Η Μάλτα αναγνώρισε τη “συνταγματική ονομασία” της ΠΓΔΜ

Σκόπια.- Αίσθηση έχει προκαλέσει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, στην οποία αναφέρεται ότι η χώρα σύναψε διπλωματικές σχέσεις με τη Μάλτα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίζεται «εξαιρετικής σημασίας», καθώς Μάλτα και Κύπρος ήταν οι μοναδικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις οποίες τα Σκόπια δεν είχαν συνάψει διπλωματικές σχέσεις, 26 χρόνια μετά την ανακοίνωση της ανεξαρτησίας τους.

Η σύναψη διπλωματικών σχέσεων έγινε με την ανταλλαγή ρηματικών διακοινώσεων μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών της ΠΓΔΜ και της Μάλτας. Ωστόσο, μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων μεταδίδουν ότι η σύναψη αυτή των διπλωματικών σχέσεων με την Μάλτα έγινε με τη «συνταγματική ονομασία» της χώρας, δηλ. με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων σημειώνουν ακόμη ότι περισσότερες από 130 χώρες έχουν αναγνωρίσει τη χώρα με το αποκαλούμενο «συνταγματικό όνομά» της, μεταξύ των οποίων και τρεις χώρες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα), ενώ η ΠΓΔΜ έχει συνάψει διπλωματικές σχέσεις με πάνω από 170 χώρες.

Η μοναδική χώρα της ΕΕ με την οποία η ΠΓΔΜ δεν έχει συνάψει διπλωματικές σχέσεις είναι η Κύπρος. Η Μάλτα, από την 1η Ιανουαρίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο.