Αυστραλία: Ο ομογενής Αθανάσιος Συνοδινός θα εκτελεί χρέη υπουργού Υγείας

Ο ομογενής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Αθανάσιος Συνοδινός θα εκτελεί από σήμερα χρέη υπουργού Υγείας, Φροντίδας των Ηλικιωμένων και Αθλητισμού μετά την απόφαση του πρωθυπουργού Malcolm Turnbull να πάψει  την υπουργό Sussan Ley.

susan

Η Sussan Ley.

Ο κ. Turnbull είπε ότι η κα Ley συμφώνησε να  παυτεί των καθηκόντων τους «χωρίς να αμείβεται» κατά την  διάρκεια έρευνας  που θα κάνει ο γραμματέας του Γραφείου του Πρωθυπουργού και του υπουργικού Συμβουλίου αναφορικά με τις καταγγελίες που την βαραίνουν και ειδικότερα ότι «εκμεταλλεύτηκε επαγγελματικό ταξίδι προκειμένου να προβεί σε αγορά ακινήτου (μαζί με τον σύντροφό της) στο Gold Coast».

«Αναμένω από τους υπουργούς μου διαφάνεια και υψηλότατο ήθος, ειδικά σε ότι αφορά χρήματα των φορολογουμένων» είπε ο κ. Turnbull

Το περιστατικό έλαβε χώρα στις 9 Μαΐου 2015, όταν η υπουργός ταξίδεψε με τον σύντροφό της, Graham Johnston στο Brisbane, προκειμένου να ανακοινώσει το φιλόδοξο κυβερνητικό πρόγραμμα για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη, συνολικού κόστους 1,3 δισ. δολαρίων.

Όπως αποκαλύφθηκε την Παρασκευή, στο περιθώριο της επίσκεψης, η υπουργός παρευρέθηκε σε δημοπρασία ακινήτου στο Gold Coast, το οποίο αγόρασε έναντι 795 χιλιάδων δολαρίων. Το ακίνητο ήταν ιδιοκτησίας του επιχειρηματία Martin Henry Corkery, ο οποίος το 2011 είχε προβεί σε δωρεά ύψους 50 χιλιάδων δολαρίων προς το Φιλελεύθερο Κόμμα. Ο ίδιος απουσίαζε στο Παρίσι την ημέρα εκείνη και ισχυρίζεται ότι είχε άγνοια της ταυτότητας του αγοραστή.

Το ζευγάρι διανυκτέρευσε σε ξενοδοχείο του Main Beach, χρεώνοντας στον λογαριασμό εξόδων του Υπουργείου το ποσό των 360 δολαρίων – το συνολικό κόστος του ταξιδιού ανήλθε σε 3.949 δολάρια. Κληθείσα να δώσει εξηγήσεις, η Sussan Ley δήλωσε ότι δεν σκόπευε να παραστεί στην δημοπρασία, όταν βρέθηκε στο Main Beach. Δικαιολόγησε την επίσκεψή της στην περιοχή, λέγοντας ότι είχε συναντήσεις με ασθενείς, σχετικές με το κυβερνητικό της έργο, απέφυγε όμως να προχωρήσει σε λεπτομέρειες.

Όσο για την παρουσία της στην δημοπρασία και την αγορά του ακινήτου, τονίζει ότι ήταν τυχαία και αποφασίστηκε αυθόρμητα εκείνη την στιγμή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την συγκεκριμένη περίοδο από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2015, η  υπουργός Υγείας ήταν μεταξύ των τεσσάρων μελών της κυβέρνησης με τα περισσότερα έξοδα, παρουσιάζοντας δαπάνες 650 χιλιάδων δολαρίων – και άλλες 490 χιλιάδες για το επόμενο εξάμηνο. Από αυτά, 11.800 δολάρια αφορούσαν, ενώ 105 χιλιάδες δολάρια ξόδεψε για αεροπορικές μετακινήσεις. Το διαμέρισμα στο Main Beach είναι το μοναδικό ακίνητο που έχει στο όνομά της, εκτός από την ιδιόκτητη κατοικία της.

Πηγή: Neoskosmos.com