Απορρίφθηκε το αίτημα έκδοσης των τριών από τους 8 Τούρκους

Αθήνα.-Να μην εκδοθούν στην Τουρκία, και να απορριφθεί το αίτημα των τουρκικών αρχών, αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας για τους τρεις από τους οκτώ συνολικά Τούρκους στρατιωτικούς που είχαν φθάσει στη χώρα μας με ελικόπτερο μετά το πραξικόπημα στη γείτονα το περασμένο καλοκαίρι.

Για τους τρεις που εκδικάστηκε σήμερα Δευτέρα το αίτημα των τουρκικών αρχών το δικαστήριο απεφάσισε την μη έκδοσή τους στην Τουρκία δεχόμενο τα επιχειρήματα που προέβαλαν ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης οι τρεις εκζητούμενοι. Και οι τρεις εκζητούμενοι υποστήριξαν μεταξύ άλλων ότι αν ικανοποιηθεί το αίτημα των τουρκικών αρχών κινδυνεύει η ζωή τους καθώς ανέφεραν ότι στη γειτονική χώρα δεν μπορεί να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους ενώ πρόσθεσαν ότι είναι βέβαιον ότι θα υποστούν βασανιστήρια και αντιμετώπιση που δεν συνάδει με τη νομιμότητα.

Υπέρ της μη έκδοσή τους τάχθηκε και η αρμόδια εισαγγελέας. Η εισαγγελέας ανέφερε ότι δεν θεμελιώνεται από νομικής σκοπιάς το αίτημα έκδοσης, διότι οι περισσότερες από τις κατηγορίες που αναφέρονται π.χ απόπειρα δολοφονίας του Ερντογάν δεν συνδέονται με πραγματικά περιστατικά. Η εισαγγελέας ανέφερε πως στην Τουρκία όπως μπορούμε να δούμε και από τον διεθνή τύπο υπάρχουν καταγγελίες και έχουν καταγραφεί και από την ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ βασανιστήρια.

Πλέον οι τρεις Τούρκοι στρατιωτικοί αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι εντός των επόμενων ημερών. Οι δικηγόροι των στρατιωτικών μετά το πέρας της διαδικασίας δήλωσαν ικανοποιημένοι με την απόφαση του δικαστηρίου σημειώνοντας πως η δικαιοσύνη έκρινε αντικειμενικά την υπόθεση.

Αύριο πρόκειται να εκδικαστεί το αίτημα των τουρκικών αρχών για τρεις ακόμα Τούρκους στρατιωτικούς.