ΔΝΤ: Μειώστε το αφορολόγητο – Αναστάτωση στην Αθήνα

Αθήνα.- Ισχυρές πιέσεις για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στο ύψος των 5.000 ευρώ συνεχίζει να ασκεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς θεωρεί ότι η μεταρρύθμιση στη φορολογία δεν έχει αντιμετωπίσει τις πολύ γενναιόδωρες απαλλαγές στην Ελλάδα, οι οποίες επιτρέπουν σε πάνω από τους μισούς μισθωτούς να εξαιρούνται από τη φορολογία εισοδήματος, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι της τάξεως του 8%.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι πιέσεις αυτές έχουν προκαλέσει αναστάτωση στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία φοβάται ότι εφόσον επιτευχθεί συμφωνία των Ευρωπαίων με το ΔΝΤ και ενταχθεί στο ελληνικό πρόγραμμα θα υιοθετηθεί η θέση του ΔΝΤ για μείωση του αφορολόγητου ορίου. Άλλωστε, τόσο η τρόικα όσο και το οικονομικό επιτελείο αναγνωρίζουν ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2018, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να το καλύψει, χωρίς ωστόσο να λάβει μέτρα όπως αυτά που ζητεί το ΔΝΤ.

Στην περίπτωση που το ΔΝΤ «πείσει» τους δανειστές και εφαρμοσθεί από το 2018 μειωμένο αφορολόγητο όριο 5.000 ευρώ από 8.636 ευρώ που είναι σήμερα, τότε μισθωτοί και συνταξιούχοι, ακόμη και όσοι αποκτούν πολύ χαμηλά εισοδήματα, θα βρεθούν αντιμέτωποι με μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις περίπου κατά 800 ευρώ ανά φορολογούμενο.

Επί της ουσίας, η έκπτωση φόρου των 1.900 ευρώ που ισχύει σήμερα για έναν άγαμο θα μειωθεί στα επίπεδα των 1.100 ευρώ.

Σημειώνεται ότι τη διετία 2011-2012 είχε μειωθεί το αφορολόγητο όριο στις 5.000 (από 12.000 ευρώ το 2010). Ωστόσο, οι φορολογούμενοι με παιδιάαπολάμβαναν υψηλότερο αφορολόγητο, καθώς προσαυξανόταν κατά 2.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο μέχρι τα δύο και κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί από το τρίτο και μετά.

Ταυτόχρονα, την προαναφερθείσα διετία ίσχυαν οι περισσότερες φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις φόρου (ενοίκια, δίδακτρα κ.λπ.) που περιόριζαν σημαντικά τη φορολογική επιβάρυνση και οι οποίες έχουν καταργηθεί σήμερα.