Προκειμένου να “κουρευτεί” το ελληνικό χρέος οι Γερμανοί απαρνούνται το ΔΝΤ

H Süddeutsche Zeitung του Μονάχου κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο τίτλο άρθρου: «Ο κυβερνητικός συνασπισμός αλλάζει στάση αναφορικά με τη διάσωση της Ελλάδας».

Η εφημερίδα γράφει για τη διαφαινόμενη μεταστροφή του Βερολίνου, ως προς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και φιλοξενεί δηλώσεις του επικεφαλής της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ευρωβουλή και αντιπροέδρου τoυ CSU, Μάνφρεντ Βέμπερ. Ο ίδιος σημειώνει πως «η Ευρώπη μπορεί να σταθεί μόνη στα πόδια της». Αφορμή, η αξίωση του ΔΝΤ να “κουρευτεί” το ελληνικό χρέος για να συμμετάσχει στο Πρόγραμμα διάσωσης.

«Στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης αυξάνεται ολοφάνερα η διάθεση για μια σημαντική αλλαγή πορείες αναφορικά με την πολιτική διάσωσης της Ελλάδας» γράφει  η SZ επικαλούμενη τον κ. Βέμπερ, ο οποίος προτείνει ότι τόσο η Ευρώπη όσο και η Γερμανία θα πρέπει να σταματήσουν να επιμένουν στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
«Από τη στιγμή που το ΔΝΤ εμμένει στο ενδεχόμενο κουρέματος, τότε θα πρέπει να το αφήσουμε να αποχωρήσει», αναφέρει ο κ. Βέμπερ.

H SZ γράφει ότι η άποψη αυτή διά στόματος Βέμπερ, ο οποίος χαίρει της εμπιστοσύνης τόσο της καγκελαρίου Μέρκελ όσο και του αρχηγού του CSU Χορστ Ζέεχοφερ, «θα πρέπει να εκληφθεί ως ένα σημαντικό μήνυμα. Κι αυτό επειδή ο Ευρωπαίος πολιτικός, που είναι παράλληλα και αντιπρόεδρος του CSU, απομακρύνεται από τη μέχρι πρότινος γερμανική θέση, ότι το ΔΝΤ θα πρέπει απαραίτητα να μετέχει στο τρέχον, τρίτο δανειακό πρόγραμμα». Αυτή τη θέση όμως πάντα εξέφραζαν τόσο η κ. Μέρκελ όσο και ο υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παρατηρηθεί η εφημερίδα.

O κ. Βέμπερ σημειώνει πως η συμμετοχή του ΔΝΤ «υπό τις μέχρι σήμερα συνθήκες ήταν πολύ χρήσιμη λόγω της τεχνογνωσίας του πάνω στην εξυγίανση υπερχρεωμένων χωρών. Αλλά τώρα οι όροι έχουν αλλάξει. Το ΔΝΤ επιμένει να θέτει ως όρο για τη συμμετοχή του ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους». Ωστόσο ο κ. Βέμπερ θεωρεί ότι «κάτι τέτοιο θα ήταν εξαιρετικά άδικο για άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες υλοποίησαν τους όρους των δικών τους προγραμμάτων διάσωσης χωρίς ελάφρυνση χρέους», εννοώντας την Ισπανία, την Ιρλανδία, την Κύπρο και την Πορτογαλία.

Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει πως όσα είπε ο Βέμπερ είναι σαν μια «διαφαινόμενη αλλαγή στάσης εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας CDU/CSU». Σε αυτό συνηγορούν επίσης και οι δηλώσεις του έτερου αντιπροέδρου τoυ CSU Ραλφ Μπρίκνχαους στην ίδια εφημερίδα.