Η Αθήνα θέλει συγκεκριμενοποίηση των βαθιών μέτρων για το χρέος «το ταχύτερο δυνατό»

Αθήνα.-Συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους από την πλευρά των ευρωπαίων εταίρων το ταχύτερο δυνατό θέλει η Ελλάδα, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σημειώνοντας ότι σε αυτό η Αθήνα συντάσσεται με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Τα σχόλιά του έρχονται λίγες ημέρες αφότου ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ άφησε σε πολύ γενικές γραμμές ανοιχτό το ενδεχόμενο για βαθύτερη συζήτηση σχετικά με το χρέος στο τελευταίο Eurogroup της χρονιάς, στις 5 Δεκεμβρίου.

Το σενάριο εξέτασης περαιτέρω μέτρων ελάφρυνσης χαιρέτισε χθες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, προσθέτοντας πως το Ταμείο θέλει να έχει εικόνα για το εύρος των ευρωπαϊκών παρεμβάσεων έως το τέλος του έτους, ώστε να καταθέσει το ελληνικό ζήτημα προς συζήτηση στο Διοικητικό του Συμβούλιο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε πάντως ότι οι περαιτέρω μεταρρυθμίσεις – τις οποίες ζητά το ΔΝΤ πέραν του χρέους – έχουν ήδη συμφωνηθεί και εφαρμόζονται, ουσιαστικά διαμηνύοντας ότι η Αθήνα έχει ήδη υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα και δεν προτίθεται να εξετάσει βαθιές αλλαγές σε μέτωπα-αγγάθια όπως το ασφαλιστικό.

Όσον αφορά τα περί 4ου Μνημονίου, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι οι δανειακές συμφωνίες που υπογράφονται με το ΔΝΤ είναι πάντα ξεχωριστές από τις συμφωνίες με τους εταίρους. Συνεπώς η όποια συμφωνία με το Ταμείο δεν θα αποτελεί νέο Μνημόνιο.

Τόνισε δε ότι η μοναδική πλευρά που μιλά για τέταρτο Μνημόνιο είναι η Νέα Δημοκρατία, την οποία κατηγόρησε ότι «ποθεί» την αποτυχία του τρέχοντος προγράμματος ώστε να προσφέρει σκληρά μέτρα λιτότητας ως αντάλλαγμα για ελάφρυνση του χρέους.

Αναφορικά με το θέμα που έχει προκύψει με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος κινήθηκε στη γραμμή του Γιάννη Δραγασάκη.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι η Εθνική οφείλει να συμμορφώνεται άμεσα με τις αποφάσεις και τις υποδείξεις του βασικού της μετόχου, εν προκειμένω του ΤΧΣ, αδειάζοντας ουσιαστικά τον διευθύνοντα Σύμβουλο, Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, ο οποίος είχε προκαλέσει την απόφαση του ΔΣ να οριστεί Πρόεδρος της Τράπεζας ο κ. Παναγιώτης Θωμόπουλος.