Μισογεμάτο ή μισοάδειο το “ποτήρι” στο Eurogroup; Οι απόψεις διίστανται

  • Τσακαλώτος: Δεν μπορούν να ζητούν προκαταβολικά μέτρα από χώρα που θα έχει βγει από το πρόγραμμα
  • Μαξίμου: Πρέπει να βρεθεί χρυσή τομή χωρίς την θεσμοθέτηση προληπτικών μέτρων
  • Αγνωστο πότε θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα

«Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον όλων» τόνισε μετά το Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας πως οι Θεσμοί παραμένουν δεσμευμένοι στη συνέχιση των συνομιλιών και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενθαρρύνουν την επιτάχυνση των διαδικασιών για την επιστροφή του κουαρτέτου «το ταχύτερο δυνατό» και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Τα καλά νέα -είπε ο πρόεδρος του Eurogroup- είναι ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και υπάρχει ισχυρή δυναμική στο δημοσιονομικό πεδίο και έσοδα καλύτερα του αναμενόμενου. Ελλάδα και Θεσμοί παραμένουν δεσμευμένοι για να βρεθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) και εμείς τους ενθαρρύνουμε να προσπαθήσουν, είπε.

Ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί έκανε λόγο για μία «καλή συζήτηση για την Ελλάδα», προσθέτοντας ότι πρέπει να συνεχιστούν οι επαφές τις επόμενες εβδομάδες και κανείς δεν επιθυμεί πισωγυρίσματα. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι δεν απέχουμε πολύ από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

«Θα συνεχίσουμε τις επαφές και θα προετοιμάσουμε έδαφος για επιστροφή των ομάδων μας στην Αθήνα. Ελπίζω να μπορέσει να συμβεί σύντομα» είπε ο Γάλλος επίτροπος. Έκανε επίσης λόγο για ανάγκη καθολικής συμφωνίας για τις μεταρρυθμίσεις και τα δημοσιονομικά στην Ελλάδα.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ είπε ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος είναι ένα σημαντικό επίτευγμα για την Ελλάδα, καθώς περιορίζουν τους επιτοκιακούς κινδύνους και βελτιώνουν τη βιωσιμότητα του χρέους. Αθροιστικά τα μέτρα αυτά -συμπλήρωσε- περιορίζουν το λόγο χρέους προς ΑΕΠ κατά 20 μονάδες έως το 2060 και κατά πέντε μονάδες το μεικτό κόστος εξυπηρέτησης.

«Σε τελική ανάλυση η επιτυχία του προγράμματος έγκειται στην συνεχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση» τόνισε ο κ. Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας ότι γι’ αυτό είναι σημαντική είναι σημαντική η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Ωστόσο:

Η Κομισιόν φέρεται να συντάχθηκε με τους υπόλοιπους Θεσμούς, ζητώντας “μέτρα τώρα” και για μετά το 2018, άποψη την οποία μέχρι στιγμής δεν είχε υιοθετήσει. Μιλάμε για προληπτικά μέτρα, που οι Θεσμοί ζητούν να ψηφιστούν από την ελληνική κυβέρνηση, με το Μέγαρο Μαξίμου να διαψεύδει, ωστόσο τα σημάδια κάθε άλλο παρά θετικά είναι…

Βαρύς ο Ντάισελμπλουμ για το πως θα γυρίσουν οι Θεσμοί στην Αθήνα

Ο Ντάισελμπλουμ αρνήθηκε να απαντήσει για το τι χρειάζεται να γίνει για να γυρίσουν οι Θεσμοί στην Αθήνα και να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση.

Έχουμε στην άκρη… νέα μέτρα

“Αυτό βρίσκεται στο κέντρο της συζήτησης. θέλουμε να δούμε αν η Ελλάδα θα έχει αποτελέσματα το 2018 και τα επόμενα χρόνια. Θέλουμε να δούμε πως θα πάει η αγορά εργασίας, το φορολογικό αλλά και το συνταξιοδοτικό. Πρέπει να δούμε πως θα ανταπεξέλθει η Ελλάδα σε βάθος χρόνου” είπε ο Ντάισελμπλουμ σε ερώτηση για το αν θα υπάρξουν νέα μέτρα για την Ελλάδα τα οποία θα εφαρμοστούν μετά το 2018! Ωστόσο, τόνισε ότι υπάρχουν μέτρα καβάτζα, τα οποία θα πρέπει να πάρει η ελληνική κυβέρνηση σε περίπτωση που το πρόγραμμα ολοκληρωθεί και δεν έχει πιάσει τους στόχους που θέλουν.

Ζητούν μεταρρυθμίσεις για όλα

Μεταξύ αυτών, εργασιακά και αφορολόγητο.

 Ντάισελμπλουμ: Το ΔΝΤ δεν πάει πουθενά

«Εάν υπάρξουν μελλοντικά προγράμματα, θα μπορούσαν να υλοποιηθούν χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Ωστόσο για το συγκεκριμένο πρόγραμμα το Ταμείο ήταν εδώ από την αρχή και έχει όλη την τεχνογνωσία για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Η δική του συνεισφορά σε επίπεδο τεχνογνωσίας αλλά και σε επίπεδο δημοσιονομικού πλαισίου είναι κάτι που εκτιμούμε πάρα πολύ», δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το Eurogroup στις Βρυξέλλες.

«Επίσης, υπάρχουν κάποια κράτη μέλη τα οποία επιθυμούσαν οπωσδήποτε τη συμμετοχή του ΔΝΤ σε αυτό το πρόγραμμα», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup.