Θέσεις και απόψεις ομογενή Βουλευτή για τα θέματα Αποδήμου Ελληνισμού

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Άμεση ήταν η ανταπόκριση των αναγνωστών μας στο άρθρο που δημοσιεύσαμε με τίτλο: Σε θολά νερά νέες αναφορές του ΥΦΥΠΕΞ για τον Απόδημο Ελληνισμό.

Ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής στην Βουλή της Σουηδίας και μέλος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελλήνων (ΠαΔΕΕ) κ. Σωτήρης Δελής, με ηλεκτρονική του επιστολή παίρνει μέρος στο διάλογο θέτωντας στο “τραπέζι” τις δικές του θέσεις πάνω στα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τον Απόδημο Ελληνισμό και, ειδικότερα στα ζητήματα της ψήφου, του ΣΑΕ και του επαναπατρισμού των νέων επιστημόνων που η οικονομική κρίση έστειλε στο εξωτερικό.

Ο θεσμικός του ρόλος ως μέλους της ΠαΔΕΕ δίνει μεγαλύτερη προέκταση στα γραφόμενα και τις προτάσεις του, που απηχούν και τις απόψεις και προτάσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των ελληνικής καταγωγής κατοίκων Εξωτερικού.

Ο Βουλευτής Σουηδίας και μέλος της ΠαΔΕΕ κ. Σωτήρης Δελής.

Ο Βουλευτής Σουηδίας και μέλος της ΠαΔΕΕ κ. Σωτήρης Δελής.

Καταλήγοντας την επιστολή του με την κοινή διαπίστωση πως “ο ελληνισμός της διασποράς είναι πλέον χορτασμένος από μεγάλα λόγια και κούφιες υποσχέσεις”, ο κ. Δελής προσκαλεί τα εν τη Βουλή πολιτικά κόμματα να  συμφωνήσουν και να προχωρήσουν άμεσα στην νομοθετική ρύθμιση της ψήφου των Αποδήμων Ελλήνων Ψηφοφόρων από τις χώρες διαμονής.

Σκιαγραφόντας δε το κλίμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στις σχέσεις Αποδήμων – εθνικού Κέντρου ο Βουλευτής  κάνει λόγο “…για την πολιτική της βιτρίνας και των εντυπώσεων των κυβερνήσεων της Ελλάδας μέχρι τώρα”.

Οι σκέψεις του αυτές αποκτούν ιδιαίτερη σημασία καθώς εσχάτως πολλοί ασχολούνται με τον Απόδημο Ελληνισμό και την Ομογένεια από διάφορες πλευρές, με κοινή συνισταμένη την ελληνική οικονομική κρίση. Για την οποία, όμως, μόνος ανεύθυνος είναι ο εκτός συνόρων Ελληνισμός.

Αυτούσιο το κείμενο της επιστολής του Σωτήρη Δελή έχει ως ακολούθως:

Αγαπητέ κύριε Μαλασπίνα,

΅Η δική μου τοποθέτηση σε αυτά που γράφτηκαν και ειπώθηκαν στο άρθρο σας.

Πράγματι είναι παράξενο στο πόσο οι Έλληνες πολιτικοί συμφωνούν στην θεωρία. Στην πράξη όμως όλα αυτά είναι ένα απόλυτο μηδέν. Τα λόγια δεν κοστίζουν.

Οι προσπάθειες της ΠΑ.Δ.Ε.Ε το περασμένο καλοκαίρι έπεσαν στο κενό. Είναι μια τεράστια απόδειξη στον ισχυρισμό μου πως εδώ και χρόνια τα πολιτικά κόμματα δεν ενδιαφέρονται πως να δώσουν λύση στο πρόβλημα της ψήφου των αποδήμων.

Όσο περνά ο καιρός τόσο καθαρότερα φαίνεται το γιατί συνέχεια βρίσκουν προφάσεις να μας αρνούνται τα δικαιώματα μας και να δημιουργούν de facto Έλληνες πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Η ψήφος είναι το όπλο πίεσης κάθε πολίτη στο να διεκδικήσει τα δημοκρατικά του δικαιώματα. Η σημερινή πολιτική ηγεσία της χώρας αυτό ακριβώς φοβάται.

Όσον αφορά τα μεγάλα σχέδια, στο να έλθουν τα ελληνικά μυαλά πίσω στην πατρίδα, θεωρώ ότι αυτά είναι όνειρα θερινής νυκτός. Που να έλθουν πίσω; Σε μια χώρα που τους έδιωξε κακής με κακώς σε και που ακόμη και τώρα τους αρνείται τα δημοκρατικά τους δικαιώματα αλλά και επιμένει να έχουν τις κανονικές τους υποχρεώσεις  έναντι της χώρας που έχουν αφήσει εξ αιτίας της σοβαρής κατάστασης που η χώρα βρίσκεται;

Όσον αφορά το ΣΑΕ και τις υπόλοιπες οργανώσεις αποδήμων όπως αυτή που ανήκω, ΠΑ.Δ.Ε.Ε, δημιουργούνται και κρατιούνται στη ζωή υπό την προϋπόθεση ότι η κάθε κυβέρνηση να μπορεί να τις κατευθύνει κατά το δοκούν. Αυτό γίνεται μέχρι σήμερα. 

Για το λόγο αυτό η προσωπική μου θέση είναι οι οργανώσεις αυτές δεν πρέπει να εξαρτούνται από χρηματοδότηση της κάθε κυβέρνησης που δυστυχώς γίνεται και ο μοχλός πίεσης στην διοίκηση τής οργάνωσης, όποια αυτή και νάναι. 

Πρέπει να δημιουργηθούν οι χρηματοδοτικές προϋποθέσεις που θα προφέρουν ακριβώς την εμβέλεια και την ισορροπία στη δράση και τις εργασίες των δομών αυτών.

Σκληρές αλήθειες για την πολιτική της βιτρίνας και των εντυπώσεων των κυβερνήσεων της Ελλάδας μέχρι τώρα που πρέπει να ειπωθούν.

Εάν η σημερινή κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης εννοούν σοβαρά αυτά που λέγουν ας τα κάνουν πράξη με αρχή το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου από τις χώρες που διαμένουμε. 

Ο ελληνισμός της διασποράς είναι πλέον χορτασμένος από μεγάλα λόγια και κούφιες υποσχέσεις.

Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα.

Με φιλικούς χαιρετισμούς 

Σωτήρης Δελής

Μέλος ΔΣ της ΠΑ.Δ.Ε.Ε

Μέλος της Σουηδικής Βουλής