Η επιτυχημένη Δικαστής Ελένη Βουτσινά διεκδικεί επανεκλογή στο 2o Περιφερειακό Δικαστήριο του Nassau County

Νέα Υόρκη.- Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

Photo: Dimitrios Panagos

Greeknewsonline.gr

Οταν τον Ιανουάριο του 2011 φόρεσε για πρώτη φορά τη δικαστική τήβεννο ξεκινώντας την εξαετή θητεία της στο 2o Περιφερειακό Δικαστήριο του Nassau County, η Ελένη Βουτσινά έγινε η πρώτη Ελληνοαμερικανίδα δικαστής στην κομητεία αυτή των 1,3 εκατ. κατοίκων του Λονγκ Αιλαντ. Σήμερα είναι και η μοναδική δικαστής που προέρχεται από το χώρο της Ομογένειας, μετά και την αφυπηρέτηση το 2015 του δικαστή Πήτερ Σκέλος.

Στις εκλογές της Τρίτης 8 Νοεμβρίου, η 42χρονη ομογενής θα διεκδικήσει επάξια την επανεκλογή της στο σημαντικό αυτό αξίωμα που της προσφέρει καθημερινά τη δυνατότητα να εξασφαλίζει τη χρηστή απονομή δικαιοσύνης για όλους όσοι εμφανίζονται ενώπιόν της στο Τμήμα που ασχολείται με τις υποθέσεις οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ και τοξικών ουσιών.

Σχεδόν μία εβδομάδα πριν την εκλογική αναμέτρηση και καθώς η προεκλογική εκστρατεία κορυφώνεται,  η Ελένη Βουτσινά μίλησε στη Greek News για τις προσδοκίες της από την κάλπη, εξέφρασε την υπερηφάνειά της για την ελληνική της καταγωγή και κάλεσε τους Ελληνοαμερικανούς ψηφοφόρους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Είναι υποψήφια στην εκλογική περιφέρεια που περιλαμβάνει τις περιοχές Elmont, Valley Stream, Merrick, Bellmore, Freeport, Lynbrook, Garden City, Westbury, Levittown, Seaford και Long Beach και υποστηρίζεται από το Δημοκρατικό Κόμμα, το Working Families Party, το Women’s Equality, το Reform και τους Πράσινους. Οι υποψήφιοι είναι τέσσερεις, οι θέσεις που διεκδικούν δύο.

“Είμαι αισιόδοξη ότι θα κερδίσω. Ασφαλώς φέτος μας επηρεάζουν οι προεδρικές εκλογές γιατί ο κόσμος δε βγαίνει να ψηφίσει μόνο για τους δικαστές. Ακόμη και αν οι θέσεις αυτές είναι πολύ σημαντικές, καθώς οι δικαστές έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν τη ζωή των πολιτών. Ο κόσμος δεν ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα”, δήλωσε η κ. Βουτσινά, προσθέτοντας ότι “κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να εξηγήσουμε στους ψηφοφόρους αυτούς γιατί πρέπει να ψηφίσουν και να στηρίξουν την επανεκλογή μας”.

Ιδιαίτερα δε στους ομογενείς, οι οποίοι στήριξαν την προεκλογική εκστρατεία της και το 2010, όταν εκλέχθηκε με διαφορά δύο χιλιάδων ψήφων. “Είναι πολύ σημαντικό και για τους Ελληνοαμερικανούς να συμμετέχουν ενεργά στις εκλογές και να ψηφίζουν. Είμαστε πολλοί, αλλά δεν ψηφίζουμε. Οι εκλογές είναι η φωνή τους και αν δεν προσέλθουν στις κάλπες, τότε δεν μπορούν και να παραπονιούνται”, τόνισε η κ. Βουτσινά.

Αλλά και οι ομογενείς από άλλες περιοχές της Νέας Υόρκης που δεν έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν την Ελένη Βουτσινά στις εκλογές, μπορούν να της προσφέρουν την υποστήριξή τους προτρέποντας συγγενείς και φίλους που διαμένουν στις παραπάνω περιοχές της κομητείας του Νάσο να ψηφίσουν υπέρ της.

Οπως ανέφερε η κ. Βουτσινά, η προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων δικαστών διαφέρει σημαντικά από αυτή των υποψηφίων για τα άλλα πολιτικά αξιώματα, καθώς οι δικαστές δεν μπορούν να κάνουν κομματική εκστρατεία και δεν μπορούν να εκφράσουν άποψη για πολιτικά θέματα. Προβάλλουν μόνο το χαρακτήρα τους, την προσωπικότητα και το βιογραφικό τους.

“Οταν ψηφίζεις κομματικά, ψηφίζεις κάποιον που ούτε καν γνωρίζεις. Πιο σημαντικό είναι να μπορείς να συναντήσεις τον άνθρωπο που θα ψηφίσεις και να αποφασίσεις με βάση τα προσόντα και την επαγγελματική του κατάρτιση. Είναι σημαντικό να ψηφίζεις κάποιον που μοιράζεται τις ίδιες αρχές και αξίες με σένα”, τόνισε η κ. Βουτσινά, η οποία έχει αξιολογηθεί στο χώρο των νομικών, όπως και στις εκλογές του 2010, ως προσοντούχα (well qualified).

Κόρη μεταναστών που ήρθαν στην Αμερική με μόνες τους αποσκευές την πίστη τους στο Θεό και τη θέληση για δουλειά και εργάστηκαν σκληρά για να προσφέρουν στα παιδιά τους ένα καλύτερο μέλλον, η Ελένη Βουτσινά ενσαρκώνει με τον καλύτερο τρόπο το αμερικανικό όνειρο.

“Οι γονείς μου δούλεψαν σκληρά. Είχαν δυσκολίες και με τη γλώσσα. Φανταστείτε τη ζωή στη Wantagh του 1979. Αγωνίστηκαν και πέτυχαν. Ο πατέρας μου είχε όνειρα για μας και αυτό το εκτιμώ ιδιαίτερα τώρα που έχω και εγώ παιδιά. Δεν φανταζόμουν όμως ποτέ ότι θα αποφοιτούσα από τη Νομική Σχολή. Δεν είναι εύκολο για τα παιδιά των οποίων οι γονείς δεν έχουν γεννηθεί εδώ”, σημείωσε η κ. Βουτσινά, τονίζοντας πως τα κατάφερε να πάρει το πτυχίο της και να φτάσει στο υψηλό αυτό αξίωμα “με υπομονή, δουλειά και πίστη στο Θεό”.

Αποφοίτησε με πτυχίο Νομικής αλλά και Λογιστικής από το Πανεπιστήμιο St John’s και ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της από ιδιωτικό δικηγορικό γραφείο και το 2001 – 2003 υπηρέτησε ως Assistant town attorney στην πόλη του Χέμπστεντ. Από το 2011 ως δικαστής του 2ου Περιφερειακού Δικαστηρίου του Nassau County και για τέσσερα χρόνια εργάστηκε στο Τμήμα των υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας, του οποίου την προεδρία είχε κατά το 2013-2015, ενώ την τελευταία διετία είναι επικεφαλής του Τμήματος που ασχολείται με υποθέσεις οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ ή τοξικών ουσιών (DWI). Εχει μάλιστα εκδικάσει είκοσι πέντε υποθέσεις, ενώ εκατοντάδες είναι συνολικά οι υποθέσεις που παραπέμπονται σ’ αυτήν ετησίως. Αυτό το διάστημα μάλιστα φτάνουν τις εξακόσιες και μπορεί να ασχοληθεί με 35 από αυτές την ημέρα.

“Πιστεύω στη σκληρή δουλειά και στην οικογένεια και ελπίζω ότι θα είμαι δίκαιη στους ανθρώπους που εμφανίζονται μπροστά μου στο δικαστήριο”, είπε η κ. Βουτσινά και αναφέρθηκε με ιδιαίτερη υπερηφάνεια στην ελληνική της καταγωγή. “Είναι οι ρίζες μου. Η οικογένεια, η κοινωνία, η ανάγκη να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο. Είναι όλες αυτές οι αρχές και οι αξίες  και είμαι υπερήφανη που είμαι και εγώ κομμάτι αυτής της κληρονομιάς”.

Επισκέπτεται κάθε χρόνο, όπως μας λέει, την Κεφαλονιά, τον τόπο καταγωγής του πατέρα της Γεράσιμου (Τζέρρυ) Βουτσινά, το νησί της. Δεν τα κατάφερε φέτος, καθώς το καλοκαίρι έφερε στον κόσμο το δεύτερο παιδί της, τη Δάφνη. Είναι παντρεμένη με τον συγχωριανό της Αντώνη Γρουζή -ο γάμος τους έγινε τον Οκτώβριο του 2009 στην Κεφαλονιά- και έχουν και έναν γιο, τον 21 μηνών Κωνσταντίνο. Ελπίζει να βρεθεί και πάλι στην Κεφαλονιά το ερχόμενο καλοκαίρι, φέρνοντας μαζί της όχι μόνο την οικογένειά της, αλλά και συναδέλφους δικαστές από τη Νέα Υόρκη, αρκετοί από τους οποίους δηλώνουν ήδη ενθουσιασμένοι στην ιδέα αυτή.

Στο πλούσιο βιογραφικό της ξεχωρίζουν η προεδρία του District Court Judges Association, καθώς και του Women’s Bar Association της κομητείας του Νάσο, η αντιπροεδρία στο “Long Island Hispanic Bar Association”, αλλά και η συμμετοχή της -και μάλιστα ως ιδρυτικό μέλος- στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό “Nassau County Women’s Bar Foundation”, ο οποίος, όπως ανέφερε, ενισχύει οικονομικά τις έρευνες για τον καρκίνο του μαστού και προσπαθεί να αφυπνίσει τον γυναικείο πληθυσμό για την ανάγκη προληπτικών εξετάσεων. Είναι επίσης μέλος του Nassau Bar Association, όπως και του Ελληνικού Δικηγορικού Συλλόγου Νέας Υόρκης.

“Μ’ αρέσει και αγαπώ αυτό που κάνω. Τα έξι προηγούμενα χρόνια αισθάνομαι πως έχω πετύχει πολλά στο δικαστήριο. Αφιέρωσα τις προσπάθειές μου στο να κάνω το καλύτερο που μπορούσα και να αποδώσω δικαιοσύνη και θέλω να πιστεύω ότι θα επιστρέψω γιατί αγαπώ την κοινότητα μου. Θέλω να μπορώ να ξυπνάω το πρωί και να γνωρίζω ότι έχω κάνει το σωστό”, κατέληξε η κ. Βουτσινά.