ΝΒC: Ο Πούτιν ενεπλάκη προσωπικά στις κυβερνοεπιθέσεις στις ΗΠΑ

Δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών εκτιμούν ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενεπλάκη προσωπικά στις κυβερνοπειρατείες που σημειώθηκαν στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ, υποκινούμενος από ένα αίσθημα εκδίκησης της Χίλαρι Κλίντον, όπως μετέδωσε το βράδυ της Τρίτης το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

Ο Πούτιν φέρεται να έδωσε ο ίδιος οδηγίες για το πώς οι Ρώσοι θα διεισδύσουν και θα εκμεταλλευτούν τα email των Δημοκρατικών μετά τις κυβερνοεπιθέσεις, ανέφερε το NBC, επικαλούμενο δύο υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

Η CIA σε μυστική της έκθεση που αποκαλύφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την Washington Post ανέφερε ότι η Ρωσία επενέβη μέσω των κυβερνοεπιθέσεων αυτών στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ με στόχο να βοηθήσει τον Ντόναλντ Τραμπ να εκλεγεί και όχι για να παρεμποδίσει την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών. Ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ αρνείται κατηγορηματικά κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με το NBC, ο Πούτιν δεν συγχώρησε ποτέ την Κλίντον, η οποία όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών είχε εκφράσει αμφιβολίες σχετικά με τη διαφάνεια των εκλογών στη Ρωσία το 2011. Μάλιστα την είχε κατηγορήσει ότι ενθάρρυνε τους διαδηλωτές να βγουν στους δρόμους.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών Πληροφοριών τόνισαν στο NBC ότι αρχικά ο Τραμπ επενέβη για να εκδικηθεί την Κλίντον και στη συνέχεια θέλησε να δείξει στη διεθνή κοινότητα τις αδυναμίες της αμερικανικής πολιτικής και «να διχάσει κρίσιμους συμμάχους των ΗΠΑ δίνοντας τους την εντύπωση ότι δεν μπορούν πλέον να βασίζονται ότι οι ΗΠΑ θα είναι ένας αξιόπιστος παγκόσμιος ηγέτης».

Στο μεταξύ μία γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων, η Λίντσεϊ Γκράχαμ, δήλωσε την Τρίτη ότι ήταν θύμα κυβερνοεπίθεσης από τους Ρώσους, αντιβαίνοντας στη θέση Τραμπ, σύμφωνα με τον οποίο η Μόσχα δεν επηρέασε με κανέναν τρόπο τις αμερικανικές εκλογές.

Μια εταιρεία που παρείχε υπηρεσίες διαδικτύου στην Γκράχαμ «έπεσε θύμα κυβερνοεπίθεσης. Το FBI μας ενημέρωσε τον Αύγουστο ότι δεχθήκαμε κυβερνοπειρατεία τον Ιούνιο», δήλωσε η γερουσιαστής στο CNN.

«Πιστεύω πραγματικά ότι οι Ρώσοι πραγματοποίησαν κυβερνοεπίθεση εναντίον του Δημοκρατικού Κόμματος. Πιστεύω ότι πραγματοποίησαν κυβερνοεπίθεση εναντίον του email του Ποντέστα. Πραγματοποίησαν κυβερνοεπίθεση εναντίον των προεκλογικών μου λογαριασμών. Πιστεύω ότι όλες οι πληροφορίες που αποκαλύφθηκαν έβλαψαν την Κλίντον και όχι τον Τραμπ», πρόσθεσε η ίδια.

«Όμως δεν πιστεύω ότι υπάρχει αμφιβολία για το αποτέλεσμα των εκλογών», υπογράμμισε.