Ράκα: Η «μητέρα των μαχών» κατά του Ισλαμικού Κράτους άρχισε

Αΐν Ίσα, Συρία.- «Η μεγάλη μάχη για την απελευθέρωση της Ράκα και της επαρχίας της άρχισε»: Ο υποστηριζόμενος από τις ΗΠΑ αραβοκουρδικός συνασπισμός ανακοίνωσε την έναρξη της επιχείρησης «Οργή του Ευφράτη» για την απελευθέρωση της ντε φάκτο πρωτεύουσας του «χαλιφάτου» που ανακήρυξε το Ισλαμικό Κράτος το 2014 σε εδάφη της Συρίας και του Ιράκ.

Οι Κούρδοι της Συρίας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επίθεσης. ΗΠΑ και συνασπισμός «συμφώνησαν» να μην δοθεί ρόλος στην Τουρκία στη μάχη της Ράκα. Αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Άγκυρα του αρχηγού του του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στρατηγού Τζόζεφ Ντάνφορντ για συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ.

Η επιχείρηση στη Ράκα έρχεται ταυτόχρονα με την εν εξελίξει μάχη των ιρακινών δυνάμεων για την εκδίωξη των τζιχαντιστών από το προπύργιό τους στη Μοσούλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ που βρίσκεται στα χέρια της ISIS από το 2014.

Αξιωματούχος στην Ουάσινγκτον επιβεβαίωσε την έναρξη της επιχείρησης για την ανακατάληψη της «πρωτεύουσας» των τζιχαντιστών, λέγοντας ότι οι αραβοκουρδικές δυνάμεις «θα επιχειρήσουν πρώτα να απομονώσουν τη Ράκα για να προετοιμάσουμε το έδαφος της επίθεσης για την απελευθέρωση» της πόλης.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), ο συνασπισμός που σχηματίστηκε πέρυσι με τη στήριξη των ΗΠΑ για να αγωνιστεί κατά του Ισλαμικού Κράτους, αναμένει σκληρή αντίσταση εκ μέρους των τζιχαντιστών. «Η ISIS θα υπερασπιστεί το προπύργιό της γνωρίζοντας ότι εάν χάσει τη Ράκα σημαίνει ότι έχει τελειώσει στη Συρία» αναφέρουν.

Ο συνασπισμός καλεί τους αμάχους να προσπαθήσουν να φθάσουν σε «απελευθερωμένα εδάφη» και να αποφύγουν σημεία όπου συγκεντρώνονται οι τζιχαντιστές.

Ραχοκοκαλιά των SDF αποτελούν οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG). Βάσει ορισμένων εκτιμήσεων εκ των 30.000 ανδρών που αριθμεί ο συνασπισμός έως και 25.000 προέρχονται από τις YPG.

Οι διοκητές των SDF ανακοινώνουν από την Αΐν Ίσα την έναρξη της επιχείρησης απελευθέρωσης της Ράκα   (Φωτογραφία:  Reuters )

Οι διοκητές των SDF ανακοινώνουν από την Αΐν Ίσα την έναρξη της επιχείρησης απελευθέρωσης της Ράκα (Φωτογραφία: Reuters )

Η Τουρκία αποκαλεί τις YPG «τρομοκρατική οργάνωση» λέγοντας ότι συνδέονται με το PKK και η συμμετοχή τους στην επιχείρηση έχει φέρει την Άγκυρα σε αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει καλέσει την Ουάσινγκτον να «αφήσει τους τρομοκράτες» και να δώσει μαζί με την Άγκυρα τη μάχη.

Παράλληλα με την ανακοίνωση της έναρξης της επιχείρησης, ο εκπρόσωπος των SDF Ταλάλ Σέλο δήλωσε ότι υπήρξε οριστική συμφωνία με τις ΗΠΑ ότι «δεν θα υπάρξει κανένας ρόλος» για την Τουρκία, ούτε για τους αντάρτες που στηρίζονται από την Άγκυρα, στην επιχείρηση «Οργή του Ευφράτη».

Την ίδια στιγμή γινόταν γνωστό πως ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ συναντήθηκε στην Άγκυρα με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ -κατόπιν αμερικανικού αιτήματος.

Η επίσκεψη Ντάνφορντ στην Τουρκία δεν είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων. Λεπτομέρειες για τη συνάντηση δεν δόθηκαν, συμπίπτει όμως με την έναρξη της επιχείρησης για την ανακατάληψη της Ράκα που βρίσκεται στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους εδώ και δυόμισι χρόνια.

Η ανακοίνωση της έναρξης της μάχης για τη Ράκα έγινε σε συνέντευξη Τύπου των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων που δόθηκε στην πόλη Αΐν Ίσα, περίπου 50 χιλιόμετρα βόρεια της Ράκας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να παράσχουν αεροπορική κάλυψη.

Οι διοικητές των SDF τόνισαν ότι στόχος της επιχείρησης είναι είναι η απελευθέρωση της Ράκα «από τις σκοταδιστικές δυνάμεις της διεθνούς τρομοκρατίας που εκπροσωπούνται από το Ισλαμικό Κράτος».
Εκπρόσωπος του συνασπισμού, η Τζιχάν Σεΐχ Άχμαντ, είπε ότι η επιχειρήσεις επί του πεδίου έχουν ξεκινήσει από το βράδυ του Σαββάτου.

Ο έτερος εκπρόσωπος Ταλάλ Σέλο δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις στη Ράκα θα διεξαχθούν σε δύο φάσεις: Αρχικά θα απελευθερωθεί η ομώνυμη επαρχία, ώστε να απομονωθεί η πόλη, και κατόπιν η ίδια η πόλη. Όπως είπε έχουν παραδοθεί στις SDF όπλα και εξοπλισμός, όπως αντιαρματικά όπλα.

Προειδοποίησε όμως ότι «η μάχη δεν θα είναι εύκολη και θα χρειαστούν επιχειρήσεις ακριβείας», καθώς «το Ισλαμικό Κράτος θα υπερασπιστεί το προπύργιό του αφού ξέρει ότι η απώλεια της Ράκα σημαίνει το τέλος του στη Συρία».

Newsroom ΔΟΛ