Τι πρέπει να έχουν υπόψη τους οι ομογενείς στην Αυστραλία

Σίδνεϊ.- Εργοδότες, καταχραστές, αλλά και επιτήδειοι που αρπάζουν συντάξεις και επιδόματα που δεν δικαιούνται, μπαίνουν στο στόχαστρο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Οι εργοδότες θα «ξετιναχτούν» από την Εφορία και οι «αετονύχηδες» από το Centrelink.

Αυτό άφησε να εννοηθεί ο ομοσπονδιακός θησαυροφύλακας, Σκοτ Μόρισον, σχολιάζοντας τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις αρχές της εβδομάδας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα της Industry Super Australia, οι εργοδότες παρακρατούν παράνομα από περίπου 2,4 εκατομμύρια εργαζόμενους γύρω στα 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Σύμφωνα με το συνταξιοδοτικό σύστημα της Αυστραλίας (Superannuation Guarantee Program), οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν ένα μίνιμουμ 9,5% επί του εισοδήματος του εργαζομένου τους. Αρκεί αυτός να είναι άνω των 18 ετών και να κερδίζει τουλάχιστον 450 δολάρια το μήνα.

Σύμφωνα με την έρευνα της Industry Super Australia -που στηρίχθηκε σε στοιχεία της Εφορίας και της Στατιστικής Υπηρεσίας-, ένας μέσος εργαζόμενος έχασε 1.489 δολάρια ή τέσσερις μήνες του superannuation του κατά το οικονομικό έτος 2013-2014, επειδή οι εργοδότες δεν κατέβαλαν τη συνεισφορά τους, όπως όφειλαν.

O γενικός διευθυντής της Industry Super Australia, David Whiteley, δήλωσε ότι αν και υπάρχουν αδιάψευστα στοιχεία για την απάτη σε βάρος των εργοδοτών, μέχρι στιγμής δεν έχουν ληφθεί μέτρα για να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολο να πάρει κανείς σύνταξη στην Αυστραλία λόγω και του ελέγχου των περιουσιακών του στοιχείων.

«Αυτοί, λοιπόν, που δεν λαμβάνουν τη νόμιμη συνεισφορά των εργοδοτών τους στο superannuation, δύσκολα θα μπορέσουν να έχουν ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο όταν συνταξιοδοτηθούν» είπε ο κ. Whiteley.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι μεγάλοι χαμένοι αυτής της «απάτης» είναι -συνήθως- οι εργαζόμενοι κάτω των 30 ετών που εργάζονται σε οικοδομές, χώρους εστίασης και καθαρισμό κτιρίων.

Συνήθως, οι εταιρίες που δεν καταβάλλουν το νόμιμο superannuation στους εργαζομένους τους είναι μικρές και μικρομεσαίες.

Εκτιμάται, μάλιστα, ότι αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα, οι εργαζόμενοι θα έχουν χάσει συνολικά 66 δις δολάρια έως το 2024.

Η Αυστραλιανή Εφορία -που δέχεται επικρίσεις ότι δεν ελέγχει αποτελεσματικά το θέμα αυτό-, ανακοίνωσε ότι το αντιμετωπίζει με την δέουσα σοβαρότητα και ότι κάθε χρόνο ερευνά περίπου 20.000 καταγγελίες εργαζομένων που ισχυρίζονται ότι οι εργοδότες τους δεν τους κατέβαλαν τη συνεισφορά του superannuation.

Πρόσθεσε, δε, ότι οι έρευνές της θα εντατικοποιηθούν.

Να θυμίζουμε εδώ ότι το Superannuation Guarantee Program καθιερώθηκε στην Αυστραλία το 1992 από την τότε Εργατική κυβέρνηση Paul Keating.

Αρχικά, οι εργοδότες κατέβαλαν 3% και το ποσόν αυτό σήμερα έφτασε στο 9,5%.

Έκτοτε, οι συνολικές αποταμιεύσεις Superannuation έχουν φτάσει στα δυο τρισεκατομμύρια δολάρια.

Και ενώ πολλοί εργοδότες κατακρατούν παράνομα το Superannuation 2.4 εκατομμυρίων εργαζομένων τους, την ίδια στιγμή φαίνεται ότι πολλοί λαμβάνουν συντάξεις και επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας που δεν δικαιούνται.

Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «The Australian», η κυβέρνηση Turnbull προσπαθεί να πάρει πίσω περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια τα οποία κακώς καταβλήθηκαν σε άτομα που λαμβάνουν επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας και συντάξεις χωρίς να τα δικαιούνται.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, κάθε εβδομάδα εντοπίζονται 20.000 άτομα που κάνουν κατάχρηση του συστήματος και λαμβάνουν συντάξεις και επιδόματα που δεν δικαιούνται.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έλαβε αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος και έχει εξαπολύσει άγριο κυνηγητό για να εντοπίσει τους δράστες.

 

Πηγή: neoskosmos.com