνημα, σε μια εποχή παρακμής του. Όμως αυτοί οι αγώνες πήγαν την κοινωνία μπροστά”.

Και ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε: » Το πρόβλημά μας κ. Μητσοτάκη, όταν με κατηγορείτε για τα δικά μου βιώματα, είναι μάλλον τα δικά σας βιώματα, γιατί μέχρι να ασχοληθείτε με την πολιτική δεν είχατε περάσει ούτε απ’ έξω από δημόσιο σχολείο, γι’ αυτό και δεν μπορείτε να το υπερασπιστείτε. Υπερασπίζεστε μόνο το ιδιωτικό» είπε ο πρωθυπουργός, για να λάβει απάντηση από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Μητσοτάκη στη δευτερολογία του, ότι ο κ. Τσίπρας είναι που δεν εμπιστεύεται την ελληνική δημόσια εκπαίδευση από τη στιγμή που στέλνει τα παιδιά του σε ιδιωτικό σχολείο…\

Τα βασικά σημεία της επίθεσης Μητσοτάκη στον Τσίπρα

  • Καταργήσατε τα πρότυπα πειραματικά σχολεία. Γιατί στερήσατε από τα παιδιά των φτωχών οικογενειών τη δυνατότητα να πάνε σε ένα καλό σχολείο και να διακριθούν;
  • Καταργήσατε την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού προσωπικού, υπονομεύσατε το δημοτικό σχολείο, μειώσατε τις ώρες του διδακτικού προγράμματος. Υποβαθμίσατε και το γυμνάσιο και το λύκειο, μετατρέπετε το γυμνάσιο σε σχολείο αυτόματης προαγωγής. Καταργήσατε την τράπεζα θεμάτων στο λύκειο, όπως και τη βάση του 9,5 για την προαγωγή από τη μία τάξη στην άλλη.
  • Επαναφέρατε τον κομματισμό και τον συνδικαλισμό με την επιλογή των διευθυντών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
  • Ισοπεδώσατε και την ιδιωτική εκπαίδευση. Αντί να αναβαθμίζετε το δημόσιο σχολείο, κοντύνατε και τα ιδιωτικά σχολεία στο οποίο πηγαίνουν το 8% των μαθητών.
  • Παγώσατε και καταργείτε κάθε έννοια αξιολόγησης και αξιοκρατίας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
  • Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση επαναφέρατε τους αιώνιους φοιτητές. Έδωσε η κυβέρνηση τη δυνατότητα ακόμη και σε όσους είχαν διαγραφεί να αποκτήσουν δικαίωμα επανεγγραφής. Έχω την εξήγηση: ο κ. Φίλης ως αιώνιος φοιτητής αποφάσισε να πάρει το πτυχίο του.
  • Καταργήσατε τα συμβούλια ιδρύματος των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων
  • Υποβαθμίσατε τα προγράμματα των μεταπτυχιακών που ήταν μία ιστορία επιτυχίας των δημόσιων πανεπιστημίων.
  • Ειδική αναφορά έκανε στο θέμα της διδασκαλίας των θρησκευτικών και την διάσταση απόψεων μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και της Εκκλησίας της Ελλάδος: «Σε αυτή την τυφλή πορεία σύγκρουσης δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός η Εκκλησία της Ελλάδος», είπε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε ότι είναι μία σύγκρουση ανούσια που διχάζει τον λαό και προσβάλλει και την Εκκλησία.
  • «Κανείς δεν έχει αντίρρηση για την ανάγκη εξέλιξης του μαθήματος των θρησκευτικών, ούτε η Εκκλησία, αλλά αυτό κατόπιν μελέτης και όχι συγκρουσιακά. Η αλήθεια είναι ότι το μάθημα των θρησκευτικών ήταν μία ακόμη αφορμή για να δρομολογήσετε μία σύγκρουση», ανέφερε και στη συνέχεια διάβασε την επιστολή του αρχιεπισκόπου Αθηνών προς την πολιτική ηγεσία, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι δεν έγινε ουσιαστικός διάλογος για το μάθημα των θρησκευτικών.
  • Υπογράμμισε ότι η μεταρρύθμιση στην Παιδεία είναι προτεραιότητα για τη ΝΔ και στο προσεχές διάστημα θα παρουσιάσει το ολοκληρωμένο πρόγραμμα του κόμματος. Σημείωσε πάντως ότι «οι βασικοί μας άξονες είναι ελεύθερο σχολείο, αδέσμευτο πανεπιστήμιο» και προσέθεσε ότι «μιλάμε για τις έννοιες της αξιοκρατίας, της αριστείας και της αξιολόγησης».

Τριτολογία Τσίπρα

Συναινετικός επιχείρησε να εμφανιστεί στην τριτολογία του ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας την ανάγκη κοινής βάσης στην Παιδεία. Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως δεν παρέλειψε να απαντήσει στον πρόεδρο της ΝΔ που τον επέκρινε επειδή στέλνει τα παιδιά του σε ιδιωτικό σχολείου.  «Αντιπαράθεση καφενείου να λέμε ότι όποιος διαφωνεί με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν έχει δικαίωμα να στείλει τα παιδιά του σε ιδιωτικό σχολειό, δεν εμπλουτίζει τον κοινωνικό διάλογο» τόνισε.