Συνεχίζουν τις προκλήσεις στο Αιγαίο οι Τούρκοι!

Αθήνα.- Με αυξημένη προσοχή παρακολουθεί η ελληνική στρατιωτική ηγεσία τη νέα τουρκική πρόκληση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με το militaire.gr, τουρκικό πολεμικό πλοίο παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα στο Φαρμακονήσι και πραγματοποίησε βολές. Συγκεκριμένα, οι βολές έγιναν δύο μίλια ανατολικά του Φαρμακονησίου από το περιπολικό του τουρκικού πολεμικού ναυτικού «Κουσάντασι».

Το τουρκικό σκάφος παρακολουθούσε στενά η κανονιοφόρος «Νικηφόρος» του Πολεμικού Ναυτικού.

Οι Τούρκοι είχαν δεσμεύσει περιοχή για άσκηση, ωστόσο, παρά την αντίστοιχη ελληνική οδηγία, η Άγκυρα προχώρησε στέλνοντας ένα περιπολικό σκάφος, το «Κουσάντασι», το οποίο το πρωί κινήθηκε ανατολικά από το Φαρμακονήσι παραβιάζοντας τα ελληνικά χωρικά ύδατα και στη συνέχεια πραγματοποίησε βολές στη θαλάσσια περιοχή.

Λίγη ώρα αργότερα το τουρκικό πλοίο, το οποίο βρισκόταν από την πρώτη στιγμή υπό τη διακριτική παρακολούθηση της ελληνικής κανονιοφόρου, αποχώρησε κινούμενο πίσω προς τα τουρκικά παράλια.

Aνακοίνωση του ΓΕΕΘΑ

To ΓΕΕΘΑ εξέδωσε ανακοίνωση για το περιστατικό, στην οποία αναφέρει:

«Γνωρίζεται ότι βραδυνές ώρες 16 Φεβρουαρίου 2017, τουρκικές αρχές εξέδωσαν τη NAVTEXΤ 221/17, η οποία προέβλεπε άσκηση πυρών σε περιοχή ανατολικά ν. Φαρμακονησίου, προγραμματισμένη να εκτελεσθεί στις 17 Φεβρουαρίου 2017 από τις 07:00Β έως τις 09:00Β.

Μετά εντολή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας ανελήφθησαν όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες. Άμεσα εκδόθηκε η NAVTEX 87/17 από την Ελληνική Υδρογραφική Υπηρεσία, η οποία καθιστούσε την ως άνω τουρκική NAVTEX άκυρη λόγω αναρμοδιότητας εκδόσεως αλλά και διότι επικάλυπτε ελληνική επικράτεια. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ανέλαβαν άμεση και συνεχή ετοιμότητα παρακολούθησης με αποστολή της Κ/Φ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ στην περιοχή.

Από ώρας 0740Β έως 0755Β 17 Φεβρουαρίου 2017, περιπολικό σκάφος του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, πλέοντας ανατολικά ν. Φαρμακονησίου και εντός Ελληνικών Χωρικών Υδάτων (ΕΧΥ), εκτέλεσε πυρά με πυροβόλα μικρού διαμετρήματος, με διεύθυνση βολής ανατολικά».

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων ζητά ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος αμέσως μετά την τουρκική πρόκληση στο Φαρμακονήσι, απέστειλε σχετική επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Στην επιστολή του ο κ. Κουμουτσάκος εκφράζει τον ιδιαίτερο προβληματισμό του για την επιμονή της Τουρκίας στην πρόκληση και διατήρηση κλίματος έντασης στο Αιγαίο, επισημαίνοντας πως οι παραβάσεις των κανόνων κυκλοφορίας στο FIR Aθηνών και οι παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη έχουν γίνει συστηματικές, όπως φαίνεται στα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, με πιο πρόσφατες τις χθεσινές υπερπτήσεις στο Φαρμακονήσι.

Ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρεται και στην παρουσία τουρκικών πολεμικών και λιμενικών σκαφών στην περιοχή των Ιμίων η οποία, όπως λέει, εντάσσεται στο πλαίσιο των τουρκικών αβάσιμων αιτιάσεων περί «γκρίζων ζωνών», αλλά και στις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων σχετικά με τη Συνθήκη της Λοζάνης.

«Ο συνδυασμός όλων αυτών προκαλεί εύλογη ανησυχία για τη στρατηγική πίσω από τις τουρκικές ενέργειες, αλλά και την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ως εκ τούτου, απαιτείται ενδελεχής αξιολόγηση των δεδομένων και εκτίμηση της προβληματικής δυναμικής που αναπτύσσεται όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα. Λόγω της ιδιαίτερης σοβαρότητας των ζητημάτων που ανακύπτουν, εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ζητώ, επειγόντως, επίσημη ενημέρωση με τη σύγκληση του ΕΣΕΠ για την κατάσταση, την πορεία και τις προοπτικές των ελληνοτουρκικών σχέσεων, σε όλα τα πεδία και τομείς (πολιτικό – διπλωματικό, ασφάλεια, προσφυγικό, οικονομία)», καταλήγει ο τομεάρχης της ΝΔ.

ΤΟ ΥΠΕΞ

Ως απαράδεκτη ενέργεια που συνιστά σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου χαρακτήρισαν διπλωματικές πηγές το σημερινό προκλητικό επεισόδιο με την εκτέλεση βολών από τουρκική ακταιωρό σε θαλάσσια περιοχή κοντά στο Φαρμακονήσι.

Όπως τόνισαν οι ίδιες πηγές «η Τουρκία, για μια ακόμη φορά κατά την τρέχουσα περίοδο, προβαίνει σε μια απαράδεκτη ενέργεια, προκαλώντας έντονο προβληματισμό για τις συνέπειες που δύναται να έχει η συμπεριφορά της στην σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής», επισημαίνοντας ότι «το υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε όλες τις δέουσες ενέργειες, μέσω της πραγματοποίησης των αναγκαίων διαβημάτων και της ενημέρωσης φίλων, συμμάχων και διεθνών Οργανισμών».