Το Ε.Κ υιοθέτησε την τροπολογία του Μανώλη Κεφαλογιάννη που καταδικάζει την Τουρκία

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  υιοθέτησε την τροπολογία του Μανώλη Κεφαλογιάννη που καταδικάζει την Τουρκία για τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης.

Εξαιρετικό εθνικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το κείμενο της τροπολογίας του Μανώλη Κεφαλογιάννη, προέδρου της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας και επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που ενσωματώθηκε στο Ψήφισμα καταδίκης για την Τουρκία.

Με την τροπολογία εκφράζεται η έντονη και βαθιά ανησυχία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τις συνεχείς δηλώσεις αμφισβήτησης του Τούρκου προέδρου Ερντογάν της Συνθήκης της Λωζάννης. Μία Διεθνής Συνθήκη που καθορίζει, το καθεστώς των Στενών, τα σημερινά σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα την Βουλγαρία, το Ιράκ και την Συρία. Συνθήκη που εξασφάλισε, ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου, για  σχεδόν έναν αιώνα.

Η Συνθήκη της Λωζάννης δεν είναι μία συνθήκη μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Είναι μία Διεθνής Συνθήκη που την έχουν συνυπογράψει όλα τα μεγάλα κράτη της εποχής (Μ. Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, ΕΣΣΔ, ΗΠΑ, Ιαπωνία κ.λπ.).

Την τροπολογία συνυπέγραψαν ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ Γερμανός ευρωβουλευτής Έλμαρ Μπροκ και η επιτετραμμένη συντάκτρια της Ετήσιας Έκθεσης Προόδου για την Τουρκία Γερμανίδα ευρωβουλευτής Ρενάτε Ζόμερ.

 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τροπολογία εισήχθη προς ψήφιση σε παράβαση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας που ορίζει ότι δεν γίνονται δεκτές τροπολογίες σε Ψηφίσματα που συναποφασίζουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες.