Εντατικό μάθημα με θέμα την ταυτότητα του ελληνισμού εντός και εκτός συνόρων

Μελβούρνη.- Ένα εντατικό ακαδημαϊκό μάθημα με τίτλο “Transterritorial Hellenism: A Journey Though Some Sites” προσφέρει αυτό το καλοκαίρι το τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου La Trobe με τις εγγραφές να έχουν ήδη ξεκινήσει.

Το πρόγραμμα, με ημερομηνία έναρξης την Τρίτη, 3 Ιανουαρίου, πρόκειται να διαρκέσει έξι εβδομάδες με έξι ώρες διδασκαλίας εβδομαδιαίως στο Ελληνικό Κέντρο Μελβούρνης, 168 Lonsdale Street.

Ξεκινώντας από το θέμα της γέννησης εθνικών και πολιτικών ταυτοτήτων, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να εξετάσουν την ιστορική και σημασιολογική εξέλιξη του ελληνισμού, μέσα από τις ποικίλες εκφάνσεις του, με σταθμούς σε αυτό το “διανοητικό” ταξίδι την Κωσταντινούπολη, τη Σμύρνη, τη Θεσσαλονίκη, το Λονδίνο, τη Λευκωσία, τη Νέα Υόρκη και τη Μελβούρνη.

Οι μαθητές καλούνται να αναλογιστούν το όραμα του ελληνισμού που διαμορφώθηκε σε αυτές τις πόλεις σε αντιπαράθεση με την πραγματικότητα της σύγχρονης Ελλάδας.

Η ύλη επικεντρώνεται ακόμη στη ζωή των Ελλήνων μεταφέροντάς μας από το παρελθόν της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, στην εμπειρία της γενοκτονίας και της πολιτικής εξορίας, έως και την ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη.

Τέλος, το μάθημα εξερευνά το ρόλο σημαντικών ιδεολογιών και θεσμών στη διαμόρφωση της ελληνικής ταυτότητας, όπως η Μεγάλη Ιδέα, η επιρροή της Ορθόδοξης Εκκλησίας, οι πολιτικές διαμάχες και το ρεύμα της νεωτερικότητας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν για περισσότερες πληροφορίες με τον υπεύθυνο του προγράμματος, κ. Δημήτρη Γκόνη στην ηλεκτρονική διεύθυνση d.gonis@latrobe.edu.au

Σημειώνεται επίσης ότι στο μάθημα μπορούν να εγγραφούν και φοιτητές άλλων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, μέσω της ειδικής προβλεπόμενης διαδικασίας.

Πότε: 3 Ιανουαρίου – 7 Φεβρουαρίου, 6 εβδομάδες x 6 ώρες ανά βδομάδα, κάθε Τρίτη 5-8 μμ. και Πέμπτη 5-8 μμ.

Πού: Ελληνικό Κέντρο Μελβούρνης, 168 Londsdale Street