ΣΑΤΙΡΙΖΟΝΤΑΣ:  Τα Καλικατζαράκια του Μαξίμου

Γράφει ο Χρήστος Μαλασπίνας

maskesΤα Καλικατζαράκια ξεφάντωσαν και φέτος! Τα έβρισκες παντού!  Σε μέγαρα και σε υπόγεια. Σε κήπους και αυλές!  Και ήταν πολλά. Και  είχαν και πολλά ονόματα. Ξωτικά, τριβόλια και δαιμόνια.

Όπως κι αν βαφτίζονται, οι ανθρωπόμορφες αυτές φιγούρες τριγυρνάνε τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στα σπίτια μας, γύρω μας, και  σκαρώνουν του κόσμου τις  σκανταλιές!

Να, μερικά τέτοια καλικατζαράκια τρύπωσαν τις προάλλες  στο Μέγαρο Μαξίμου και στρογγυλοκάθισαν!  Τρέξανε οι άνθρωποι του προέδρου.  Από δω τα έχουνε, από κει τα πάνε,  που να βγουν αυτά, όμως,  από το Μέγαρο! Βρήκαν «μάρμαρο» και το απολαμβάνουν!  «Τρούπωσαν» για τα καλά!

Είπαν οι άνθρωποι του Προέδρου να τα αφήσουν στην ησυχία τους  μπας και τα  καλικατζαράκια ηρεμήσουν!  Αλλά, φευ!  Που αυτά να βρούν στασιμό!  Να,  πήγαν και χώθηκαν μέσα στο συρτάρι  που φύλαγαν τα περισσεύματα των φόρων που είχαν συγκεντρώσει από το λαό! Μέχρι να πάρουν χαμπάρι οι άνθρωποι του προέδρου, τα καλικατζαράκια τα είχαν κάνει φύλλο και φτερό! Μόλις που πρόλαβαν να τραβήξουν έξω και να γλυτώσουν κάτι ψυχουλάκια που είχαν απομείνει!

Συσκέφτηκαν οι άνθρωποι του προέδρου, συμφορά, είπανε, τι θα κάνουμε χρονιάρες μέρες;  Εκεί που άλλος έλεγε δώστε τα απομεινάρια στον Ερυθρό Σταυρό να τα δώσει στους πρόσφυγες, άλλος πρότεινε να τα κάνουν 2έυρα και να τα μοιράσουν στην πλατεία Συντάγματος στους περαστικούς, κάποιος λίγο πιο «άνθρωπος του προέδρου» από τους άλλους τους ανθρώπους του προέδρου, που σκεφτότανε, δηλαδή, όπως και ο πρόεδρος, βρήκε τη μαγική λύση:  Να βαφτίσουν τα απομεινάρια  13η σύνταξη και να τα δώσουν στους συνταξιούχους!

Πάνω που έτριψαν τα χέρια τους από χαρά καθώς βρήκαν τη λύση με τα απομεινάρια των περισσευμάτων των φόρων,  δυο άλλα τριβόλια, ξέφυγαν από την προσοχή τους και «τρούπωσαν» κι αυτά στο μέγαρο!  Κατέβηκαν στα υπόγεια του μεγάρου, και χώθηκαν σε κάποια συρτάρια που φυλάγανε τις εσωτερικές δημοσκοπήσεις! Μέχρι να καταφθάσουν στο υπόγειο οι άνθρωποι του προέδρου, τα τελώνια έκαναν φύλλο και φτερό τις πιο πρόσφατες από αυτές. Ε, σκέφθηκαν οι άνθρωποι του προέδρου: «Να που μας έκαναν και καλό. Δεν θα τις δει ο Πρόεδρος και δεν θα στενοχωρηθεί, χρονιάρες μέρες που είναι!»…

Έλα, όμως, που τα καλικατζαράκια δεν σταμάτησαν εκεί! Πήγαν και χώθηκαν στο γραφείο Τύπου του μεγάρου, εκεί από όπου βγαίνουν οι βαθυστόχαστες ανακοινώσεις των «κύκλων» και τα ευαγγελικά “no papers” και άρχισαν να ανακατώνουν τα χαρτιά! Δεδομένου δε ότι πλέον οι σοβαρότερες πολιτικές αποφάσεις της ηγεσίας διακινούνται προς τα έξω με στοχευμένα «no papers” και ανώνυμες ανακοινώσεις «κύκλων», έγινε η πολιτική ζωή της χώρας «του Κουτρούλη ο γάμος»!

Ανακατέψανε τα χαρτιά τα δαιμόνια, μπερδεύοντας την αριστερά του Αλέξη με τη δεξιά του Πάνου, ήρθε καπάκι η από καθέδρας άποψη του Νίκου, αχταρμάς ! « Έχανε η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα»!

Κάπου εκεί ακούστηκε μια βαθιά φωνή από μακριάθε ν΄ ανεβαίνει και να  ζητάει εξηγήσεις για τα ψιχουλάκια που σκόρπισαν στα «τιμημένα γηρατειά»! Και τότε πρόβαλε στο κατώφλι ο πρόεδρος των προέδρων και απάντησε: «Όχι εμείς, τα Καλικατζαράκια»! Και άπλωσε το χέρι του να τα δείξει στην αγριεμένη φωνή.

Αλλά είχε περάσει η ώρα, είχε αλλάξει στο μεταξύ ο χρόνος, και τα καλικατζαράκια του μεγάρου είχαν εξαφανιστεί! Στρώθηκαν, έτσι, οι άνθρωποι του προέδρου να διαπραγματεύονται από την αρχή, με την αυστηρή φωνή…  Και επειδή κάθε διαπραγμάτευση θέλει και λαϊκό «προπέτασμα» πήραν σβάρνα τις  ρούγες να δείξουν ότι είναι λαοπρόβλητοι. Σε Κλειστές αίθουσες, όμως. Εκεί που συγκεντρώνονται διακόσιοι-τριακόσιοι άνθρωποι!

…Και του χρόνου!