Το ΣΑ του ΟΗΕ καλεί το Ισραήλ να σταματήσει τους εποικισμούς

Ηνωμένα Έθνη.- Πρόταση που καλεί το Ισραήλ να σταματήσει τους παράνομους εποικισμούς στη Δυτική Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ υπερψήφισε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να μην ασκήσουν βέτο, αλλά να απέχουν από την ψηφοφορία, γεγονός που προκάλεσε την οργή της ισραηλινής κυβέρνησης.

Η πρόταση υπερψηφίστηκε με 14 ψήφους υπέρ και μία αποχή.

Μάλιστα, η πρόταση που είχε καταθέσει η Αίγυπτος είχε αποσυρθεί όταν το Ισραήλ ζήτησε από τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να παρέμβει, αλλά κατατέθηκε ξανά από τη Μαλαισία, την Νέα Ζηλανδία, τη Σενεγάλη και τη Βενεζουέλα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ προφύλασσαν παραδοσιακά το Ισραήλ από παρόμοιες αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ.

Αυτή τη φορά αψήφησαν τις εκκλήσεις του Ισραήλ και του Ντόναλντ Τραμπ να ασκήσουν βέτο στην πρόταση.

Μετά την απόφαση, ο Τραμπ έγραψε στο Twitter: «Όσον αφορά τον ΟΗΕ, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά από τις 20 Ιανουαρίου». Σημειώνεται ότι στις 20 Ιανουαρίου, ο Ρεπουμπλικάνος πολιτικός αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου των ΗΠΑ.

Περίπου 500.000 εβραίοι ζουν σε 140 οικισμούς που έχουν χτιστεί σε Δυτική Όχθη και Ανατολική Ιερουσαλήμ από το 1967. Οι οικισμοί θεωρούνται παράνομοι από τη διεθνή νομοθεσία, αν και το Ισραήλ το αμφισβητεί.

Παλαιστίνιοι: Ημέρα νίκης

Ο διαπραγματευτής των Παλαιστινίων Σάεμπ Έρεκατ είπε στο πρακτορείο Reuters ότι το ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ σηματοδοτεί «μια ημέρα νίκης».

«Αυτή είναι ημέρα νίκης για τη διεθνή νομοθεσία, νίκη για την πολιτισμένη γλώσσα και τη διαπραγμάτευση και πλήρης απόρριψη των εξτρεμιστικών δυνάμεων στο Ισραήλ» είπε ο Έρεκατ.

«Η διεθνής κοινότητα είπε στον λαό του Ισραήλ ότι ο δρόμος προς την ασφάλεια και την ειρήνη δεν έρχεται μέσα από την κατάληψη… αλλά μέσα από ειρήνη, μέσα από το τέλος του εποικισμού και μέσα από τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους που θα υπάρχει δίπλα στο κράτος του Ισραήλ στις γραμμές του 1967» πρόσθεσε ο παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Εκπρόσωπος του παλαιστινίου προέδρου Μαχμούντ Αμμπάς είπε ότι η απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ αποτελεί «μεγάλο πλήγμα για την ισραηλινή πολιτική» και δείχνει «ισχυρή στήριξη στη λύση των δύο κρατών.»

Newsroom ΔΟΛ