Σχέση εμπιστοσύνης με τις ΗΠΑ του Τραμπ βλέπει ο Ιάπωνας πρωθυπουργός

Νέα Υόρκη.- Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε μετά τη συνάντησή του με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. «Έχουμε βεβαιότητα ότι θα χτιστεί σχέση εμπιστοσύνης» είπε χαρακτηριστικά.

Ήταν η πρώτη συνάντηση του Τραμπ με ξένο ηγέτη από την ημέρα που κέρδισε τις εκλογές και έγινε στον Πύργο του στη Νέα Υόρκη.

Στρατηγικοί σύμμαχοι από το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, Ιαπωνία και ΗΠΑ καλούνται να βρουν νέες ισορροπίες από τον Ιανουάριο, δεδομένου ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, τουλάχιστον προεκλογικά, είχε κάνει αρκετές δηλώσεις που προκάλεσαν προβληματισμό στο Τόκιο.

Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος έχει δεσμευθεί να ακυρώσει την εμπορική συμφωνία Trans-Pacific Partnership, η οποία έχει ήδη εγκριθεί από την κυβέρνηση της Ιαπωνίας ως αντίβαρο στην οικονομική ισχύ της Κίνας.

Ο Τραμπ έχει επίσης δηλώσει ότι οι Ιάπωνες πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερα για τη διατήρηση των αμερικανικών βάσεων στη χώρα τους, ενώ στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας είχε προτείνει σε Σεούλ και Τόκιο να αναπτύξουν το δικό τους πυρηνικό πρόγραμμα απέναντι στη Βόρειο Κορέα.

Το ραντεβού των δύο ηγετών έκλεισε στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Άμπε με τον Τραμπ, προκειμένου να τον συγχαρεί για την εκλογική του νίκη.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Λίμα του Περού για την Σύνοδο των χωρών της Ασίας και της Αμερικής.

Αρχικά επικράτησε αρκετή σύγχυση για τη συνάντηση, καθώς κανείς από την ιαπωνική αντιπροσωπεία δεν είχε ενημέρωση για το πού θα γίνει και πότε ακριβώς.

Πάντως ο Άμπε δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από τη συνομιλία που κράτησε 90 λεπτά.

Newsroom ΔΟΛ

Πρώτη σελίδα:Εικόνα από τη συνάντηση στον Πύργο του Τραμπ στη Νέα Υόρκη   (Φωτογραφία:  Reuters )