Ο διευθύνων σύμβουλος της Exxon Mobil Ρεξ Τίλλερσον νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία ExxonMobil ανακοίνωσε χθες ότι ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος Ρεξ Τίλλερσον, πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί στα τέλη του έτους και από 1ης Ιανουαρίου τα καθήκοντά του θα αναλάβει ο μέχρι σήμερα πρόεδρος, Ντάρεν Γουντς, 51 ετών.

Ο 64χρονος Ρεξ Τίλλερσον επελέγη – ως γνωστόν – από τον Ντόναλντ Τραμπ για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών. Η ExxonMobil – στην οποία ο Τίλλερσον εργάζεται 41 χρόνια – έχει τα 65 χρόνια ως υποχρεωτική ηλικία για την συνταξιοδότηση των στελεχών της, ωστόσο ο διορισμός του διευθύνοντα συμβούλου στη θέση του υπουργού Εξωτερικών, επέσπευσε τη διαδικασία. Ο διάδοχός του εργάζεται στην ExxonMobil από το 1992.

Η επιλογή του Γουντς θεωρήθηκε λογική εξέλιξη για την εταιρεία και θεωρείται ότι σε γενικές γραμμές δεν πρόκειται να έχει επιπτώσεις στην στρατηγική της. Μερικές από τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, είναι οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου και οι γεωπολιτικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, οι οποίες έχουν μέχρι στιγμής κοστίσει στην ExxonMobil ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Ο μισθός του Τίλλερσον ανέρχονταν στα 24,3 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, η περιουσία του ανέρχεται στα 150 εκατομμύρια (μεγάλο μέρος σε μετοχές της ExxonPlan) και το συνταξιοδοτικό του πακέτο από την εταιρεία φτάνει τα 70 εκατομμύρια δολάρια. Καθώς η ExxonMobil δραστηριοποιείται σε 50 χώρες του κόσμου, ίσως ο κ. Τίλλερσον υποχρεωθεί – αν τελικά επικυρωθεί ο διορισμός του από τη Γερουσία – να απαλλαγεί από τις μετοχές που κατέχει από την πρώην εταιρεία του.

Χθες, η μετοχή της ExxonMobil έπεσε 1,7% στα 91 δολάρια, ακολουθώντας γενικότερη πτώση του ενεργειακού τομέα στη Γουόλ Στριτ..

H ExxonMobil είναι μία εκ των τριών εταιρειών που έχουν καταθέσει προσφορές για έρευνες στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Τα αποτελέσματα του τρίτου γύρου αδειοδότησης δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.

Το Σεπτέμβριο, στη διάρκεια της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Ρεξ Τίλλερσον. Για τη συνάντηση δεν είχε γίνει κάποια επίσημη ανακοίνωση. Πάντως, από κυβερνητικές πηγές είχε λεχθεί ότι ο Ρεξ Τίλλερσον έδειξε να γνωρίζει σε βάθος τα διεθνή ζητήματα και τα θέματα της περιοχής, όπως τις νωπές τότε εξελίξεις στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα, προξενώντας άριστη εντύπωση.

Πηγή: greeknewsonline.com