Κορυφαίος ερευνητής τελετάρχης της εθνικής παρέλασης της Νέας Υόρκης

Νέα Υόρκη.- Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

Φωτογραφίες: Δημήτρης Πανάγος

Ο Ελληνοαμερικανός Δρ Γιώργος Γιανκόπουλος, ένας από τους κορυφαίους βιοϊατρικούς επιστήμονες στην κόσμο, αποδέχθηκε την πρόταση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης και θα είναι ένας από τους τελετάρχες της εθνικής παρέλασης που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Μαρτίου στην 5η Λεωφόρο του Μανχάτταν.

Το όνομα του δεύτερου τελετάρχη ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Πέτρος Γαλάτουλας, στη διάρκεια της 10ης πανομογενειακής συγκέντρωσης για την προετοιμασία της παρέλασης που πραγματοποιήθηκε με ελαφρώς αυξημένη συμμετοχή το βράδυ της Πέμπτης 2 Φεβρουαρίου στο Σταθάκειο.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει οριστεί τελετάρχης ο επιχειρηματίας και πρόεδρος του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης, -ο οποίος θα είναι και ο μόνος τελετάρχης εκτός Αμερικής -, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί και ο τρίτος τελετάρχης.

Ο Δρ Γιανκόπουλος, με καταγωγή από την Καστοριά, είναι ιδρυτής και πρόεδρος των εργαστηρίων της  εταιρίας βιοτεχνολογίας “Regeneron Pharmaceuticals” με έδρα το Tarrytown της Νέας Υόρκης και μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.

“Είναι ένας καταξιωμένος Ελληνας που τιμά το Ελληνικό όνομα” τόνισε ο κ. Γαλάτουλας, επισημαίνοντας πως “είπαμε ότι θα χειριστούμε το θέμα της παρέλασης με αίσθημα ευθύνης και νομίζω ότι μέχρι τώρα το έχουμε κάνει”.

Ο κ. Γαλάτουλας ανέφερε ακόμα ότι η Ομοσπονδία συνομιλεί με έναν πιθανό χορηγό ο οποίος αναμένεται να  διαθέσει πάνω από πενήντα χιλιάδες για την υποστήριξη της παρέλασης. Παράλληλα ενημέρωσε για την έλευση των Ευζώνων στις ΗΠΑ  λέγοντας ότι άγημα θα συμμετέχει για πρώτη φορά και στην παρέλαση του Τάρπον Σπρινγκς στη Φλόριδα στις 22 Μαρτίου, καθώς και στη Φιλαδέλφεια την Κυριακή 2 Απριλίου.

Χαιρέτισε επίσης την παρουσία του ζεύγους Γιάννη και Ελένης Ψαρρά, του Σπύρου Πάππα, καθώς και του Δημήτρη Παπαϊωάννου ο οποίος έχει επιστρέψει μόνιμα στη Ναύπακτο.

Τέλος, αναφέρθηκε στη συνεδρίαση που είχε συγκαλέσει για το Σάββατο στο Σταθάκειο με τη συμμετοχή εκπροσώπων άλλων Ομοσπονδιών σε μια προσπάθεια που, όπως είπε, ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και έχει σκοπό να ενώσει τον Ελληνισμό της Αμερικής.

Ο συμπρόεδρος της Επιτροπής Παρέλασης, Βασίλης Γκουρνέλος, παρουσίασε την αφίσα της φετινής παρέλασης, ένα ακόμη δημιούργημα του Αθανάσιου Αρώνη, καθώς και τις παράλληλες εκδηλώσεις που ξεκινούν στις 15 Φεβρουαρίου με την Ελληνική Πολιτιστική Βραδιά που διοργανώνει η Πολιτιστική Επιτροπή στις 7:30 μμ στο Barclay Center στο Μπρούκλυν, στη διάρκεια του αγώνα  των Brooklyn NETS με τους Milwaukee BUCKS, όπου οι ομογενείς θα έχουν την ευκαιρία να καμαρώσουν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Τη Δευτέρα 20 Μαρτίου, όπως είπε, θα γίνει ο ραδιομαραθώνιος στο Hellas Fm από τις 5 το απόγευμα ως τα μεσάνυχτα, φέτος δεν θα διεξαχθεί τηλεμαραθώνιος, ενώ υπενθύμισε ότι η κλήρωση για τη σειρά με την οποία θα παρελάσουν τα τμήματα θα γίνει στις 16 Μαρτίου.

Μιλώντας για το λαχείο της παρέλασης, ο κ. Γκουρνέλος επανέλαβε ότι στόχος είναι τα έσοδα να αγγίξουν αυτά της περυσινής χρονιάς που ήταν 95 χιλιάδες. Εχουν ήδη μοιραστεί διατεθεί περίπου τρεις χιλιάδες λαχεία. “Είναι δύσκολο να φτάσουμε, αλλά προσπαθούμε και χωρίς τη δική σας βοήθεια όμως δεν θα το πετύχουμε”, είπε χαρακτηριστικά.

Για το λεύκωμα ενημέρωσε η υπεύθυνη της επιτροπής, Χριστίνα Κωστάκη, η οποία τόνισε πως “αργά αλλά σταθερά θα φτάσουμε εκεί που θέλουμε” και ευχαρίστησε τον επιχειρηματία και εκ των τελεταρχών της παρέλασης του 2016, Δρα Σπύρο Σπυρέα, για την γενναιόδωρη προσφορά του.

Η κ. Κωστάκη ανακοίνωσε επίσης ότι η Επιτροπή Γυναικείων Υποθέσεων της Ομοσπονδίας θα οργανώσει τον 3ο ετήσιο χορό της την Κυριακή 12 Μαρτίου στο Terrace on The Park όπου και θα τιμήσει την επιχειρηματία Ελένη Ψαρρά, επί σειρά ετών υπεύθυνη της Επιτροπής Λαχείου της Ομοσπονδίας και πρώην τελετάρχη της παρέλασης.

Για την προετοιμασία της εκδήλωσης στο Bowling Green στις 24 Μαρτίου μίλησε η υπεύθυνη της οργανωτικής επιτροπής, Μέιμη Σταθάτου, ενώ ο συμπρόεδρος της ίδιας επιτροπής, Βασίλης Καρβέλης, εξέφρασε τη λύπη του για την αισθητή απουσία αρκετών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας.

Ο γραμματέας Βασίλης Πετράτος ανέγνωσε τα πρακτικά των δύο προηγούμενων πανομογενειακών, ενώ ο ταμίας Κώστας Λαμπρόπουλος ζήτησε από όλους να εντείνουν τις προσπάθειές τους.

Παρεμβάσεις έκαναν η κ. Καίτη Αλεξανδροπούλου, η οποία αναφέρθηκε στη συλλογή σπάνιων εργαλείων και οργάνων της Νεοκλασσικής περιόδου και τη σχετική μελέτη που διενήργησε ο κ. Βασίλης Μιχελάς που βρίσκεται σήμερα στη Νέα Υόρκη για την προώθηση ενός λευκώματος σχετικά με τη συλλογή του και ο κ. Κώστας Κούσης ο οποίος μίλησε για τη σημαία – έμβλημα της Μακεδονίας με τον “Ηλιο” των βασιλικών τάφων της Βεργίνας.

Τέλος, το Σταθάκειο επισκέφθηκε λίγο πριν την έναρξη της πανομογενειακής ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και βοηθό προπονητή της Εθνικής Ελλάδος (2001-2010) δίπλα στον Οττο Ρεχάγκελ, Γιάννης Τοπαλίδης, ο οποίος ευχήθηκε στον κ. Γαλάτουλα και τα μέλη της Επιτροπής καλή επιτυχία στη διοργάνωση της φετινής παρέλασης.

 

πηγή:greekamericanonline.com