Διαμαρτυρία ομογενών στο ΥΠΕΞ της Αυστραλίας για την “χρήση” του Ήλιου της Βεργίνας

Μελβούρνη.- Ανάστατη είναι η παροικία της Μελβούρνης όταν έγινε γνωστό ότι η κοινότητα των Σκοπιανών της Μελβούρνης ανάρτησε αφίσες για εκδήλωσή τους στις οποίες γίνεται χρήση του Ήλιου της Βεργίνας.

Μάλιστα, έχει ξεκινήσει προσπάθεια να συγκεντρωθούν υπογραφές στο διαδίκτυο ώστε να απαγορευτεί στην εν λόγω κοινότητα να κάνει χρήση του μακεδονικού συμβόλου.

Η επιστολή επιδόθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Hobsons Bay, όπου και θα γίνει το πολιτιστικό φεστιβάλ, στο Ελληνικό Προξενείο της Ελλάδας στη Μελβούρνη, στον υπουργό Πολυπολιτισμού της Βικτώριας, Robin Scott, στην Ελληνική Πρεσβεία στην Καμπέρα, στην Ένωση Θεσσαλονικέων «Λευκός Πύργος» και στην Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Νέου Κόσμου», το θέμα έφτασε μέχρι το αυστραλιανό Υπουργείο Εξωτερικών και αναμένονται εξελίξεις τα επόμενα εικοσιτετράωρα.paskopians

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Η κίνηση συγκέντρωσης υπογραφών ξεκίνησε από τον χρήστη «Greek Community Melbourne» που αναφέρεται ότι αντιπροσωπεύει την ελληνική παροικία της Μελβούρνης και, γενικότερα, της Αυστραλίας.

Σύμφωνα με την επιστολή, η κίνηση αυτή «αντιτίθεται στη χρήση ενός πολιτιστικού συμβόλου για το ‘Μακεδονικό Πολιτιστικό Φεστιβάλ’ που έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2016, στην τοποθεσία Commonwealth Reserve στο Williamstown».

Και συνεχίζει: «Θεωρούμε ότι η συνεχιζόμενη παράνομη χρήση ιστορικών ελληνικών συμβόλων, στη διαφήμιση και στη διάρκεια της εκδήλωσης, είναι προκλητική για τους Αυστραλούς ελληνικής καταγωγής. Αυτό είναι εμφανές αφού την ίδια ημέρα προγραμματίζεται και εκδήλωση για τα 32 χρόνια από την αδελφοποίηση της Μελβούρνης με τη Θεσσαλονίκη, μια εκδήλωση ελληνικού οργανισμού και αφορά τις σχέσεις Ελλήνων και Αυστραλών. Αυτό δεν είναι τυχαίο».

Οι υπογράφοντες την επιστολή «υπενθυμίζουν στο Δημοτικό Συμβούλιο Hobsons Bay, ότι το 1995, η Ενδιάμεση Συμφωνία επέβαλε δεσμευτικό ‘κώδικα συμπεριφοράς’ μεταξύ ΠΓΔΜ και Ελλάδας και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Κάποια μέλη της διασποράς της ΠΓΔΜ έχoυν επιδείξει ελάχιστο ή καθόλου σεβασμό στην συμφωνία αυτή. Η Αυστραλία έχει υπογράψει την Παγκόσμια Συνθήκη του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, που σημαίνει ότι θα πρέπει να συμμορφωθεί με τους νόμους της Συνθήκης αυτής, αφού ο Ήλιος της Βεργίνας είναι προστατευμένο σύμβολο της Ελλάδας και οποιαδήποτε χρήση του χωρίς άδεια αποτελεί παραβίαση της Συνθήκης».

Μάλιστα, παροτρύνει το Δημοτικό Συμβούλιο «να επικοινωνήσει και να ζητήσει από τους διοργανωτές να αφαιρέσουν το σύμβολο αμέσως από την αφίσα και τις διαφημίσεις της εκδήλωσης». Επίσης, ξεκαθαρίζει ότι η ελληνική παροικία δεν επιδιώκει την ακύρωση την εκδήλωσης.

Τελειώνει, αναφέροντας ότι «πολλοί κάτοικοι και φορολογούμενοι στο Δήμο είναι από διαφορετική εθνοτική προέλευση και έχουν συμβάλει με θετικό τρόπο στην αυστραλιανή κουλτούρα. Σ’ αυτό περιλαμβάνονται οι Αυστραλοί ελληνικής καταγωγής που απλώς ζητούν να υπάρξει σεβασμός της πολιτιστικής τους ταυτότητας».

 

πηγή:neoskosmos.com