Η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Το γεγονός ότι η επίσκεψη του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου στην Ελλάδα είναι τιμητική, δεν χωράει αμφιβολία. Εξάλλου, κάθε Αμερικανός πρόεδρος που επισκέπτεται τη χώρα μας,  με εφαλτήριο την πολυπληθή και δυναμική ελληνο-αμερικανική κοινότητα, που αποτελεί στέρεη γέφυρα φιλίας και συνεργασίας, προωθεί εποικοδομητικά τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Μια επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Ακρόπολη, μια ομιλία του από την κοιτίδα του Πολιτισμού για την αξία της Δημοκρατίας,  τις πανανθρώπινες αξίες και τους θεσμούς που γεννήθηκαν και γαλουχήθηκαν σε τούτη τη χώρα, επίσης είναι μία διόλου αμελητέα υπόθεση.

Όλα αυτά, όμως, πόσο πολιτικά σημαντικό και πόσο πρακτικά αξιοποιήσιμο καθιστούν, για την Ελλάδα και την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα λίγο πριν αποχωρήσει οριστικά από τον Λευκό Οίκο;

Έχουμε γράψει πρόσφατα ότι οι Πρόεδροι της Αμερικής επισκέπτονται χώρες όχι κυβερνήσεις.  Τέτοιο ταξίδι είχε προγραμματίσει και ο Μπαράκ Ομπάμα. Πρώτα στην Ελλάδα και –στη συνέχεια- στη Γερμανία.

Η άποψη ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος θα συζητούσε στην Αθήνα, με την Κυβέρνηση, τα δημοσιονομικά θέματα ώστε να δώσει το στίγμα να ρυθμιστεί το Χρέος και να επανέλθει το ΔΝΤ στο Πρόγραμμα, δεν θα αποδώσει ούτε συμβολικά, παρά και την  κατ΄ανάγκην και για τα προσχήματα πλέον, δήλωση του εκπροσώπου του.

Στον ταξιδιωτικό προγραμματισμό του Ομπάμα, υπήρχε μία άλλη σταθερά. Η πεποίθησή του ότι διάδοχός του στον Λευκό Οίκο θα ήταν η Χίλαρι Κλίντον. Και η Κλίντον προτίθετο να δεχθεί στην Αμερική Σύριους πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη στη Μάλτα, στην Ιταλία,  στην Ελλάδα κλπ. Αυτό  καθιστούσε υποχρεωτική μία συμφωνία με την Ελλάδα και τη Γερμανία.

Σύμφωνα με τον έμπειρο πολιτικό της αμερικανικής πολιτικής, κ. Κρις Σπύρου, το ταξίδι του Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα και, στη συνέχεια, στην Γερμανία, σχεδιάστηκε ακριβώς για να υπάρξει αυτή η συμφωνία, με την Ελληνική κυβέρνηση και την Άγγελλα  Μέρκελ, για την προώθηση των προσφύγων.

Με την απρόσμενη νίκη του Ντόναλντ Τράμπ, ούτε συμφωνία μπορεί, ή έχει νόημα, να κάνει ο Μπαράκ Ομπάμα ούτε οποιαδήποτε δέσμευση να αναλάβει για λογαριασμό της επόμενης προεδρίας των ΗΠΑ. Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να μιλήσει και να δεσμευτεί για το προσφυγικό…

Επομένως, πρόκειται πλέον για ένα καθαρά αποχαιρετιστήριο ταξίδι του ζεύγους Ομπάμα, με πολιτιστικά μηνύματα και τίποτε περισσότερο. Και με έναν ορατό, πλέον, κίνδυνο: Μετά την διακήρυξη του νικητή των αμερικανικών εκλογών Ντόναλντ Τραμπ, ότι δεν θα δεχθεί ούτε έναν Μουσουλμάνο στις ΗΠΑ,  να εγκλωβιστούν οι Σύριοι πρόσφυγες ό,που σήμερα βρίσκονται και, φυσικά, και στην Ελλάδα!

Παρά ταύτα, καλώς να ορίσει ο Αμερικανός πρόεδρος. Αλλά για λόγους σοβαρότητας καλό θα είναι να χαμηλώσουν οι πανηγυρικοί τόνοι από το Μαξίμου…