Τουρκία: Συλλήψεις των ηγετών και βουλευτών του HDP

Άγκυρα.- Οι αρχές στη Τουρκία συνέλαβαν αργά το βράδυ της Πέμπτης, τους συμπροέδρους του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Σελαχαντίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσέκνταγ, σύμφωνα με δικηγόρους του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών. Η κ. Γιουκσέκνταγ συνελήφθη στο σπίτι της στην Άγκυρα.

Ο κ. Ντεμιρτάς, σε ανάρτησή του στο Twitter, είχε γράψει ότι δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται στην πόρτα του σπιτιού του στο Ντιγιαρμπακίρ, για να τον συλλάβουν.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας, εκδόθηκαν εντολές σύλληψης για 13 βουλευτές, αλλά κρατήθηκαν μόνο 11, καθώς οι άλλοι δύο βρίσκονται στο εξωτερικό. Νωρίτερα, οι δικηγόροι του κόμματος είχαν πει ότι 15 συνολικά βουλευτές βρίσκονται υπό κράτηση, προκειμένου να καταθέσουν για εγκλήματα που συνδέονται με «τρομοκρατική προπαγάνδα».

Το HDP ιδρύθηκε το 2012 μέσα από τις διεργασίες του «Δημοκρατικού Κογκρέσου των Λαών», που συσπείρωνε κυρίως Κούρδους της Τουρκίας και άλλες μειονότητες.

Η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί το HDP για δεσμούς με το PKK, το οποίο χαρακτηρίζεται από την Άγκυρα ως τρομοκρατική οργάνωση.