Μαρκής: Φοβάμαι για την ανεξαρτησία της ηγεσίας της Δικαιοσύνης

Αθήνα.- Την ανησυχία του για την ανεξαρτησία της ηγεσίας της Δικαιοσύνης εξέφρασε στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων ο Βασίλειος Μαρκής, επίτιμος αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου, επίτιμος πρόεδρος Ένωσης Εισαγγελέων και υποψήφιος βουλευτής επικρατείας με Το Ποτάμι, κάνοντας λόγο για “συμπάθεια” των ανώτατων δικαστικών στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες.

Όπως επισήμανε, «η μεγάλη πλειονότητα των δικαστικών που επιλέγονται στα ανώτατα δικαστήρια, διαχρονικά, δεν δέχτηκαν να λειτουργήσουν ως όργανα της κυβέρνησης που του διόριζε. Ο καθένας φρόντισε κυρίως να ενισχύσει την προσωπική του αξιοπρέπεια και την προσωπική του ιστορία. Υπήρχαν και εξαιρέσεις, συμπλήρωσε, αναφέροντας πως  «φοβάμαι ότι ζούμε μια τέτοια περίπτωση… Από την ηγεσία της Δικαιοσύνης βγαίνει ένα κλίμα που βλέπει με πολύ μεγάλη ‘‘συμπάθεια’’ τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Δικαστική ανεξαρτησία υπάρχει… Προσωπική;» 

Ο κ. Μαρκής υπογράμμισε δε ότι το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει στην Ελλάδα είναι από τα πιο ενισχυτικά της δικαστικής ανεξαρτησίας στην Ευρώπη. «Ο δικαστής είναι τόσο προστατευμένος για να κάνει την δουλειά του όπως ο ίδιος κρίνει κατά συνείδηση ότι πρέπει να την κάνει, ώστε να θεωρώ ότι όσες προσπάθειες έχουν γίνει διαχρονικά, τονίζω αυτό το διαχρονικά, δεν είναι φαινόμενο της εποχής μας μόνο, για τον επηρεασμό των δικαστικών κρίσεων, θα έλεγα ότι σε ποσοστό 99%, έχουν αποτύχει» παρατήρησε.

«Αυτό που ιδιαίτερα θέλω να παρατηρήσω είναι ότι σ’ αυτό το Συνταγματικό, νομικό πλαίσιο που δημιουργεί όλο αυτό παράδειγμα που λέμε δικαστική ανεξαρτησία, αν ο καθένας δικαστής δεν την μετουσιώσει σε προσωπική ανεξαρτησία, τότε υπάρχει ένα πρόβλημα» πρόσθεσε με σημασία.

«Έχει καθυστερήσει η απόφαση του ΣτΕ»

«Η όλη διαδικασία η οποία αφορά το θέμα της αδειοδότησης έχει καθυστερήσει. Η πεποίθησή μου είναι ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έπρεπε να έχει αντιμετωπίσει διαφορετικά το ζήτημα. Δηλαδή θα έπρεπε να έχει φροντίσει να έχει εκδώσει την απόφασή του, οποιαδήποτε απόφασή του, αυτή την στιγμή δεν παίρνω θέση υπέρ της μιας ή της άλλης άποψης, υπέρ της συνταγματικότητας ή της αντισυνταγματικότητας της ρύθμισης, θα έπρεπε να έχει φροντίσει εν όψει ακριβώς της σπουδαιότητας την οποία φαίνεται να επικαλείται ,ο κύριος πρόεδρος, να έχει εκδώσει την απόφασή του πριν δημιουργηθούν τυχόν τετελεσμένα στον χώρο των ΜΜΕ» επισήμανε δε ο κ. Μαρκής.

«Δηλώσεις περί κοινωνίας να αποφεύγονται από δικαστικούς»

Ερωτηθείς για την άποψη του προέδρου του ΣτΕ Νίκου Σακελλαρίου για την υποχρέωση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να αφουγκράζεται την κοινωνία ο επίτιμος αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο δικαστής δεν είναι ένας άνθρωπος ο οποίος με στυγνό τρόπο εφαρμόζει διατάξεις. Είναι φανερό ότι αν συνέβαινε κάτι τέτοιο τον ρόλο του δικαστή θα μπορούσε να τον έχει αντικαταστήσει, ενδεχομένως, ένας σύγχρονος ηλεκτρονικός υπολογιστής…. Και αυτό λοιπόν, και η κοινωνική ευαισθησία, και οι κοινωνικοί προβληματισμοί είναι κάτι που μπορεί να παίξει ρόλο στην εκτίμηση μιας υπόθεσης».

Διευκρίνισε όμως πως «έχω την εντύπωση ότι το να διακηρύσσεται ότι στόχος του δικαστή θα πρέπει να είναι να αφουγκράζεται την Ελληνική κοινωνία πριν εκδώσει μια απόφαση, είναι ένας όρος που μπορεί να παρεξηγηθεί. Με την εξής έννοια: Πώς ο συγκεκριμένος δικαστής θα αφουγκράζεται την Ελληνική κοινωνία, με ποιο τρόπο; Και πώς θα καταλήξει τι είναι αυτό που θέλει η Ελληνική κοινωνία; Διαβάζοντας την εφημερίδα που διαβάζει; Ακούγοντας τον οικογενειακό του περίγυρο; Αυτά είναι πολύ δύσκολα θέματα γι’ αυτό θα έλεγα στον δημόσιο λόγο μας τουλάχιστον, και όταν είμαστε ανώτατοι δικαστές θα πρέπει να αποφεύγονται…»

Μιλώντας για τις παραιτήσεις των δυο μελών του ΣτΕ τόνισε για τον Χρήστο Ράμμο πως «θέτει πολύ σοβαρά ζητήματα που δημιουργούν προβληματισμό» και για την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου πως «είναι δικαστής με δέλτα κεφαλαίο, εξαιρετική, σημαντική προσωπικότητα».

Παράλληλα, για την Επιτροπή διαλόγου για την Συνταγματική Αναθεώρηση τόνισε πως «αν κανείς δει αυστηρά νομικά το ζήτημα δεν ξέρω τι ρόλο μπορεί να παίξει αυτή η Επιτροπή. Θα το δούμε στην πράξη πως μπορεί να λειτουργήσει αυτό το σύστημα που εκ πρώτης όψεως φαίνεται λίγο περίεργο…»

Την έντονη αντίθεση τους στην πρόταση της κυβέρνησης, έτσι όπως αναπτύχθηκε από τον πρωθυπουργό κατά τη χθεσινή (Πέμπτη) συνάντηση του με την ηγεσία της Δικαιοσύνης, για αυξήσεις σε υψηλόβαθμους δικαστικούς, εκφράζει στο μεταξύ με ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.