Έντονοι λεκτικοί διαξιφισμοί Τσίπρα-Μητσοτάκη στη Βουλή.

Αθήνα. Διαταύρωσαν χθες τις προσωπικές βολές οι κ.κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης κατά την Ώρα του Πρωθυπουργού στη Βουλή. Ο Πρωθυπουργός κάλεσε τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας να καταθέσει δημοσίως το Πόθεν Έσχες του  και ο κ. Μητσοτάκης με αφορμή το “άβατο” των Εξαρχείων και το “παρακράτος” που εκεί έχει στηθεί, ρώτησε τον κ. Τσίπρα να απατήσει: «Είστε πρωθυπουργός ή προβοκάτορας;»

Λέτε ψέματα, απάντησε ο πρωθυπουργός, τα στοιχεία δεν συνάδουν με αυτά που λέτε, αλλά στόχος σας είναι να καλλιεργήσετε κλίμα φόβου στη χώρα. Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να απαντήσει σε μια πραγματικά, όπως είπε, επίκαιρη ερώτηση: «Τι συζητήσατε πίσω από κλειστές πόρτες επί 75′ με τον Β.Σόιμπλε;»

Κατά τη δευτερολογία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στον πρωθυπουργό: «Η μυστική συνάντηση δεν ήταν η δική μου με τη κ. Μέρκελ και τον κ. Σόιμπλε, αλλά η δική σας στο Παρίσι με την τράπεζα Rothschild. Τι κάνατε εκεί; Ποιους είδατε;»

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο τέλος της δευτερολογίας του από το βήμα της Βουλής, προκάλεσε το κ. Μητσοτάκη να καταθέσει πρόταση μομφής.

«Δεν θα μιλούσα τόσο σκληρά περί αθλιότητας, εάν δεν άκουγα χθες τον εκπρόσωπο Τύπυ της ΝΔ, λίγο μετά από αυτή τη συνάντηση την οποία είπατε ότι είναι απόρρητη (σ.σ με τον Σόιμπλε), να δηλώνει ευθαρσώς ότι αν δεν κλείσει στις 20 Φεβρουαρίου η αξιολόγηση, θα καταθέσουμε πρόταση μομφής στην κυβέρνηση», είπε αρχικά ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Και σας προκαλώ λοιπόν. Αν αυτός είναι ο στόχος σας, είστε γελασμένος. Καταθέστε λοιπόν, πρόταση μομφής, πρόταση μομφής τώρα. Αν έχετε την εντιμότητα, καταθέστε πρόταση μομφής. Θα διαπιστώσετε για άλλη μια φορά πόσο συμπαγείς είμαστε, πόσο αποφασισμένοι».

Κόντρα για την εγκληματικότητα

Κατά την απάντησή του για το θέμα της εγκληματικότητας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί να δημιουργήσει μια πλαστή εντύπωση ότι τα δύο τελευταία χρόνια υπάρχει έξαρση εγκληματικότητας. Αυτό δεν έχει καμία βάση αλήθειας, δεν στηρίζεται από τα στοιχεία, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και κατηγόρησε τον Κ.Μητσοτάκη ότι λέει ψέματα, για να στηρίξει την κλασική δεξιά ατζέντα που βασίζεται στον φόβο.

Τόνισε, δε, ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν μιλά για τις επιθέσεις κατά της οικίας του Αλέκου Φλαμπουράρη ή για τη βία στα γήπεδα διότι δεν κολλάει στο σενάριο της αριστερής βίας. Σημείωσε, δε, ότι η εγκληματικότητα είναι φαινόμενο δεκαετιών και παγκόσμιο.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση στοχεύει στον επαγγελματισμό της αστυνομίας και έχει να επιδείξει αποτελέσματα, τα οποία «δεν θέλετε να αναγνωρίσετε». Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη σύλληψη κατηγορουμένων για τρομοκρατία, όπως ο Νίκος Μαζιώτης.

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λόγω ανευθυνότητας, ανικανότητας και ιδεοληψιών δεν επιτρέπει στην αστυνομία να κάνει την δουλειά της. «Γεμίσατε την καθημερινότητα με εγκληματικότητα» τόνισε.

Έκανε λόγο για «παιδική χαρά βανδάλων», αναφερόμενος στα περιστατικά επιθέσεων σε τρόλεϊ, μηχανήματα ακύρωσης εισιτηρίων, τη στοχοποίηση ελεγκτών και οδηγών, επεισόδια σε πανεπιστήμια, δικαστήρια, τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, τα Εξάρχεια. «Η ανομία γενικεύεται και η εγκληματικότητα εξαπλώνεται. Έχει αρχίσει και αποκτά στοιχεία κανονικότητας» με δική σας ευθύνη τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Σας ρωτάμε, μπορείτε να προστατεύσετε τους πολίτες και τις περιουσίες τους;» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και επισήμανε ότι «η κατάσταση έχει ξεφύγει, επειδή δεν δείξατε ποτέ ευθύνη». Ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύθηκε ότι επί κυβέρνησης ΝΔ θα επανασυσταθεί η ομάδα Δέλτα και κατέληξε: «Δεν θα αφήσουμε το φόβο να επικρατήσει, λέμε “ναι” στον νόμο».