Ο Ιβάν Σαββίδης τελετάρχης στην 5η Λεωφόρο

Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Φωτογραφία: Δημήτρης Πανάγος

Ο γνωστός ομογενής επιχειρηματίας από τη Ρωσία και πρόεδρος του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης, αποδέχθηκε την πρόταση του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης και θα είναι ένας από τους τελετάρχης της φετινής διοργάνωσης της εθνικής παρελάσεως, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Μαρτίου, στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν. Την σχετική ανακοίνωση έκανε το βράδυ της Πέμπτης 5 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας, Πέτρος Γαλάτουλας, στη διάρκεια της 6ης πανομογενειακής συγκέντρωσης για την προετοιμασία της παρέλασης, στο «Σταθάκειο».

«Καταλήξαμε στην απόφαση να επιλέξουμε τον Ιβάν Σαββίδη γιατί είναι Ελληνας ομογενής, γιατί αγωνίζεται πολλά χρόνια για το ποντιακό στοιχείο και τον Απόδημο Ελληνισμό και γιατί ως επιχειρηματίας έχει επενδύσει σοβαρά στην Ελλάδα, κάτι που δυστυχώς δεν κάνουν πολλοί Ελληνοαμερικανοί», είπε ανακοινώνοντας την επιλογή ο Πέτρος Γαλάτουλας.

Η ανακοίνωση έγινε δεκτή με ικανοποίηση και ενθουσιασμό από τους συμμετέχοντες στην πανομογενειακή συγκέντρωση. Τον περυσινό Φεβρουάριο, ο Ιβάν Σαββίδης είχε επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη, έπειτα από πρόκληση του Συλλόγου Ποντίων «Κομνηνοί», που τον τίμησε σε μία από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις, με συμμετοχή 600 ατόμων. Στη διάρκεια της παρουσίας του συμμετείχε σε σύσκεψη της Παγκόσμιας Συνάντησης Ποντιακής Νεολαίας, υπό την ηγεσία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας και των σωματείων της, επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και συναντήθηκε με ηγετικούς παράγοντες του ελληνοαμερικανικού λόμπι, με τους οποίους συζήτησε θέματα οργάνωσης του παγκόσμιου Ελληνισμού, με στόχο την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων, του ελληνικού πολιτισμού και της συσπείρωσης της νεολαίας. Ο Ιβάν Σαββίδης ήταν αντιπρόεδρος του ΣΑΕ για την πρώην Σοβιετική Ενωση.

Εκτός του κ. Σαββίδη, στην παρέλαση θα υπάρχουν ακόμη δύο ή τρεις τελετάρχες.

«Ελπίζω αυτή τη χρονιά όλοι οι τελετάρχες να είναι Ελληνας. Όλοι απ’ όσους πλησιάσαμε είναι επιτυχημένοι Ελληνες και με την προσωπική τους πορεία έχουν τιμήσει το ελληνικό όνομα», είπε ο Πέτρος Γαλάτουλας.

Η πανομογενειακή άρχισε με την κοπή της βασιλόπιτας, που ευλόγησε ο ιερατικώς προϊστάμενος της κοινότητας Αγίου Δημητρίου Αστόριας, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, με τον πρόεδρο να βρίσκει το τυχερό νόμισμα. Ο π. Νεκτάριος ευχήθηκε όλους για το νέο έτος και στην ομοσπονδία επιτυχίες και μια καλή παρέλαση, για την οποία όλοι θα πρέπει να εργαστούμε.

Και στην τελευταία πανομογενειακή η συμμετοχή κόσμου ήταν χαμηλή, με τον συμπρόεδρο της επιτροπής παρελάσεως, Βασίλη Γουρνέλο, να ζητά εντατικοποίηση της δουλειάς, καθώς απομένουν μόλις δυόμιση μήνες. Παρ’ όλα αυτά, σημείωσε ότι η προετοιμασία προχωρεί κανονικά και η επιτροπή έχει κάνει πολλά πράγματα, εξασφαλίζοντας όλες τις άδειες, κλείνοντας τους χώρους των εκδηλώσεων, τυπώνοντας τα λαχεία και κυκλοφορώντας τα συμβόλαια για το λεύκωμα.

Η γενική γραμματέας της Ομοσπονδίας, Νομική Καστανά, είπε πως έχουν ετοιμαστεί τα σχετικά πακέτα με τις αιτήσεις συμμετοχής, τα συμβόλαια για τα άρματα, τις δηλώσεις συμμετοχής, τις φόρμες για τους εκφωνητές κ.α. και κάλεσε τους αντιπροσώπους των συλλόγους και τους εκπροσώπους των οργανισμών να έλθουν στο «Σταθάκειο» να τα παραλάβουν. Να σημειώσουμε, πάντως, ότι όλο το υλικό μπορεί κανείς να το βρει online, επισκεπτόμενος την ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας.

Ικανοποίηση για την επιτυχία που σημείωσε η Γιορτή Αγάπης, εξέφρασε ο ταμίας της Ομοσπονδίας, Βασίλης Πετράτος, ενώ η υπεύθυνη λευκώματος, Χριστίνα Κωστάκη, είπε πως από τον Οκτώβριο έχουν σταλεί οι επιστολές και τα συμβόλαια σε επιχειρήσεις και ζήτησε από τους συλλόγους και επιχειρηματίες να ανταποκριθούν.

Την ανάγκη να δοθεί προσοχή στο λαχείο και το λεύκωμα, τόνισε ο κ. Γαλάτουλας, καθώς αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων. Μίλησε επίσης για την πρωτοβουλία της Πολιτιστικής Επιτροπής, που αποτελείται στην συντριπτική πλειοψηφία από νέους, να αγοράσουν 200 εισιτήρια σε αγώνα των NETS με τους BUCKS του Γιάννη Αντεντοκούμπο, στις 15 Φεβρουαρίου. Στη διάρκεια του αγώνα θα γίνονται ανακοινώσεις για την Ομοσπονδία και την εθνική παρέλαση και θα στηθεί πάγκος για τη διανομή ενημερωτικού υλικού.

«Είναι σημαντικό κάθε χρονιά να κάνουμε και κάτι καινούργιο, εμπλουτίζοντας τις δραστηριότητές μας», ανέφερε ο κ. Γαλάτουλας σημειώνοντας ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για ελληνική μέρα στο Χρηματιστήριο Νέας Υόρκης, τις ημέρες της παρέλασης.

Κάλεσε όλους να ανασκουμπωθούν στους περίπου δύο μήνες που απομένουν, τονίζοντας ότι πρέπει να μάθουμε να εργαζόμαστε ενωμένοι.

«Οι όποιες διαφορές μας να μην αποβαίνουν σε βάρος της Ομοσπονδίας και της παρέλασης, που ανήκουν σ’ όλη την Ομογένεια», είπε.

Σημείωσε το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει από τους εύζωνες να συμμετάσχουν και σε άλλες παρελάσεις, πάντοτε σε συνεννόηση με την Ομοσπονδία, ενώ σημείωσε και το ενδιαφέρον ακόμη μιάς αντιπροσωπείας ελληνικής σχολής από την Καβάλα, να παρελάσει στην 5η Λεωφόρο.

 

Πηγή: greeknewsonline.com