Ο Βύρων Πολύδωρας υποψήφιος της κυβέρνησης για πρόεδρος του ΕΣΡ

Αθήνα.- Ο Βύρων Πολύδωρας είναι το πρόσωπο που επέλεξε η κυβέρνηση ως υποψήφιο για την προεδρία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Ο πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή, βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου για συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, παρουσία και του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση.

Η υποψηφιότητα Πολύδωρα θα κατατεθεί από τα κόμματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής τη Δευτέρα, όπου και θα συζητηθεί η σύσταση του ΕΣΡ.

Νωρίτερα, κυβερνητική πηγή είχε δηλώσει πως ο υποψήφιος θα είναι πρόσωπο που η αξιωματική αντιπολίτευση «δύσκολα θα μπορεί να αρνηθεί», κι αν το πράξει θα αποδεικνύει στο λαό τις πολιτικές προθέσεις της.

Η κυβερνητική πηγή κατηγόρησε τη ΝΔ ότι με την άρνησή της να συμβάλει στη συγκρότησή της ανεξάρτητης Αρχής είναι υπεύθυνη για «θεσμική παρεκτροπή», και «μπλοκάρει συνειδητά κάθε δυνατότητα να μπει τάξη στην ασυδοσία» του τηλεοπτικού τοπίου.

Με την κίνησή αυτή, ο Αλέξης Τσίπρας ουσιαστικά πιέζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συναινέσει στη σύσταση του Συμβουλίου, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να σχεδιάζει κατάθεση ενδιάμεσου νόμου για προσωρινή βεβαίωση λειτουργίας των καναλιών. Η ΝΔ απορρίπτει κατηγορηματικά τέτοιο νόμο-γέφυρα, καθώς ζητά άμεση και πλήρη μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ.

Για «επικοινωνιακά παιχνίδια» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η ΝΔ, καλώντας την κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Για «επικοινωνιακά παιχνίδια» κατηγορεί την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, μετά την απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου να προτείνει τον Βύρωνα Πολύδωρα ως υποψήφιο για την προεδρία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Η ανακοίνωση της ΝΔ

«Τις επόμενες ημέρες ο νόμος Παππά πρέπει να αντικατασταθεί από νόμο που θα υλοποιεί αυτά που το Σύνταγμα προβλέπει, ώστε αμέσως μετά να συσταθεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης», αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση.
«Η κυβέρνηση, έστω και μία φορά, ας αρθεί στο ύψος των περιστάσεων», συμπληρώνει αιχμηρά η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο Βύρων Πολύδωρας.

Μία ώρα διήρκησε η συνάντηση του Β. Πολύδωρα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Ν. Παππά. Αμέσως μετά την έξοδό του από το Μαξίμου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Όπως ξέρετε η κατάσταση στο τηλεοπτικό τοπίο είναι σε ένα βραχυκύκλωμα και θεωρώ την πρόταση που μου έγινε να αναλάβω πρόεδρος του ΕΣΡ τιιμητική, αλλά και ως θέση ευθύνης. Αυτό που εξέθεσα στον Πρωθυπουργό και στον Πρόεδρο της Βουλής είναι ότι με συνταγματική συμπεριφορά και συμμόρφωση αποδεχόμαστε την απόφαση του ΣτΕ και εννοούμε ότι το καίριο σημείο είναι η συγκρότηση του ΕΣΡ με όλες τις αροδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα. Αυτό έγινε αποδεκτό και αυτή είναι η νέα θέση για την συγκρότηση του ΕΣΡ. Εγώ δεν κάνω επικοινωνιακά παιχνίδια. Είδα τάση για συναίνεση που είναι προϋπόθεση της δικής μου παρεμβάσεως, που εκτείνεται στην ανάληψη της πρωτοβουλίας να επικοινωνήσω με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων και να εκθέσω τις σκέψεις μου και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Την ένταση με τη Δικαιοσύνη δεν την εννοώ. Εκτός τόπου και χρόνου. Θέλω να είμαι παράγοντας εξομάλυνσης”.