Οπισθεν ΣΥΡΙΖΑ: Καμία ευθύνη πολιτικού προσώπου για δάνεια κομμάτων-ΜΜΕ

Στη δημοσιότητα δόθηκε το προσχέδιο του πορίσματος που συνέταξαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τα δάνεια των κομμάτων και των Μέσων Ενημέρωσης. Σ’ αυτό δεν προβλέπεται καμία προανακριτική επιτροπή ούτε ποινική ευθύνη σε οποιοδήποτε πολιτικό πρόσωπο.

Το προσχέδιο χωρίζεται σε δύο κεντρικά κεφάλαια όπου περιγράφονται τα ευρήματα για τα δάνεια των ΜΜΕ και των κομμάτων αντίστοιχα.

Αναφορικά για τα ΜΜΕ υπάρχουν ξεχωριστές εκθέσεις για τις εξής επιχειρήσεις: Star, Ant1, Πήγασος, Alpha, Mega, ΔΟΛ, Παραπολιτικά, Καθημερινές Εκδόσεις, Alter, Αυγή, Πρώτο Θέμα, ΣΚΑΙ και Κήρυκας, MadTv, Raelmedia, Αττικές Εκδόσεις, Ιδεοδρόμιο, ΕΒΕ, Ναυτεμπορική, Kontramedia.

Επίσης, παρουσιάζονται τα ευρήματα για τις δανειακές συμβάσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ με ενισχυμένες αναφορές στο λεγόμενο πόρισμα Καλούδη.

Οι βουλευτές των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης θα καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις την Πέμπτη, με τη Νέα Δημοκρατία κατά πληροφορίες να ζητά να συμπεριληφθούν στο πόρισμα αναφορές στη δανειοδότηση της Αυγής, κάτι που προφανώς δε θα γίνει δεκτό από την πλειοψηφία.

Τι προέβλεπε το πόρισμα για Στουρνάρα

Στο πόρισμα που διέρρευσε προς τα ΜΜΕ αναφέρονταν και το όνομα του νυν διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Οικονομικών.

Στο σχέδιο αυτό, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι μια ρύθμιση που είχε κάνει ως ΥΠΟΙΚ ο κ. Στουρνάρας, υπήρχε ενδεχόμενη τέλεση ποινικών αδικημάτων. Με την ρύθμιση εκείνη, είχαν διαγραφεί πρόστιμα 1,2 δισ,ευρώ σε εταιρείες πετρελαιοειδών για τριγωνικές συναλλαγές και – όπως υποστηρίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -αποτέλεσε την αιτία για να στηρίξει ο τηλεοπτικός σταθμός Star την τότε συγκυκυβέρνηση ΝΔ–ΠΑΣΟΚ.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Χρήζει περαιτέρω δικαστικής διερεύνησης εάν και εφόσον η διαγραφή βεβαιωμένων προστίμων και εισπρακτέων φορολογικών εσόδων τόσο μεγάλου ύψους με τροπολογία από τον τ. Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα στοιχειοθετεί και συνιστά το ποινικό αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας προς το Ελληνικό Δημόσιο». Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτουν: «Με τα χρήματα από τον ιδρώτα και το «αίμα» του Έλληνα εργαζόμενου / καταθέτη, κάποιοι τραπεζίτες, υπουργοί και καναλάρχες στήνανε τριγωνικές business συναλλαγών των τραπεζών με το εγχώριο πολιτικό σύστημα και τα ΜΜΕ παίζοντας εν αγαστή συνεργασία μπιλιάρδο διαπλοκής στην πλάτη του Ελληνικού Λαού».

Πρόεδρος Επιτροπής: Δεν τεκμηριώθηκαν οι κατηγορίες, δεν θα περιληφθεί στο τελικό πόρισμα

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, το κείμενο που διέρρευσε ήταν ένα από τα σχέδια και μάλιστα «παλαιό». Οπως είπε ο κ. Μπαλωμενάκης, στο τελικό πόρισμα, δεν θα περιλαμβάνεται το κείμενο για τον Γ. Στουρνάρα διότι δεν ήταν δυνατόν να τεκμηριωθούν οι σχετικές υπόνοιες και κατηγορίες. Ετσι, στο τελικό πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ για τα δάνεια σε ΜΜΕ, που αναμένεται να δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα, δεν θα αναφέρεται το τμήμα εκείνο που επιρρίπτει τυχόν ευθύνες του νυν διοικητή της ΤτΕ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας, επιβεβαίωσε ότι στο πόρισμα δεν υπάρχει καμία αναφορά στον Γ. Στουρνάρα. «Δεν υπάρχει κανένα αίτημα της πλειοψηφίας για προανακριτική ούτε καμία ένδειξη για ποινική ευθύνη σε πολιτικό πρόσωπο» είπε με έμφαση, Ειδικά για το θέμα του διοικητή της ΤτΕ, ο Λάππας υποστήριξε ότι αυτό που διέρρευσε ήταν πιθανόν η άποψη ενός μέλους της Επιτροπής που συνέταξε το δικό του κομμάτι.

Χαμός ΣΥΡΙΖΑ με Δ. Καμμένο

Την ίδια ώρα, προκλήθηκε μεγάλη ένταση στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης. Αφορμή η φημολογία που διακινήθηκε ότι το πόρισμα το διέρρευσε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος. Εξαλλος εκείνος, αντέδρασε με μια οργισμένη επιστολή στην οποία αρνούνταν κάθε ευθύνη της διαρροής και κατηγορούσε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι την διοχέτευσαν σε ΜΜΕ. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Δ. Καμμένος, διεμήνυε ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μπει υπογραφή μου σε κείμενο που θα μιλά για ποινικές ευθύνες Στουρνάρα, αφού κάτι τέτοιο δεν στοιχειοθετείται»

Για να πέσουν οι τόνοι εν συνεχεία υπήρξε επικοινωνία Λάππα-Καμμένου όπου και «λύθηκε η παρεξήγηση» και δεν αποδίδεται καμία ευθύνη στον βουλευτή των ΑΝΕΛ για την διαρροή του αρχικού σχεδίου.

Δήλωση Μπαλωμενάκη

Σε επίσημη δήλωσή του ο πρόεδρος της εξεταστικής Επιτροπής για τη δανειοδότηση των κομμάτων και των ΜΜΕ Αντ. Μπαλωμενάκης, τόνισε:

Το προσχέδιο πορίσματος, το οποίο η πλειοψηφία παρέδωσε σήμερα στους Εισηγητές των υπόλοιπων κομμάτων αποτελεί ένα κείμενο που προσπαθεί να αποτυπώσει με πολύ συγκεκριμένο τρόπο μία πληθώρα από παραβιάσεις και αδικήματα σε σχέση με το αντικείμενο της εξεταστικής Επιτροπής, σχετικά με τα τραπεζικά δάνεια σε ΜΜΕ και κόμματα.

Αυτό που έγινε κατανοητό σε όλους τους πολίτες κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της εξεταστικής Επιτροπής είναι ότι

1. Σε αρκετές περιπτώσεις δανειοδότησης των κομμάτων και των ΜΜΕ, ιδίως μετά την έναρξη της κρίσης:

Παρακάμφθηκαν οι παγιωμένες και αναγκαίες εξασφαλίσεις των Τραπεζών και χαρίζονταν εγγυήσεις σε μη συνεπείς δανειολήπτες.

Παρακάμφθηκε η ανάγκη παρακολούθησης και ελέγχου της ροής των προϊόντων του δανείου.

Γίνονταν δεκτές ως αληθείς δηλώσεις, καταφανώς ψευδείς, όπως ότι συγκεκριμένες κρατικές επιχορηγήσεις κομμάτων έχουν εκχωρηθεί σε άλλες Τράπεζες.

2. Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής που έλαβε συστηματικό χαρακτήρα ήταν να ευνοούνται σκανδαλωδώς και απροκάλυπτα:

-Πρώτον η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα μετά την έναρξη της κρίσης. Στο πόρισμα εντοπίζοντepitropi-kavgas-708 (1)αι σοβαρές παραβιάσεις της νομιμότητας του δανεισμού εκ μέρους των κομμάτων αυτών με διπλές και τριπλές εκχωρήσεις μελλοντικών κρατικών χορηγήσεων, τις οποίες μάλιστα, εντελώς αυθαίρετα, προσδιόριζαν στο ίδιο ύψος με την περίοδο πριν την κρίση και ενώ -και αυτό είναι το απολύτως επιλήψιμο- ήδη είχε αρχίσει η εκλογική κατάρρευσή τους.

-Δεύτερον, τα μεγάλα συγκροτήματα ΜΜΕ, που επωφελούνταν σκανδαλωδώς με δάνεια που δεν είχαν εξασφαλίσεις, τα οποία δίνονταν για την εξαγορά μετοχών επιχειρήσεων που ανήκαν ήδη στη δανειοδοτούμενη επιχείρηση ή/και στους ίδιους μετόχους (φαινόμενο «μπάμπουσκα») ή δίνονταν για αναχρηματοδότηση τόκων, πράγμα που απαγορεύεται.

Όσον αφορά το πόρισμα, πρέπει να τονιστεί ότι πρόκειται για ένα πάρα πολύ σύνθετο κείμενο που ασφαλώς δεν επιδέχεται ούτε απλουστεύσεων ούτε πρόχειρης ανάγνωσης. Χρειάζεται εκ μέρους όλων ψύχραιμη ανάγνωσή του, με υπευθυνότητα και σοβαρότητα.