Σήμερα Τετάρτη η απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες;

Αθήνα.- Σήμερα Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016 θα γίνει η πέμπτη και τελευταία (;)  κεκλεισμένων των θυρών διάσκεψη του Συμβουλίου της Επικρατείας για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

Η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Δευτέρας 24 Οκτωβρίου, η οποία άρχισε στις 5:30 και ολοκληρώθηκε στις 9:30 συνέχισε ο εισηγητής Γιώργος Παπαγεωργίου την τοποθέτηση του για το ζήτημα ενώ τον λόγο έλαβαν και σύμβουλοι της επικράτειας.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίνει τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά για τη χορήγηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας.

Η οριστική κρίση των συμβούλων επικράτειας για το ζήτημα αναμένεται στην επόμενη πιθανότητα, τη Πέμπτη κατά σειρά κεκλεισμένων των θυρών διάσκεψη για το ζήτημα.

Δικαστικές πηγές επισημαίνουν πάντως πως είναι πολύ πιθανό το Συμβούλιο της Επικράτειας να εκδώσει μία απόφαση η οποία θα περιλαμβάνει κρίσεις περί συνταγματικότητας και το αντίθετο για διάφορες διατάξεις του νόμου. Σε κάθε περίπτωση εάν το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας αποφανθεί πως ειναι συνταγματική η επίμαχη και οι υπόλοιπες διατάξεις του νόμου Παππά τότε η διαδικασία θα προχωρήσει κανονικά .

Σε αντίθετη περίπτωση, αν το δικαστήριο αποφανθεί υπέρ της αντισυνταγματικότητας, τα πράγματα περιπλέκονται και οπωσδήποτε θα χρειαστεί νέα ρύθμιση ενώ οι διαδικασίες για την εφαρμογή του νόμου εκ των πραγμάτων θα ανακοπούν.

Επισημαίνεται πως οι διασκέψεις του ΣτΕ για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών διενεργούνται σε τεταμένο κλίμα λόγω των εξελίξεων τις προηγούμενες ημέρες, κυρίως με την δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων αντιπροέδρου του ΣτΕ αλλά και τη θύελλα αντιδράσεων που έχει προκαλέσει, σε συνδιασμό με δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων για τις συνέπειες της επικείμενης δικαστικής απόφασης.